1 Δεκ 2016

Έξι τρόποι να στηρίξουμε τα άτομα με αυτισμό την περίοδο των εορτών




 Η ακόλουθη ιστορία είναι του Δρ. Lamar Hardwick, ενός συζύγου, πατέρα και ιερέα που ζει στις ΗΠΑ. Μετά από αρκετά χρόνια δύσκολων κοινωνικών συναναστροφών, προβλημάτων στην αισθητηριακή επεξεργασία και λοιπών κοινωνικής φύσης προβλημάτων, η ζωή του  Δρ. Hardwick άλλαξε όταν σε ηλικία 36 ετών διαγνώστηκε με αυτισμό. Όλα του τα ερωτήματα απαντήθηκαν και πλέον προσπαθεί ο ίδιος να δώσει απαντήσεις όντας ενεργό μέλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Λατρεύω τον αθλητισμό. Μεγάλωσα παίζοντας ποδόσφαιρο, μπάσκετ, αμερικάνικο ποδόσφαιρο και για μια πολύ σύντομη περίοδο έτρεχα και στο στίβο. Εκεί έμαθα ορισμένα από τα πλέον σημαντικά μαθήματα στη ζωή και όχι στα γήπεδα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. 

Κάποτε, όταν προσπάθησα να εξηγήσω σε κάποιον με ποιον τρόπο ο αυτισμός επηρεάζει την κοινωνικότητά μου, χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα από τον στίβο: οι κοινωνικές συναναστροφές είναι σαν έναν αγώνα σπριντ για εμένα. Μπορώ να το κάνω, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Αν και εύστοχο το παράδειγμα, οφείλω να ομολογήσω πως είπα ψέμματα. Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν είναι σαν έναν αγώνα σπριντ, αλλά σαν έναν αγώνα σπριντ με εμπόδια!

Από το 2014 που διαγνώστηκα με αυτισμό, αρχίζω να καταλαβαίνω καλύτερα γιατί ο κόσμος δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί και να κατανοήσει τη δυσκολία που αντιμετωπίζω στις κοινωνικές συναναστροφές. Εάν θέλετε πραγματικά να με δείτε σε δύσκολη θέση, δεν έχετε παρά να με βάλετε σε ένα δωμάτιο με συγγενείς και φίλους που βλέπω ελάχιστες μόνο φορές κάθε χρόνο. Και μόνο στη σκέψη αυτής της κατάστασης τρομοκρατούμαι, γι’ αυτό και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ορισμένες από τις τακτικές που έμαθα στο στίβο για να τα βγάζω πέρα την περίοδο των εορτών.