24 Οκτ 2011

ΟΧΙ τηλεόραση σε παιδιά κάτω των 2 ετών!

Αν και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η τηλεόραση προσφέρει στην εκπαίδευση των παιδιών, κάτω από τα δύο έτη απαγορεύεται.

Δεκάδες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι μέχρι περίπου την ηλικία των 2 ετών , τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν γνωστικά τι λέγεται στην τηλεόραση και να διατηρήσουν αυτές τις πληροφορίες.
Σε άλλη έρευνα, το 90% των γονέων ανέφεραν ότι τα παιδιά τους κάτω των 2 ετών παρακολουθούσαν τηλεόραση.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν, που ώθησε την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) να καθορίσει την πολιτική, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ,σχετικά με τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Συνέστησε να μην υπάρχουν προγράμματα, όπως στην εκπαιδευτική τηλεόραση, για κάτω των δύο ετών παιδιά.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τη νοητική υστέρηση;

Ο Δρ. Παναγιώτης Σιαπέρας, Ψυχολόγος - Εργοθεραπευτής, Συνεργάτης Πανεπιστημίου Cambridge UK, Διδάσκων Πανεπιστημίου Αθηνων και ΤΕΙ Αθήνας, εξηγει στο Υγείαonline.gr, τι είναι η νοητική υστέρηση, ποια τα αίτια του προβλήματος και πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα άτομα που παρουσιάζουν αυτή την διανοητική μειονεξία.

Άτομα με νοητική υστέρηση, στέρηση ή καθυστέρηση, με αναπτυξιακή διαταραχή ή εγκεφαλική βλάβη. Αυτοί είναι μερικοί χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στα άτομα εκείνα των οποίων το νοητικό επίπεδο, η μαθησιακή ικανότητα και η δυνατότητα για κοινωνική ενσωμάτωση έχουν επηρεαστεί πολύ ή λίγο απ’ την κατάσταση τους.

Ορολογία: Δυσγραφία





Τι είναι η Δυσγραφία?


Δραστηριότητα: Κρυμμένος θησαυρός

Σε ποιό παιδί δεν αρέσει να ψάχνει έναν μυστικό θησαυρό! Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο κουτί ή ένα μικρό χαρτοκιβώτιο για να το γεμίσετε με ρύζι ή μακαρόνια ή φασόλια. Μέσα σε αυτό το δοχείο θα κρύψετε το αντικείμενο που επιθυμείτε για να ψάξει το παιδί, ανακατεύοντας το ρύζι με τα χέρια του (ή με ένα φτιαράκι αν είναι πολύ αμυντικό) να το βρεί.

Παιδί με αυτισμό στις Σπέτσες

Προσπαθούμε να βάλουμε το Γιωργάρα μας στο νηπιαγωγείο των Σπετσών, με παράλληλη στήριξη. Φυσικά, επειδή θα πάει προνήπιο ούτε λόγος για στήριξη μέσω υπουργείου. Η διάγνωση των ΚΕΔΔΥ, καταπέλτης, ο Γιωργάρας για ειδικό πλαίσιο, επειδή όμως στο νησί δεν έχουμε ειδικά πλαίσια, πρότειναν παράλληλη στήριξη. Από τον προηγούμενο Μάιο που περάσαμε ΚΕΔΔΥ, μέχρι τώρα έχει περάσει αρκετός καιρός, και ο Γιωργάρας μας μαχητής και αγωνιστής πάει καλύτερα, είναι 4,5 και εδώ και 6 μήνες ανέπτυξε λόγο ηχολαλικό και - κάποιες φόρες και στοχοποιημένο.

Τέλος πάντων, ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε, αν και οι συνθήκες είναι αποθαρρυντικές! Στο νησί μας, είμαστε δαχτυλοδυχτούμενοι, εμείς και το "προβληματικό" παιδί μας, κάποιοι στέκονται δίπλα μας με σεβασμό και κάποιοι άλλοι - δυστυχώς καρεκλοκένταυροι - αδιαφορούν. Για δασκάλα ειδικής αγωγής ούτε λόγος, κι έτσι είπαμε να βάλουμε δίπλα στο Γιώργο μας έναν εξαιρετικό άνθρωπο με χρυσή καρδιά και αγάπη για το παιδί μας, την κυρία που του κάνει μουσικό παιχνίδι. Ελπίζω να το εγκρίνει ο σύμβουλος ειδικής αγωγής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και να μην πάρουμε κι άλλη απογοήτευση.

Πολλές φορές σκέφτομαι πόσο πιο εύκολα θα ήταν όλα αν δεν ζούσαμε εδώ, προσπαθήσαμε να φύγουμε - οι δουλειές όμως είναι πολύ δυσκολες, σε καιρούς ακόμη πιο δύσκολους για όλους μας - έτσι μένουμε και προσπαθούμε, εδώ στο νησί μας. Φανταστείτε να ζούσαμε και σε κανένα νησί πιο μακριά από την πρωτεύουσα!!! Τέλος πάντων εμείς τον αγώνα μας θα τον δώσουμε και απο εδώ!

Σκέφτηκα να κάνω αγγελία μέσω του ιστότοπου μας, όμως δεν ξέρω πώς; Αν μπορείτε γραψτε μου τον τρόπο. Τα φιλιά μου και την αγάπη μου σε όλους σας!!! Είναι πολύ ενθαρρυντικό να ξέρεις πως δεν είσαι μόνος!!! Λίνα

Βάλτε τον μπαμπά στο παιχνίδι

O ερχομός ενός μωρου μπορεί να αποτελεί το πιο ευτυχισμένο γεγονός της ζωής σας, αλλά πρέπει από την αρχή να μοιραστείτε τις ευθύνες με τον σύντροφό σας, γιατί διαφορετικά το μωρό σας μπορεί να γίνει αιτία σοβαρών καυγάδων ανάμεσα στο ζευγάρι.

Πολλές μαμάδες έχουν την τάση να συγκεντρώνουν πάνω τους τα περισσότερα θέματα του μωρού, επειδή πιστεύουν μόνο αυτές μπορούν να ικανοποιήσουν το μωρό τους. Και ενώ κάτι τέτοιο δείχνει μάλλον επιβεβλημένο στο ξεκίνημα, που οι γυναίκες θηλάζουν, τελικά καταντάει ως καθημερινό δεδομένο, με συνέπεια οι ευθύνες της μαμάς να διογκώνονται και ο ελευθερος χρόνος της να περιορίζεται στο ελάχιστο, τη στιγμή που η ζωή του μπαμπά δεν δείχνει να διαφοροποιείται!

Τεστ αίματος για την διάγνωση του Συνδρόμου Down

Έτοιμο και διαθέσιμο σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ είναι το τεστ αίματος για την διάγνωση του Συνδρόμου Down.
Οι επιστήμονες, παίρνοντας λίγο αίμα από τη μητέρα θα μπορούν να εξετάσουν το DNA του εμβρύου για να διαπιστώνουν αν φέρει συγκεκριμένη χρωμοσωμική ανωμαλία.