19 Ιουλ 2012

Οικονομικά προβλήματα. Τι να πω στο παιδί μου;

Τα οικονομικά προβλήματα από μόνα τους αποτελούν ήδη μια μεγάλη πηγή άγχους για όλους τους ανθρώπους. Πόσο μάλλον για εκείνους που είναι γονείς. Τα παιδιά έχουν ανάγκες, ζητάνε πράγματα –ίσως περιττά για εσάς, αλλά αναγκαία για εκείνα- ρωτάνε γιατί δεν βγαίνετε πια έξω για φαγητό τόσο συχνά ή γιατί δεν τους αγοράζετε πια τόσα ρούχα ή παιχνίδια όσα λίγο καιρό πριν. Ίσως κάποιοι από εσάς να έρχεστε σε δύσκολη θέση. Να μην ξέρετε τι να τους απαντήσετε. Να ψάχνετε συνεχώς δικαιολογίες. Να τους λέτε ψέματα, θεωρώντας ότι εκείνα δεν αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά, ενώ ταυτόχρονα το άγχος είναι διάχυτο παντού στο σπίτι σας. Το να αντιλαμβάνονται πως κάτι συμβαίνει, χωρίς να ξέρουν όμως τι συγκεκριμένα, τους δημιουργεί μεγαλύτερο φόβο και άγχος.

Η οικογένεια αντιμέτωπη με τη "διάγνωση"

Το παιδί αποτελεί για τους γονείς μια προβολή του ονειρικού τους εαυτού. Σε αυτόν τον εαυτό εναποθέτουν τις προσδοκίες τους. Αποτελεί μια επένδυση για το μέλλον. Αυτή η επένδυση κρύβει μέσα της δύο είδη αγάπης. Την άδολη αγάπη, που κάθε γονιός νιώθει για το παιδί του και την εγωκεντρική, που ενυπάρχει σε όλους τους γονείς και  αφορά τη σχέση που έχουν οι δικές τους επιθυμίες και η υλοποίηση τους από το παιδί.  Αυτό το είδος αγάπης αποκαλείται και «ναρκισσική αγάπη». Όταν κάποια οικογένεια βρεθεί με ένα παιδί που έχει αναπηρία, στη σχέση αυτή αφομοιώνεται και το «ναρκισσικό τραύμα» (Μπιτζαράκης 1997) (Solnit & Stark στο Mental Retardation: Vol. 43, No. 5, pp. 360–364.).

Μπροστά σε  μία ανακοίνωση που γίνεται σε ένα ζευγάρι ότι το παιδί που έχουν αποκτήσει πρόκειται να αντιμετωπίσει ορισμένες δυσκολίες στη μελλοντική του ζωή, το ζευγάρι βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.  Επικρατεί η απογοήτευση και ο πανικός  καθώς οι γονείς βρίσκονται  αντιμέτωποι με μια εικόνα εντελώς διαφορετική  από αυτή που ήδη νοητά είχαν διαμορφώσει. Η φαντασιακή εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την ρεαλιστική.

Αλλάζουν τα κριτήρια για την ένταξη σε παιδικούς σταθμούς

Tο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχωρά σε τροποποίηση των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2012-2013, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

800 δωρεάν θέσεις σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στον δήμο Θεσσαλονίκης

Σχεδόν 800 παιδιά θα φιλοξενηθούν δωρεάν φέτος στους 17 βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης, μέσω του σχετικού προγράμματος της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης).

Για πρώτη φορά ο δήμος εξασφάλισε για τους δημοτικούς σταθμούς τη συμμετοχή του (συμμετείχαν ήδη οι σταθμοί του ΟΒΡΕΠΟΜ, δηλαδή του Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας του δήμου) στο εν λόγω πρόγραμμα περί εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και επιδοτείται με το ποσό των 2.513.200 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο δήμος κατάφερε να εξασφαλίσει μέσω της ΕΕΤΑΑ 256 θέσεις στους βρεφικούς του σταθμούς και 540 θέσεις στους παιδικούς. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων που κατατίθενται στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ (Πολυτεχνείου 39) βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τις 23 Ιουλίου.