29 Μαΐ 2012

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του χρονίου νοσήματος στο παιδί

Ποιες ψυχολογικές επιπτώσεις καλείται να αντιμετωπίσει στη ζωή του ένα παιδί που πάσχει από χρόνια σωματική ασθένεια;

Η χρόνια σωματική ασθένεια στο παιδί αποτελεί εξαιρετικά οδυνηρό και επώδυνο βίωμα για το ίδιο και την οικογένειά του.

Οι περιορισμοί στην ψυχική και κοινωνική λειτουργικότητά του είναι αναπόφευκτοι. Απορρέουν τόσο από τις πρακτικές συνιστώσες των αλλεπάλληλων θεραπειών και νοσηλειών όσο και από τη στάση του ίδιου του παιδιού απέναντι στην ασθένειά του, τη στάση του περίγυρού του και τις επιπτώσεις ενός άρρητου γκρίζου στιγματισμού που υφίσταται όντας «μόνο ασθενής» και όχι παιδί.

Κίνδυνος παχυσαρκίας για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή

Περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν παχυσαρκία έχουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή.

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν παχυσαρκίας συγκριτικά με εκείνα που γεννιούνται φυσιολογικά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.

Παίζω με τα γλωσσοπίεστρα!

Γλωσσοπίεστρα... Τα χρησιμοποιούν γιατροί, νοσοκόμες, θεραπευτές... και άλλοι, αλλά όχι για να παίξουν! Και τα παιδιά το ξέρουν!

Εμείς, όμως, θα παίξουμε μαζί τους για να δείξουμε στα παιδιά πως τα αντικείμενα δεν έχουν μόνο μια χρήση... Αυτή, δηλ. που γνωρίζουν όλοι. Χρήσιμο θα ήταν τα παιδιά να μπορούν να βρουν διαφορετικές χρήσεις για αντικείμενα όπως το μολύβι, το ποτήρι, το χαρτί, το τραπέζι κ.α. εκτός από τις προφανείς, τις μαθημένες.

Βρήκα μια έξυπνη δραστηριότητα στο Pink ank Green Mama και θα την μοιραστώ μαζί σας.