12 Σεπ 2013

Ο αυτισμός επηρεάζει διαφορετικά τους εγκεφάλους αγοριών και κοριτσιών

via
Οι άνδρες και τα αγόρια με αυτισμό εμφανίζουν διαφορετικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους από ό,τι αντίστοιχα συμβαίνει στον εγκέφαλο των γυναικών και των κοριτσιών, κάτι που ίσως σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται η ίδια θεραπευτική προσέγγιση στα δύο φύλα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

ΔΕΠ-Υ, άσθμα και αλλεργία...

Ο αριθμός των παιδιών στα οποία μπαίνει η διάγνωση της διαταραχής έλλειψης προσοχής (ADHD), αλλεργίας και άσθματος, αυξάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και σύμφωνα με μια νέα μελέτη ,ίσως υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην αύξηση αυτών των τριών καταστάσεων.

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου χρειάζεται αναπτυξιακό έλεγχο;

Ακόμα και πριν από τη γέννηση, αυτό που απασχολεί κάθε γονέα είναι αν το παιδί του θα αναπτυχθεί φυσιολογικά. Η ανάπτυξη βέβαια ενός παιδιού είναι μια δυναμική διαδικασία που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Οι γονείς συνήθως ανησυχούν όταν το παιδί τους αργεί να μιλήσει ή να περπατήσει, όταν επιδεικνύει συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ηλικία του, αν χάσει ικανότητες που είχε ήδη κατακτήσει ή όταν αντιμετωπίζει αποτυχίες στο σχολείο.

Έχουν διαμορφωθεί έτσι οι ηλικίες «κλειδιά» ή «σταθμοί» της ανάπτυξης, οι ηλικίες δηλαδή όπου αναμένεται να κατακτήσει κάποιες κινητικές, γνωστικές ή κοινωνικές δεξιότητες ένα παιδί «μέσου όρου». Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι τέτοιο παιδί δεν υπάρχει και ότι οι προαναφερθείσες δεξιότητες ανά ηλικία είναι κατά προσέγγιση και τα ηλικιακά όρια δεν ισχύουν απόλυτα για  όλα τα παιδιά. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαγράφει τη δική του πορεία, με αποτέλεσμα συχνά οι ικανότητες των παιδιών να μην συμβαδίζουν με όσα γράφουν τα ιατρικά συγγράμματα.