17 Φεβ 2012

Το Κ.Θ.Β.Ε. κοντά στα παιδιά, τους ασθενείς, τα αμεα

Το Κ.Θ.Β.Ε. κοντά στα παιδιά, τους ασθενείς, τα αμεα

Το Κ.Θ.Β.Ε. εδώ και μία δεκαετία πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ηθοποιοί και παιδιά αλληλεπιδρούν με δημιουργικό τρόπο και με σημείο αναφοράς το θέατρο και το θεατρικό κείμενο, μέσα σε σχολικές αίθουσες, σε αίθουσες νοσοκομείων και σε χώρους όπου ανθεί η αγάπη για το θέατρο. Παράλληλα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα του Κ.Θ.Β.Ε. το θέατρο κατ…οίκον , αφορά ενήλικες και άτομα με αναπηρίες.

Το λεξιλόγιο του παιδιού & οι δυσκολίες του!

Πως οργανώνεται και κατακτιέται το λεξιλόγιο σ’ ένα παιδί και ποιες οι συναφείς δυσκολίες του;

Η σημασία που προσδίδουμε στην λέξη σχετίζεται με την γνώση μας για τον κόσμο και συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής η κατάκτηση νέων λέξεων, αλλά και η εκμάθηση νέων ερμηνειών για ήδη γνωστές λέξεις.

Η κατάκτηση του λεξιλογίου είναι ανάλογη με την ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών του παιδιού. 
Ξεκινάει από την βρεφική ηλικία, στο τέλος του 1ου έτους, στην οποία τα παιδιά κατανοούν πρώτα τις έννοιες, δηλαδή τις σημασίες που σχετίζονται με γεγονότα και θέματα, που τους ενδιαφέρουν, καθώς αυτές είναι απαραίτητες για να κατανοηθούν και να αφομοιωθούν καινούριες έννοιες. Έτσι με μια λέξη, πχ κούκλα, εννοούν μια ολόκληρη φράση, πχ δώσε μου την κούκλα ή κοίτα την κούκλα.

Οι διακρίσεις στα δίδυμα παιδιά

Οι διακρίσεις των γονιών στα δίδυμα παιδιά τους μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογικές επιπτώσεις;

Πολλοί γονείς, χωρίς να το καταλαβαίνουν, κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά τους, δείχνοντας μεγαλύτερη αγάπη και αποδοχή στο ένα αντί για το άλλο αδελφάκι. Το βίωμα αυτό είναι ιδιαίτερα επίπονο, τόσο για τον ψυχισμό του παιδιού που είναι πιο επιθυμητό όσο και για τον ψυχισμό του παιδιού που νιώθει αδικημένο. Καθότι τα δίδυμα αδελφάκια μοιράζονται πολλές ψυχολογικές και φυσικές ομοιότητες, αδυνατούν να δικαιολογήσουν την προτίμηση του γονιού προς το αδελφάκι τους. Ως εκ τούτου, συχνά παρατηρούνται τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πρώτη φορά στο νοσοκομείο;

Όταν φτάσει η στιγμή που θα πρέπει να πας με το μικρό σου στο νοσοκομείο, θα πρέπει αρχικά να είσαι ψύχραιμη και στη συνέχεια να ακολουθήσεις τις  παρακάτω συμβουλές!

Το πρώτο πράγμα που ακούμε να λέγεται από τους περισσότερους ανθρώπους είναι η ευχή «να είστε υγιείς». Μια ευχή που στην κυριολεξία αποτελεί την αφετηρία για τη ζωή. Aκόμη περισσότερο, όταν πρόκειται για τα παιδιά μας.

Συμπτώματα που μας "λένε" να μείνει το παιδί σπίτι!

Είναι μια δύσκολη εποχή για όλους τους γονείς και τα παιδιά, μια και το κρύο που επικρατεί έχει επιτείνει το θέμα των ιώσεων, αφήνοντας πολλά παιδιά εκτός παιδικού σταθμού και σχολείου και τους γονείς αναγκασμένους να μένουν σπίτι μακριά από τη δουλειά.

Καλό θα ήταν να μην πηγαίνετε το μικρό σας στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο όταν έχει συμπτώματα αδιαθεσίας γιατί έτσι και τα υπόλοιπα κολλάνε και το παιδί σας θα αργήσει να συνέρθει αν δεν το φροντίσετε από νωρίς.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που μας δίνουν το σύνθημα ότι το παιδί χρειάζεται να παραμείνει λίγες ημέρες σπίτι;

"Η Τασούλα στην οικονομική κρίση"


Η Τασούλα ακούει συνέχεια στην τηλεόραση για μια «οικονομική κρίση». Μα τι στο καλό είναι αυτό;

Είναι πιο ασφαλή τα ξύλινα παιχνίδια;

Ενώ τα περισσότερα ξύλινα χρωματιστά παιχνίδια είναι ασφαλή, είναι σημαντικό να ελέγχουμε πάντα την προέλευση των παιχνιδιών του παιδιού μας, μια και σε κάποιες χώρες τα πρότυπα που τηρούνται είναι σαφώς πιο αυστηρά από κάποιων άλλων!

Μερικά παιχνίδια από ζωγραφισμένο ξύλο, και κάποια πλαστικά, συμπεριλαμβανομένων κάποιων κοσμημάτων, που προέρχονται από την Κίνα, έχουν βρεθεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου.

Επηρεάζουν ή όχι τα συναισθήματα την μάθηση;

Οι τελευταίες έρευνες αγκαλιάζονται από προοδευτικά εκπαιδευτικά ευρήματα για μία εκπαίδευση βασισμένη στη λειτουργία του εγκεφάλου.

• Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος;
• Πως μαθαίνουν και αναπτύσσονται οι μαθητές μέσα στις σχολικές αίθουσες;
• Τα συναισθήματα (αρνητικά η θετικά) παίζουν κάποιο ρόλο; Και αν ναι, ποιο;

Ο καλός φίλος ωφελεί σωματικά και ψυχικά το παιδί

Η ύπαρξη ενός καλού φίλου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν αρνητικές εμπειρίες, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής William Bukowski, στο πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ, δήλωσε ότι ο καλός φίλος όταν είναι παρόν σε δυσάρεστο γεγονός έχει άμεση επίδραση στο σώμα και την ψυχή ενός παιδιού. Σημειώνει ότι αν ένα παιδί είναι μόνο όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα με δάσκαλο ή συμμαθητή, υπάρχει αύξηση στα επίπεδα κορτιζόλης και μείωση του αισθήματος αυτοεκτίμησης.

Πυρετικός σπασμός & παιδί

Τον χειμώνα, μια περίοδο που οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση και η πλειονότητα των παιδιών είναι με ένα θερμόμετρο υπό μάλης, οι γονείς «δίνουν μάχη» με τον πυρετό.

Στη φυσιολογική διαδικασία του πυρετού, που λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουν τι μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του, μπορεί να παρουσιαστεί ένα φαινόμενο, φυσιολογικό μεν αλλά τρομακτικό για όποιον το βιώνει: ο πυρετικός σπασμός.

Η έλλειψη βιταμίνης D «γεννά» γλωσσικά προβλήματα

Τα επίπεδα βιταμίνης D (η οποία συντίθεται κυρίως από την έκθεση στον ήλιο) κατά την εγκυμοσύνη παίζουν σημαντικό ρόλο στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού που θα έρθει στον κόσμο.