29 Μαρ 2012

Κατασκευαστικά σενάρια

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται στην μίμηση σχεδίων, στην αντιγραφή κατασκευαστικών μοντέλων, και γενικά σε διαδικασίες (στον χώρο και το χαρτί) οι οποίες ως έχουν κύριο στοιχείο τον προσανατολισμό.

Χρησιμοποιώντας ένα πλήθος υλικών -για να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον ζωντανό- μπορούμε να εξασκήσουμε τα παιδιά τόσο στην μίμηση, στην αντιγραφή, στον προσανατολισμό όσο και στην παρατηρητικότητα.

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που καθορίζει το σωματικό βάρος γέννησης


Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους γέννησης κατά 155 γραμμάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Human Genetics.

Το γονίδιο που μελέτησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου πιστεύεται ότι ενεργεί ως καταστολέας ανάπτυξης, μειώνοντας στο βάρος γέννησης. Αλλά η γενετική μετάλλαξη RS1 του γονιδίου PHLDA2 που εντοπίστηκε σε 9.500 δείγματα DNA από μητέρες και βρέφη, σε τρεις ξεχωριστές μελέτες, έδειξε ότι αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί το γονίδιο, συντελώντας τελικά σε αυξημένο σωματικό βάρος γέννησης.

Πως μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να στηρίξουν το παιδί με δυσλεξία;

Είναι αναγκαίο γονείς κι εκπαιδευτικοί να παρατηρούν προσεκτικά την συμπεριφορά των παιδιών και μαθητών τους ώστε να προβούν στην έγκαιρη αντιμετώπιση της δυσλεξίας με τους παρακάτω απλούς τρόπους.

Γονείς
  • Να διαβάζουν βιβλία (πχ. παραμύθια ) στο παιδί δείχνοντας με το δάχτυλο τις λέξεις καθώς τις διαβάζουν, να το βάζουν να τους διηγείται πως πέρασε την μέρα του, να του μαθαίνουν τραγουδάκια με ομοιοκαταληξία

«Οχι» στη μελέτη στο σπίτι λένε οι γάλλοι γονείς

Για «μποϊκοτάζ» δύο εβδομάδων στη μελέτη στο σπίτι καλεί μία ομάδα γάλλων γονέων και δασκάλων, υποστηρίζοντας ότι είναι κουραστική και ανώφελη ενώ ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ των παιδιών. Η μελέτη στο σπίτι κανονικά απαγορεύεται από τη γαλλική νομοθεσία στο Δημοτικό από το 1956, ωστόσο αρκετοί είναι οι δάσκαλοι που την αγνοούν και αναθέτουν στα παιδιά ασκήσεις και εκτός σχολείου.

Τελευταίες παραστάσεις για την Ντενεκεδούπολη στο Θέατρο Badminton

"Στη Ντενεκεδούπολη"
Η Ντενεκεδούπολη είναι μια πολιτεία αλλιώτικη απ΄τις άλλες. Δεν είναι φτιαγμένη από τούβλα, πέτρες, τσιμέντο ή γυαλί. Είναι ολόκληρη φτιαγμένη από ντενεκέδες. Και μένουν σ΄αυτή, τι... άλλο; Ντενεκεδάκια. Άδεια, σκουριασμένα, παλιά ντενεκεδάκια. Βρέθηκαν όλα πεταμένα σ΄ένα σκουπιδότοπο κι αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους πολιτεία, για να μένουν μόνα τους και να΄χουν την ησυχία τους.