31 Οκτ 2011

Μειώνονται «επικίνδυνα» οι γεννήσεις κοριτσιών παγκοσμίως

Την ίδια ώρα που ο πληθυσμός της Γης φτάνει τα επτά δισεκατομμύρια, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η ανισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα θα οδηγήσει σε ασταθείς «χώρες εργένηδων» και σε ένα απεγνωσμένο «κυνήγι συζύγων».

Οι επιπτώσεις αυτού που ο γάλλος δημογράφος Κριστόφ Γκιλμοτό περιγράφει ως «ανησυχητική αρρενοποίηση» σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, εξαιτίας των επιλεκτικών αμβλώσεων, παραμένουν, ωστόσο, ασαφείς

Όρισμένοι επιστήμονες εκτιμούν πως σε πενήντα χρόνια η έλλειψη γυναικών θα έχει για την κοινωνία την ίδια επίπτωση όπως αυτή της υπερθέρμανσης του πλανήτη: «δεν θα είναι ορατή, αλλά θα υπάρχει».

Ξεκίνησαν τα εργαστήρια του Παραμυθοπλάστη!

Ο Παραμυθοπλάστης, το εργαστήρι έκφρασης και φαντασίας, που απασχολεί δημιουργικά τους μικρούς μας φίλους με δραστηριότητες που συνδυάζουν αρμονικά μάθηση και ψυχαγωγία. Κεντρικός άξονας των εργαστηρίων είναι η τέχνη και η παράδοση. Σαν εργαλεία μάθησης χρησιμοποιούνται: αφήγηση, μουσειακή αγωγή, εικαστικά, αγγειοπλαστική, θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητική αγωγή, κουκλοθέατρο.

ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΟΜΑΔΕΣ

Κάθε Τρίτη πραγματοποιούνται τα προγράμματα στις ομάδες που προχωράνε εξελικτικά.
Με τη λήξη της θεματικής ενότητας ξεκινάει η επόμενη, με ίδια ή διαφορετική διάρκεια συνατήσεων.
Ηλικία: 3-4 ετών, Ώρα: 17:30 – 18:30 και Ηλικία: 4- 9 ετών, Ώρα: 19:00- 20:30
Διάρκεια: 4 συναντήσεις (18/10- 8/11)
«ΓΗ, αλλα…γή!» Παιχνίδια με πηλό, κηπουρική, πειράματα, παραμύθια και μουσική για να γνωρίσουμε τη ΓΗ.

"Ανάπτυξη" στην τσέπη σας!

 H εφαρμογή «Ανάπτυξη» σας επιτρέπει με εύκολο και γρήγορο τρόπο να παρακολουθείτε τα τρία βασικά μεγέθη ανάπτυξης του παιδιού σας (ύψος , βάρος, περίμετρος κεφαλής).

Βασίζεται στις καμπύλες σωματομετρικής ανάπτυξης καθώς και στα αναγραφόμενα για την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού , που υπάρχουν στην τρέχουσα έκδοση (2011) του Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγύης.

Γελάτε! Μας μαθαίνει πολλά!

Είστε από τους γονείς που αστειεύεστε συνέχεια με τα παιδιά σας και τους κάνετε διάφορους μιμητισμούς για να τα κάνετε να γελάσουν;
Μία πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι το να αστειευόμαστε και να παίζουμε ρόλους με τα παιδιά μας τα βοηθάει στο να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην κοινωνικοποίησή τους και στην μετέπειτα ζωή τους.

Νοέμβριος στο Παιδικό Μουσείο

Μικροί και μεγάλοι φίλοι, το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Νοεμβρίου μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα που διοργανώνει το Παιδικό Μουσείο. 

Τα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών θα μάθουν τα πάντα για τον «Πράσινο μανδύα της γης». Τι είναι το περιβάλλον; Με ποιο τρόπο μπορούμε να συμβάλλουμε στο σταμάτημα της μόλυνσης; Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σε οικολογικά θέματα και αποφασίζουν τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών θα ανακαλύψουν τη «γραφή στους αρχαίους πολιτισμούς». Πότε ανακαλύφθηκε η γραφή και πώς αποτύπωναν το γραπτό λόγο κατά την αρχαιότητα οι διάφοροι λαοί; Τα παιδιά μέσα από έρευνα το ανακαλύπτουν και αποτυπώνουν το δικό τους μήνυμα σε μια από τις γραφές με την οποία θα ασχοληθούν.  
Παιδικό Μουσείο, Κυδαθηναίων 14, Πλάκα.   
Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Νοεμβρίου, 
οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 ετών είναι: 11.00 – 11.45, 12.00 – 12.45, 13.00 – 13.45, 14.00 – 14.45 
και για παιδιά 7-12 ετών είναι: 12:00 – 13:30.
Κόστος συμμετοχής: Για παιδιά 3-6 ετών είναι 7€ και για παιδιά 7-12 είναι 10€
Τηλ. 210-3312995

Κινδυνεύουμε από επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα;

Τον κώδωνα κινδύνου σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας ότι αν δεν ακολουθούνται πιστά τα προγράμματα εμβολιασμού θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν επιδημία ιλαράς.

Ο ΠΟΥ προχώρησε σε αυτή τη προειδοποίηση αφού σε 40 χώρες καταγράφτηκαν 11 θάνατοι εξαιτίας της ιλαράς και 26.000 κρούσματα της ασθένειας.

Πάντως η Ελλάδα, αν και υπάρχουν παιδιά που δεν κάνουν καθόλου ή κάνουν μερικώς τον απαραίτητο εμβολιασμό για προστασία από την ιλαρά, δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιδημίας όπως τον αντιμετωπίζει η Γαλλία.

Στο μεταξύ, σαφή θέση υπέρ της λήψης αντιυπερτασσικού φαρμάκου το βράδυ πριν τον ύπνο και το πρωί, παίρνει το Πανεπιστήμιο Harvard. Ισπανική έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που έπαιρναν το χάπι τους το βράδυ ρύθμιζαν καλύτερα την αρτηριακή τους πίεση και μείωναν τον κίνδυνο μιας καρδιακής προσβολής.

«Δημιουργικότητα - Από πού έρχονται οι ιδέες;»


Διήμερο Σεμινάριο 7 και 9 Νοεμβρίου, στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη με τίτλο: «Δημιουργικότητα - Από πού έρχονται οι ιδέες;». Εισηγητής: Πέτρος Τσαπίλης, Creative Director και Εκδότης. Είτε είστε στην εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις ή τις τέχνες, η δημιουργικότητα είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής όλων μας.

Απίθανα δίχρονα!!

Tο αξιολάτρευτο μωρό σας μεταμορφώνεται σιγά-σιγά σε ένα αντιδραστικό δίχρονο, επιβεβαιώνοντας την έντονη –και τελικά όχι αδικαιολόγητη– φημολογία σχετικά με τα «τρομερά» δίχρονα.

Στην ηλικία των 2 ετών το παιδί δεν είναι πλέον μωρό, αλλά σιγά-σιγά μεταμορφώνεται σε ανεξάρτητο και αποφασιστικό άτομο. Μέσα από τις εμπειρίες και τα νέα ερεθίσματα ανακαλύπτει πράγματα για τον εαυτό του. Το παιδί σας έχει ανάγκη να περιεργάζεται πράγματα, να πειραματίζεται και να εξερευνά. Μέρα με τη μέρα αποκτά ισχυρή άποψη και διακρίνεται από ένα πείσμα που (μεταξύ άλλων) θα σας εκπλήξει.