21 Φεβ 2012

Αγαλματάκια ακούνητα..




Πολύ συχνά στις θεραπείες χρησιμοποιώ μια κινητική δραστηριότητα, αρκετά ευχάριστη στα παιδιά, η οποία προορίζεται κυρίως για δυσκολίες στον κινητικό σχεδιασμό (κομμάτι της πράξης) και την κιναίσθηση. Φυσικά, οι στόχοι μπορούν να αλλάξουν (αντίληψη σωματικού σχήματος, ισορροπία, εύρος κίνησης, εκτατικότητα κορμού κ.α.) αφού το παιχνίδι μπορεί να τροποποιηθεί με βάση τις δυσκολίες του κάθε παιδιού.

Χάρηκα, ιδιαιτέρως, όταν στο Childhood 101 βρήκα αρκετές τέτοιες κάρτες προς εκτύπωση...

Μια όαση μέσα στα πόδια μας!

Μια από τις λίγες οάσεις μέσα στην Αθήνα, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης είναι μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να δραστηριοποιηθούν και να απολαύσουν ομορφιές της φύσης.

Καθημερινά Προβλήματα. Μέρος Α΄

της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική 
Εργοθεραπεύτρια, SIT. 

Ανησυχίες, παραξενιές και καθημερινές γκρίνιες των μικρών... γιατί συμβαίνουν και τί μπορούμε να κάνουμε! Από το βιβλίο: «Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων», των Stanley Shapiro & Karen Skinulis.
Στα Μέρη Α΄ & Β΄ διαβάστε τέσσερα καθημερινά προβλήματα, που ενδεχομένως σας δημιουργεί και το δικό σας πιτσιρίκι!

Τα ringtones «παίζουν» με τη νοημοσύνη μας;

H μελωδική διάσπαση της προσοχής μας οδηγεί σε χειρότερες νοητικές επιδόσεις
 
Τα έξυπνα ringtones «αποστραγγίζουν» την πολύτιμη ενέργεια του εγκεφάλου μας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συγκέντρωση και η προσοχή μας και να «πέφτουν» οι νοητικές μας επιδόσεις, ισχυρίζονται αμερικανοί επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Oυόσινγκτον διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που πριν τις εξετάσεις τους είχαν εκτεθεί σε μελωδικούς ήχους κινητών συγκέντρωναν βαθμολογίες κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ψυχοθεραπεία μέσω... μουσικής

Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε διαβάσει ή ακούσει για την Μουσικοθεραπεία, δηλαδή την χρήση της μουσικής σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο το οποίο δίνει στα άτομα όλων των ηλικιών –ασχέτως αν γνωρίζουν μουσική ή όχι- τη δυνατότητα να εκφραστούν, να επεξεργαστούν συναισθήματα, και να αναπτύξουν τον εσωτερικό πλούτο που κρύβουν ως άνθρωποι.

Η Μουσικοθεραπεία αναπτύχθηκε ως επάγγελμα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν νοσοκόμες στην Αμερική παρατήρησαν πόσο θετική επίδραση είχαν οι φιλανθρωπικές συναυλίες στους σωματικά και συναισθηματικά τραυματισμένους βετεράνους. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα για να προσληφθούν μουσικοί στα νοσοκομεία. Μετά από λίγο καιρό όμως έγινε αντιληπτό οτι ήταν αναγκαία κάποια βασική εκπαίδευση ώστε οι μουσικοί να δουλεύουν στoν συγκεκριμένο χώρο. Έτσι ξεκίνησε κι η σκέψη για ένα κολλεγιακό πρόγραμμα σπουδών. Από το 1944 έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί Μουσικοθεραπευτικά Προγράμματα σε όλον τον κόσμο. Η Μουσικοθεραπεία είναι πλέον παρούσα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς που αφορούν την ιατρική, τα σωφρονιστικά συστήματα, τους φορείς ψυχικής υγείας, την γεροντολογία, την διαχείριση πόνου κι αντιμετώπιση κρίσεων όπως και σωματικού και ψυχικού τραύματος, τον αυτισμό και την ειδική εκπαίδευση.

"Πώς νιώθω και γιατί;... Χαίρομαι;"

Μια βασική δεξιότητα για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα είναι η ανάπτυξη της συναισθηματικής του νοημοσύνης
Έτσι λοιπόν το Ανοιχτό Σχολείο δημιούργησε μια σειρά εργαστηρίων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν και να εκφράσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

ΔΕΠΥ: πώς να περιορίσετε τα ξεσπάσματα


Φοβάστε να βγείτε έξω με το παιδί σας λόγω των ξεσπασμάτων του; Δεν είστε οι μόνοι. 
Πολλοί γονείς παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) αισθάνονται «όμηροι» της συμπεριφοράς του παιδιού τους και διστάζουν να πάνε για φαγητό, για ψώνια ή ακόμα και επίσκεψη σε κάποιο φιλικό σπίτι, λόγω των συχνών ξεσπασμάτων του παιδιού τους. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αυτά τα ξεσπάσματα και να βοηθήσετε το παιδί σας.

Μάθετε το παιδί σας να λέει "ευχαριστώ"

Στην εποχή μας είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους. Όχι μόνο βοηθάει και βελτιώνει το σύστημα των αξιών τους, αλλά τους κάνει ισορροπημένους ενήλικες.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, για να εμπνεύσετε στα παιδιά σας τον τρόπο να λένε "ευχαριστώ"!

Μετατρέποντας έναν δεξιόχειρα σε αριστερόχειρα!

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της καθημερινότητας το δεξί χέρι, όμως μια επιστημονική έρευνα, για πρώτη φορά, διαπίστωσε ότι, υπό την επίδραση μαγνητικών παλμών στον εγκέφαλο, είναι δυνατό για σύντομο χρονικό διάστημα οι δεξιόχειρες να μετατραπούν σε αριστερόχειρες.