16 Οκτ 2012

Ψάρι κατά ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Η ποσότητα ψαριού που καταναλώνει μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται να επηρεάζει τις πιθανότητες που αντιμετωπίζει το παιδί της να εμφανίσει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder)– μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία εκτιμάται ότι «πλήττει» ως και το 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας δείχνοντας ιδιαίτερη «προτίμηση» στα αγόρια.

Το Rain Man στην Ελλάδα

Ένα από τα θρυλικότερα έργα, ένας ύμνος στον αυτισμό... φέτος ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Γκλόρια με πρωταγωνιστές τους: Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Γιάννη Στάνκογλου και Κλέλια Ρένεση.

Η θεατρική διασκευή βασίστηκε στο κινηματογραφικό σενάριο των Barry Morrow και Ronald Bass. Η ταινία (παραγωγής 1988) με πρωταγωνιστές τους Ντάστιν Χόφμαν και Τομ Κρουζ τιμήθηκε με 4 όσκαρ (ερμηνείας στον Χόφμαν, σκηνοθεσίας, σεναρίου, καλύτερης ταινίας), τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου και δεκάδες άλλα βραβεία.

ΠΛΑΓΙΟΚΕΦΑΛΙΑ-ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων πλαγιοκεφαλίας θέσεως στα νεογνά συνδέεται με την ανακοίνωση της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας το 1992 να αποφεύγεται η πρηνή θέση κατά την διάρκεια του ύπνου (Back to Sleep Campaign) προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του ‘Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικου Θανάτου’/ ‘Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)’ (Kane,1996; Najarian, 1999; Morrison &Chariker, 2006; Rogers, 2011). Αυτό ήταν αποτέλεσμα πολυκεντρικών μελετών οι οποίες έδειξαν ότι η θέση αυτή μειώνει την πιθανότητα του Συνδρόμου Αιφνιδίου Θανάτου κατά 40%. Πραγματικά λοιπόν μειώθηκε δραματικά το σύνδρομο αυτό αλλά εξαπλασιάστηκαν τα περιστατικά πλαγιοκεφαλίας (paidiatros.com).