29 Αυγ 2011

Παιχνίδια για εξυπνότερα παιδιά


Ακόμα και οι πιο συνηθισμένες, κλασσικές δραστηριότητες, μπορούν να βοηθήσουν με διασκεδαστικό τρόπο την ανάπτυξη των μαθηματικών δεξιοτήτων ενός παιδιού καθώς μεγαλώνει.


 Δεν χρειάζεται να νανουρίζει κανείς ένα μωρό τραγουδώντας του αποτελέσματα μαθηματικών τύπων και τετραγωνικές ρίζες, για να το κάνει εξυπνότερο. Απλά, τραγουδήστε, συγκρίνετε, χειροκροτήστε και μετρήστε.
Μπορεί με απλό τρόπο και μέσα από το παιχνίδι, ένα πολύ μικρό παιδί να μάθει τις έννοιες των μεγεθών, των αριθμών, της τοποθεσίας, αλλά και της σύγκρισης. Με συνηθισμένες εκφράσεις, όπως «το μικρό κουτάκι είναι πάνω στο τραπέζι», μπορεί ένα παιδάκι να καταλάβει σταδιακά και μέσα από το παιχνίδι, πιο είναι το πάνω, το κάτω, το δεξιά, το αριστερά, το μεγάλο, το μικρό, το μπροστά, το πίσω, το βαρύ, το ελαφρύ, το τετράγωνο, το τρίγωνο…αλλά ακόμα και τα χρώματα.

Μερικές απλές προτάσεις, που αναφέρονται στον αριθμό των παιχνιδιών που βρίσκονται μπροστά του, του χρώματος του καθενός από αυτά, αλλά και της θέσης τους στο χώρο, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη των μαθηματικών δεξιοτήτων ενός παιδιού γρηγορότερα από ότι συνήθως.

Εκτός από τα τραγουδάκια και τις προτάσεις, που μπορεί να περιέχουν τέτοιου είδους πληροφορίες, υπάρχουν και παιχνίδια που πωλούνται στα καταστήματα και κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Είναι εκείνα που ωθούν το παιδί να τοποθετήσει τα ανάλογα σχήματα, μέσα από τις αντίστοιχες τρύπες, αλλά και εκείνα που με τραγουδάκια εκπαιδεύουν τα παιδιά να μετρούν και να μαθαίνουν από νωρίς την αλφάβητο. Μετά από τα πρώτα του γενέθλια, ένα παιδί είναι σε θέση να προβεί σε τέτοιες δραστηριότητες μόνο του και χωρίς καμία βοήθεια από τους γονείς του.

Αντίστοιχα, το χτύπημα των χεριών –τα γνωστά σε όλους παλαμάκια- μαθαίνουν στα παιδιά έννοιες όπως ο ρυθμός και τα μουσικά μοτίβα. Βάλτε λοιπόν μουσική και ενθαρρύνετε το παιδί σας να ακολουθήσει το ρυθμό με τα χεράκια του ή να χορέψει με το χειροκρότημά σας. Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο σπίτι. Μπορεί να είστε στο αμάξι, στο μπάνιο ή ακόμα και στην πλατεία για βόλτα.

Μετατρέψτε λοιπόν το παιχνίδι, από απλή διασκέδαση, σε ένα χρήσιμο μέσος εκπαίδευσης και ανάπτυξης του παιδιού σας.

Πηγή: http://www.mother.gr