16 Νοε 2011

Τα Δικαιώματα του Παιδιού


Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν.
Η Σύμβαση, που θέτει τις αρχές για την ευημερία των παιδιών και αποτελείται από 54 άρθρα, ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. 
Στις 20 Νοεμβρίου 2009 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) από τα Ηνωμένα Έθνη. Μέχρι σήμερα η Σύμβαση έχει επικυρωθεί από 193 χώρες και η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.

Τι μπορεί να προκαλέσει η σιδηροπενική αναιμία στο παιδί μου;

Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας στην παιδική ηλικία. Εμφανίζεται όταν τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό είναι μειωμένα.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο στον οργανισμό. Τα παιδιά με σιδηροπενική αναιμία μπορούν να παρουσιάσουν προβλήματα συγκέντρωσης και ικανότητα μάθησης.

"Είναι εύκολο με το γυαλόχαρτο". Δραστηριότητα για μαθησιακές δυσκολίες

Η βιωματική και πολυαισθητηριακή προσέγγιση της γραφής και της εκμάθησης των γραμμάτων σε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα/Δυσλεξία αποτελεί απαραίτητη συνθήκη. Σε ένα δυσλεκτικό παιδί πρέπει να παίρνουν μέρος στην μαθησιακή διαδικασία περισσότερες απο μια αισθήσεις. Στα πλαίσια αυτού του τρόπου εκμάθησης των γραμμάτων γίνεται και η παρακάτω άσκηση.

Έκθεση δεινοσαύρων στο Mall Athens

Από τις 4 Δεκεμβρίου 2011 έως 4 Μαρτίου 2012, μια από τις πιο πολυσυζητημένες εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έρχεται, για πρώτη φορά, στην Αθήνα!

Πρόκειται για ένα διαδραστικό ταξίδι στον κόσμο των δεινοσαύρων, όπου οι πιο δημοφιλείς δεινόσαυροι της προϊστορίας ζωντανεύουν από τις 4 Δεκεμβρίου στο νέο εκθεσιακό χώρο, στον 4ο όροφο τουThe Mall Athens, στο Μαρούσι. Οι θρυλικοί γίγαντες κινούνται και βρυχούνται ρεαλιστικά, με τη βοήθεια της πιο προηγμένης τεχνολογίας, μεταφέροντας τον επισκέπτη χιλιάδες έτη πίσω στο χρόνο, ενώ μια σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες τον καλούν να μπει σε ρόλο ερευνητή.

Αριστερόχειρες!

Ειδικοί ερευνητές που μελέτησαν την πλευρά προτίμησης στον τομέα γραφής συμφώνησαν ότι η επιλογή αυτής οφείλεται σε βιολογικές και πιο πιθανά σε γενετικές αιτίες. Οι δύο πιο ευρεία διαδεδομένες γενετικές θεωρίες με αντικείμενο έρευνας την επιλογή του χεριού, συμφώνησαν ότι η εξελικτική φυσική επιλογή τοποθετεί πλειοψηφικά τον έλεγχο του λόγου και της γλώσσας στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Τουλάχιστον το 85% του πληθυσμού είναι δεξιόχειρες. Αυτές οι θεωρίες επίσης εξηγούν την επίμονη και συνεχόμενη παρουσία της αριστερόχειρης μειονότητας. Η γενετική πρόταση που εξηγεί την προτίμηση πλευράς αναφέρει ότι υπάρχουν δύο αλληλόμορφα γονίδια (γονίδια που δρουν για το ίδιο γνώρισμα αλλά με διαφορετικό τρόπο) τα οποία σχετίζονται με την επιλογή.

Επτά σημάδια που δείχνουν οτι το παιδί χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια

Συχνά οι γονείς ρωτούν σχετικά με το πότε πρέπει να πάνε τα παιδιά τους σε κάποιον ειδικό. Εύλογο είναι να μην θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους για αξιολόγηση, εάν δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να ανησυχούν. Άλλωστε, τα να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας απαιτεί χρόνο και χρήμα, και θα μπορούσε να προκαλέσει και μια μικρή ανησυχία κατά τη διαδικασία.
Για αρχή, προτείνεται μια επίσκεψη στον παιδίατρο, ή σε μια τυπική παιδιατρική εξέταση, όπου καλό είναι να ενημερώνεστε και να ρωτάτε τον γιατρό για τυχόν συμπεριφορές του παιδιού σας που δεν κατανοητέ, επειδή σημάδια που φαίνονται να αποτελούν συμπεριφορικά, συναισθηματικά, ή μαθησιακά ζητήματα μπορεί να προκληθούν από σωματικά προβλήματα και συχνά οι παιδίατροι ξέρουν ποιόν να παραπέμψουν για βοήθεια σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας και ποιον όχι.