20 Μαρ 2012

Ναρκοληψία: Το σύνδρομο της «λευκής νύχτας»

Η Κλέα Χάουαρντ μόνο νωθρή και αδιάφορη μαθήτρια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Της αρέσει να κάνει πολλά πράγματα: είναι αριστούχος στο σχολείο, παρακολουθεί μαθήματα καλών τεχνών και χορού και παίζει ποδόσφαιρο.

Τα πρώτα χρόνια του γυμνασίου όμως ταλαιπωρήθηκε πολύ. Ενιωθε συνεχώς κουρασμένη, όσο και να κοιμόταν το βράδυ. Συχνά την έπαιρνε ο ύπνος την ώρα του μαθήματος, στο Μετρό, όταν διάβαζε στο σπίτι ή όταν μιλούσε στο τηλέφωνο. Ακόμα και στις διακοπές, όταν πήγαινε για ύπνο στις δέκα ή στις έντεκα για να ξυπνήσει πολλές ώρες αργότερα, ένιωθε τα πόδια της κομμένα.

Ο παθολόγος δεν μπορούσε να εξηγήσει την υπερβολική κούρασή της, ο ενδοκρινολόγος δεν έβρισκε ορμονική αιτιολογία για την κατάστασή της ούτε κάποια έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Ετσι, αποφάσισε να υποβληθεί σε εξέταση σε ένα ιατρείο ύπνου.

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Στα πλαίσια την ευαισθητοποίησης για τα άτομα με Σύνδρομο Down το κανάλι Mega προβάλλει στις 21 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down- και ώρα 22.00  την ταινία "Σκοτεινό Μυστικό".

"Μερικές φορές ένα σύνδρομο μπορεί να γίνει δρόμος για περισσότερη κατανόηση, καλύτερη ζωή, περισσότερη αγάπη..."

“Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό”: ένα βιβλίο για εφήβους από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.


Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό
του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια 
Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) παρουσίασε πρόσφατα μια νέα έκδοσή της, το βιβλίο «Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» για παιδιά και εφήβους, με χορηγό την WIND.

Τo βιβλίο, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, περιέχει τρεις και μία ιστορίες για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Πρόγραμμα εθελοντών από Οικοτροφείο ατόμων με αυτισμό



Ξεκίνησαν τα εθελοντικά προγράμματαν απασχόλησης εκπαιδευτικού προσωπικού (ειδικών παιδαγωγών) στο χώρο του Οικοτροφείου Ατόμων με Αυτισμό "Άγιος Νικόλαος". 
Η δραστηριότητα αυτή, εκτός απο τη χαρά της κοινωνικής προσφοράς των εθελοντών, παρέχει παράλληλα τη δυνατότητα απόκτησης εμπειρίας σε άτομα με αυτισμό, που πιστοποιείται από το Οικοτροφείο με βεβαίωση εθελοντικής προϋπηρεσίας.

Τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν το έμβρυο

Σύμφωνα με μια αμερικανική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε πειραματόζωα, η ακτινοβολία που προέρχεται από τα κινητά τηλέφωνα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και να έχει πιθανές συνέπειες αργότερα στη συμπεριφορά του παιδιού, το οποίο αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να γίνει υπερκινητικό.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γέηλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χιου Τέιλορ του τμήματος γυναικολογίας και αναπαραγωγής, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό “Scientific Reports”, ανέφεραν ότι πρόκειται για ”την πρώτη πειραματική ένδειξη πως η έκθεση του εμβρύου στην ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων από τα κινητά τηλέφωνα όντως επηρεάζει την κατοπινή συμπεριφορά των ενηλίκων’‘.

"Μεγαλώστε έξυπνα παιδιά με την καρδιά σας"

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 18:30, τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σ. ΑΥΓΟΥΛΕΑ-ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ διοργανώνουν σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα: "ΜΕΓΑΛΩΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ – EQ (συναισθηματική νοημοσύνη) – SQ (κοινωνική νοημοσύνη) – CQ (δημιουργική νοημοσύνη)". Ιδιαίτερη χαρά, μας προκαλεί το γεγονός ότι oμιλητής θα είναι ο Δρ. Γιάννης Καλογεράκης, ένας από τους πλέον ικανούς, ενδιαφέροντες και εντυπωσιακούς ομιλητές στη χώρα μας.