30 Απρ 2012

Συμπτώματα ΔΕΠ-Υ και διάρκεια ύπνου

Το περιοδικό Pediatrics δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με τη διάρκεια του ύπνου, τη συμπεριφορά και τα συμπτώματα ΔΕΠ-Υ σε υγιή παιδιά ηλικίας 7-8 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν μικρή διάρκεια ύπνου (λιγότερο από 7,7 ώρες) είχαν υψηλότερα σκορ υπερκινητικότητας /παρορμητικότητας, υψηλότερα σκορ διαταραχής διάσπασης προσοχής /υπερκινητικότητας, ενώ παρόμοια αποτελέσματα απροσεξίας σε σύγκριση με παιδιά που κοιμούνται 7,7 με 9,4 ώρες ή  >9,4 ώρες. Πολλοί θεραπευτές βοηθούν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς και ΔΕΠ-Υ.

Προς ανάπτυξη φαρμάκων για τον αυτισμό


Πρώιμα αποτελέσματα πειραμάτων σε ποντίκια ενός πειραματικού φαρμάκου δημιουργούν ελπίδες (αν και μακρινές) για την ανάπτυξη θεραπειών ενάντια στον αυτισμό

Η προοπτική ανάπτυξης φαρμάκου για τον αυτισμό έρχεται τώρα πιο κοντά χάρη σε ειδικούς των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να μειώσουν τη δριμύτητα των συμπτωμάτων της διαταραχής σε ποντίκια με χρήση ενός πειραματικού φαρμάκου.

Η σημασία της σόγιας στην παιδική διατροφή


Όπως όλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έτσι και η σόγια περιέχει μια σειρά από βιολογικά ενεργά συστατικά. Ενα από τα ενεργά συστατικά είναι οι ισοφλαβόνες. Μελέτες δείχνουν ότι πολλά από τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωσης σόγιας οφείλονται στις βιολογικές επιδράσεις των ισοφλαβονών. Δεν είναι σαφές όμως, ότι αυτά τα οφέλη αφορούν και τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, παρά τη μακρά ιστορία που έχει η κατανάλωση τροφίμων σόγιας από τα παιδιά της Ασίας, και τις βραχυπρόθεσμες μελέτες που δείχνουν ότι τα τρόφιμα σόγιας ενισχύουν (υποστηρίζουν) τη φυσιολογική αύξηση και την ανάπτυξη υγιών παιδιών καθώς και τη βελτίωση της ανάπτυξης. 'Εχουν εκφραστεί προβληματισμοί γαι τις ισοφλαβόνες της σόγιας γιατί οι ουσίες αυτές ταξινομούνται στην ομάδα των φυτοοιστρογόνων. Επειδή τα παιδιά είναι σε περίοδο ορμονικών μεταβολών, υπάρχει ένας προβληματισμός για το αν ενδεικνυται η κατανάλωση φυτοοιστρογόνων αν και τα φυτοοιστρογόνα δεν είναι ορμόνες.

Δραστηριότητα: Φτιάξε το άγαλμα

Ένα διασκεδαστικό και ανέξοδο ομαδικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια. Για να ξεκινήσετε θα πρέπει να χωριστείτε σε ζευγάρια, έτσι ώστε ο ένας να είναι "το άγαλμα" και ο άλλος "ο γλύπτης". Επίσης θα πρέπει ένας ενήλικας να έχει γράψει σε μικρά χαρτάκια τα είδη των γλυπτών που επιθυμεί (π.χ το άγαλμα που τρέχει, που κοιμάται, που οδηγεί, που διαβάζει, που χτενίζεται, κ.λ.π).

Ορολογία: Επιληψία






Τι είναι η ΕΠΙΛΗΨΙΑ?



Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών στο δήμο Λαγκαδά

Θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 Ιουλίου
 
Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών σε μαθητές και μαθήτριες διοργανώνει η Ομάδα Εθελοντών του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Τα σεμινάρια ξεκίνησαν την Τρίτη όπου μέλη του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.Δ.Ι.Κ.), έδωσαν δωρεάν συμβουλές για την παροχή Πρώτων Βοηθειών, ενώ ενημέρωσαν τους μαθητές για το πώς πρέπει να λειτουργούν σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Τα σεμινάρια συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες: