16 Απρ 2014

Άλλο επιβράβευση κι άλλο δωροδοκία!

Όλοι οι γονείς συμφωνούν με την άποψη ότι τα παιδιά πρέπει να επιβραβεύονται όταν συμπεριφέρονται σωστά ή όταν ακολουθούν τους κανόνες και τα όρια που τους έχουν τεθεί. Η επιβράβευση λειτουργεί θετικά στα παιδιά, καθώς ενισχύει την καλή τους συμπεριφορά και τους δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πόσο οι γονείς αναγνωρίζουν και εκτιμούν όλα αυτά που κάνουν.

Ωστόσο πολύ συχνά οι γονείς τείνουν να μπερδεύουν την επιβράβευση με τη δωροδοκία, πετυχαίνοντας έτσι ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί συμπεριφέρεται άσχημα και του πείτε ότι, αν σταματήσει, θα του πάρετε ένα παγωτό, στην ουσία αυτό που καταφέρνετε είναι να θεωρήσει πώς κάθε φορά που συμπεριφέρεται άσχημα, εσείς θα του δίνετε ένα παγωτό για να το κάνετε να σταματήσει. Σταδιακά, λοιπόν, το παιδί θα συμπεριφέρεται όλο και πιο άσχημα και θα απαιτεί από εσάς όλο και περισσότερα ανταλλάγματα για να φερθεί καλά.

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Πώς μπορεί η ζωγραφική να αποτελέσει το ερέθισμα για να γνωρίσουμε το σώμα μας και τις δυνατότητές του; Πόσες διαφορές και ομοιότητες με το δικό μας πρόσωπο έχουν οι πίνακες του Πικάσο με τις «περίεργες» μορφές; Τι θέλει να μας πει ένα γλυπτό με τη στάση του σώματός του;