1 Απρ 2015

Η επιρροή της απομόνωσης ως μέσο πειθαρχίας

Το τάιμ-άουτ (διάλειμμα) είναι η πιο δημοφιλής τεχνική πειθαρχίας που χρησιμοποιείται από τους γονείς και η πιο συχνά προτεινόμενη από τους παιδίατρους και τους ειδικούς στην ανάπτυξη παιδιών. Είναι όμως καλό για τα παιδιά; Είναι αποτελεσματικό; Σύμφωνα με τα πορίσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις σχέσεις και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, δεν είναι.

Η σχέση μεταξύ της δισφαινόλης-Α και του αυτισμού

Μετά από πολλά χρόνια καχυποψίας βρέθηκε η οριστική σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στην  δισφαινόλη-Α και του αυτισμού. Ερευνητές έδειξαν ότι τα παιδιά με αυτισμό μεταβολίζουν την δισφαινόλη-Α τελείως διαφορετικά από ότι τα φυσιολογικά άτομα.

Η δισφαινόλη-Α είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά δοχεία και έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο, την στειρότητα καθώς και με πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου. Μόλις εισέλθει στο σώμα, η δισφαινόλη-Α συμπεριφέρεται όπως τα οιστρογόνα, οδηγώντας στη διατάραξη της φυσιολογικής έκφρασης ορισμένων γονίδιων. Πρέπει να τονισθεί ότι είναι επιβλαβής ακόμα και σε πολύ μικρές δόσεις, όπως αυτές που βρίσκονται σε ορισμένα πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες.

Τα δείγματα ούρων από το 20% των παιδιών με αυτισμό συμπεριλάμβαναν ένα σημαντικά υψηλό επίπεδο δισφαινόλης-Α σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Παρακάτω παραθέτονται μερικές πρακτικές συμβουλές για την μείωση της έκθεσης στην δισφαινόλη-Α.