14 Οκτ 2011

Η Μικρή Γοργόνα στο θεατρικό εργαστήρι «Περίπατος»

Το θεατρικό εργαστήρι «Περίπατος» ξεκινάει το ταξίδι του, στον κόσμο των παραμυθιών. Από την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 6 το απόγευμα σας περιμένει να ταξιδέψετε μαζί του στον μυστηριώδη κόσμο του βυθού, μέσα από τα μάτια της Μικρής Γοργόνας, του γνωστού παραμυθιού του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν.

Απώλεια όρεξης κατά την παιδική ηλικία

Έχει παρατηρηθεί πως οι μητέρες παραπονούνται για προβλήματα στη διατροφή των παιδιών τους σε ποσοστό 25%. Οι διατροφικές αυτές διαταραχές οφείλονται αρκετές φορές στη σχέση μητέρας- παιδιού παρά σε οργανικούς παράγοντες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του θηλασμού, λειτουργία σίτισης του βρέφους με ψυχολογικές όμως προεκτάσεις. Προβλήματα προκύπτουν στη συμπεριφορά και το χαρακτήρα του παιδιού όταν υπάρχει πρόωρη διακοπή του θηλασμού, ή όταν αυτός δε συνοδεύεται από ήρεμη και στοργική συμπεριφορά της μητέρας. Στην περίπτωση αυτή το παιδί αισθάνεται την απόρριψη.

Το Παιδικό Μουσείο ετοίμασε νέες δράσεις

Το προσεχές σαββατοκύριακο, το Παιδικό Μουσείο, ετοιμάζει νέες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τα παιδιά. Οι μικροί μας φίλοι έως 6 ετών θα ετοιμάσουν και θα γευτούν μια μοναδική λιχουδιά, το σουβλάκι φρούτων. Στα πλαίσια της δράσης, τα παιδιά θα γνωρίσουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και θα ανακαλύψουν τη διατροφική αξία των φρούτων. Στο τέλος, θα φτιάξουν το δικό τους εναλλακτικό σουβλάκι με φρούτα εποχής.

Δικαιοσύνη από κούνια


Από την ηλικία των 15 μηνών μπορεί ένα μωρό να διακρίνει μεταξύ δίκαιου και αδίκου λένε οι επιστήμονες. 
«Το πιθανότερο» εξήγησε «είναι ότι τα μωρά παίρνουν ιδέες για το δίκαιο και το άδικο παρατηρώντας πώς οι άλλοι άνθρωποι συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον», τόνισε η Τζέσικα Σόμερβιλ, επικεφαλής της μελέτης. 

Σημάδια που θα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις

Ποια σημάδια θα έπρεπε να προσέξουμε στο μικρό μας παιδί που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για μετέπειτα δυσκολίες στη μάθηση;
Όταν ένας γονιός φτάσει στο γραφείο ενός ειδικού επειδή ανησυχεί για το παιδί του αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Εξαιτίας της ιδιαίτερης δυσκολίας που έχουν οι γονείς να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει στο παιδί τους συνήθως αναζητούν τη γνώμη του ειδικού καθυστερημένα.

Οι γονείς όσο το παιδί τους είναι στη προσχολική ηλικία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης. Είναι οι “δάσκαλοι” του και αυτοί που μπορούν να παρατηρήσουν το τρόπο που αυτό μαθαίνει. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες ενδείξεις που μπορεί να τους υποψιάσουν ότι το παιδί τους είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μαθησιακές δυσκολίες με την ένταξη του στο σχολείο.