27 Απρ 2012

Το ψυχικό τραύμα επηρεάζει αρνητικά την πνευματική ανάπτυξη

Το ψυχικό τραύμα όπως η παρακολούθηση σκηνών οικιακής βίας ή η κακοποίηση στα πρώτα χρόνια ζωής μπορεί ενδεχομένως να αναστείλει την πνευματική ανάπτυξη, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η επίδραση του τραύματος φαίνεται να είναι περισσότερο βλαπτική όταν συμβαίνει στα 2 πρώτα χρόνια ζωής.

Η αμερικανική έρευνα περιέλαβε 206 παιδιά των οποίων αξιολογήθηκε η πνευματική ανάπτυξη στην ηλικία των 2, 5 και 8 ετών. Οι ερευνητές ερεύνησαν επίσης αν τα παιδιά υπέφεραν από παραμέληση, σωματική, σεξουαλική ή ψυχική κακοποίηση ή αν ήταν μάρτυρες οικιακής βίας εναντίον της μητέρας.

Μέθοδος εναλλακτικής επικοινωνίας MAKATON!

Το MAKATON είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της επικοινωνίας για άτομα που εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών δυσκολιών.

Είναι ένα πρωτότυπο γλωσσικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία συστηματική πολυαισθητηριακή προσέγγιση (αφού συνδυάζει ομιλία, νοήματα, και γραφικά σύμβολα) για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως επικοινωνία, λόγος, γνώσεις γραφής και ανάγνωσης. Επίσης είναι μία πηγή ενός πολύ λειτουργικού λεξιλογίου για άτομα με επικοινωνιακές ανάγκες και τα συνδιαλεγόμενα πρόσωπα.

Εμφάνιση σιελόρροιας σε παιδιά

Σιελόρροια είναι η υπερβολική παραγωγή σάλιου, έναντι του φυσιολογικού δηλαδή περίπου 1,5 λίτρο την ημέρα, που συχνά βγαίνει έξω από τη στοματική κοιλότητα.
Μπορεί να εμφανίζεται καθόλη τη διάρκεια που τα παιδιά "βγάζουν" δόντια, μέχρι τελικά να ολοκληρωθεί η οδοντοφυία τους, αλλά συμβαίνει και εξαιτίας πληγών στο στόμα (π.χ. άφθες), φαρμάκων, άγχους κτλ.

Παιδιά με σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση ή άλλα νευρολογικά προβλήματα εμφανίζουν σε μεγάλο ποσοστό σιελόρροια λόγω γενικότερης νευρομυικής χαλάρωσης.

Η ζέστη ανακουφίζει από τον πόνο τα μωρά τη στιγμή του εμβολιασμού

Η διατήρηση ζεστού ενός μωρού και με άνεση κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού του μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο σε σχέση με τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γιατροί.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Pain' έδειξε ότι τα μωρά που ήταν πιο ζεστά έκλαιγαν και συνοφρυώνονταν λιγότερο σε σχέση με μωρά που λάμβαναν χάπια ζάχαρης ή εικονικό χάπι πριν τον εμβολιασμό.

Αντιπαραγωγική η πολλή μελέτη στο σπίτι για τους μαθητές

Άκρως αντιπαραγωγική κρίνεται από επιστήμονες η πολλή δουλειά στο σπίτι για τους μαθητές, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι εργασίες στο σπίτι όχι μόνο δεν βοηθούν τους μαθητές να μάθουν περισσότερα αλλά δρουν ανασταλτικά και στις σχολικές τους επιδόσεις.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα συγκρίνοντας τον όγκο της εργασίας που κουβαλούν από το σχολείο στο σπίτι οι μαθητές, με τις σχολικές τους επιδόσεις.