4 Απρ 2012

Δέκα φράσεις που χρειάζεται να λέμε στα παιδιά

Λέξεις και φράσεις που αξίζει να χρησιμοποιούμε καθημερινά και συστηματικά, ανάλογα με την περίσταση, για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση καιτον αυτοσεβασμό των παιδιών, καθώς και το πολύτιμο συναίσθημα σύνδεσης και μοιράσματος μέσα στην οικογένεια:

1. “Σ΄ ευχαριστώ!: Μοιάζει αυτονόητο, αλλά πόσο συχνά ευχαριστούμε τα παιδιά μας, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους να μας βοηθήσουν; “Σ΄ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι. Εφτιαξα τη σαλάτα όσο με βοηθούσες”. “Σ΄ευχαριστώ που βρήκες τη χαμένη θήκη του cd μου” κοκ.
2. “Πες μου κι άλλα”: Η φράση – κλειδί για άμεση σύνδεση, χωρίς κριτική και υποδείξεις (τουλάχιστον άμεσα). Δίνει το πράσινο φως για να λυθεί η γλώσσα και ν΄ανοίξει η καρδούλα του παιδιού, που μπορεί να αρχίσει να λέει οτιδήποτε το απασχολεί: από την προπαίδεια που μόλις έμαθε μέχρι το πόσο εντυπωσιακό ήταν το πολύχρωμο κασκόλ της δασκάλας του. Στην πραγματικότητα δεν έχει τόσο σημασία τι θα πει, όσο το να νιώθει άνετα να μιλάει με φυσικό τρόπο για την καθημερινότητα και η οικειότητα που αναπτύσσεται μέσα από μια επικοινωνία που ρέει.

Τα 10 θετικά των Aspergers

 της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, 
Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT.

Δυστυχώς, η σημερινή κοινωνία στιγματίζει όσους δεν καταλαβαίνει. Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει τι σημαίνει να έχει κάποιος το σύνδρομο Άσπεργκερ, ωστόσο όσοι το έχουν είναι -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- στιγματισμένοι. Επειδή αυτό είναι κάτι που μας ενοχλεί, γι' αυτό και θέλουμε να "διορθώσουμε" αυτή την αδικία συγκεντρώνοντας τα 10 θετικότερα χαρακτηριστικά των ατόμων με σύνδρομο Άσπεργκερ.

Η εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά - Ερωτήσεις και απαντήσεις

«Πονάει στα αλήθεια;»

Ναι! Σύμφωνα με το Άρθρο 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους σε θέματα που τα αφορούν και αυτές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Τα παιδιά έχουν αρχίσει να μας λένε πόσο πολύ τα πονάει η σωματική τιμωρία. Και ο Paulo Sιrgio Pinheiro εξηγεί στην έκθεσή του που κατέθεσε στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο 2006:

Καραφλή κούκλα από τη Mattel

H Mattel ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι το 2013 θα βγει στην αγορά μία καραφλή κούκλα, φίλη της Barbie αλλά θα προωθηθεί με διαφορετικό τρόπο και όχι μέσα από τα καταστήματα παιδικών παιχνιδιών!

Η κούκλα θα βγει στην αγορά με φτερά, καπέλα, κασκόλ, φουλάρια κι άλλα πολλά αξεσουάρ και θα διατίθεται μόνο στα νοσοκομεία και όχι στα καταστήματα παιδικών παιχνιδιών, όπως αναφέρθηκε στο σχετικό ρεπορτάζ του CNN και του CBS!

Μήπως τσακώνεστε μπροστά στο παιδί σας;

Μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες κάθε παιδιού είναι να βλέπει τους γονείς του αγαπημένους. Τι γίνεται, όμως, όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους και αρχίζουν τους τσακωμούς μπροστά στο παιδί; Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλη αυτή η ένταση επηρεάζει αρνητικά τον ψυχικό κόσμο του παιδιού. Τα παιδιά έχουν ως πρότυπο συμπεριφοράς τους γονείς τους, καθώς ο καθένας τους συμβάλλει στη εικόνα που θα δημιουργήσει το παιδί για τον κόσμο γύρω του και για το τι σημαίνει ο όρος «σχέση». Οι συνέπειες ....

Πώς να κάνετε τα αδελφάκια να παίζουν μαζί

Συχνό φαινόμενο αδελφάκια του αντίθετου φύλου ή του ίδιου αλλά με διαφορά ηλικίας να μην έχουν (ή να μην θέλουν) κοινές δραστηριότητες και παιχνίδια. Μάλιστα εκτός ότι τα παιδιά δεν έρχονται πιο κοντά το ένα με το άλλο, συχνά εμπλέκονται σε καβγάδες που γίνονται μπελάς για εσάς και δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε.

Συνήθως τα παιδιά που ανήκουν στο ίδιο φύλο και έχουν μικρή διαφορά ηλικίας έχουν και κοινά ενδιαφέροντα και τους αρέσει να παίζουν με τα ίδια παιχνίδια. Τι γίνεται όμως στην αντίθετη περίπτωση.