20 Οκτ 2011

Τα παιδιά γεννιούνται με προδιάθεση να δίνουν

Τα πιο διαδομένα εγχειρίδια για την ανατροφή των παιδιών, όπως το πολύ δημοφιλές στην Αμερική «Handbook of Child Psychology» (Εγχειρίδιο Παιδικής Ψυχολογίας), εκπαιδεύουν τους γονείς πώς να διορθώσουν την αυθόρμητη προδιάθεση του παιδιού τους να τα θέλει όλα για τον εαυτό του. Τώρα όμως ξέρουμε πως αυτό δεν είναι αλήθεια, το παιδί δεν γεννιέται έτσι.

Μια σημαντική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS One» και παρουσιάστηκε από τις στήλες της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» δείχνει με πειστικό τρόπο ότι είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι μ' ένα «γονίδιο αλτρουισμού».

«Τραυλισμός: μία διαταραχή πολλά πρόσωπα»

H Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος για τις Διαταραχές της Ροής της Ομιλίας (ΟΕΕ) του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία Προσώπων που Τραυλίζουν» διοργανώνουν ημερίδα για τον τραυλισμό με θέμα:
«Τραυλισμός: μία διαταραχή πολλά πρόσωπα»
ΑΘΗΝΑ: Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, 2011

Αμφιθέατρο Σχολής Μωραΐτη
Ώρες: 08:30 – 15:00
Είσοδος Ελεύθερη

Στο κρεβάτι σου...!


Οι ειδικοί συμβουλεύουν πώς να κρατήσετε το παιδί μακριά από…τα σκεπάσματά σας Ο ύπνος είναι εξίσου απαραίτητος με το φαγητό στα μικρά παιδιά αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για τους γονείς τους, αν τα νήπια δυσκολεύονται να κοιμηθούν στο δωμάτιο τους τα βράδια.

Σεμινάριο εκπαίδευσης ψυχολόγων στην προβολική δοκιμασία Fairy Tale Test

Το Fairy Tale Test (Τεστ των Παραμυθιών) είναι ένα ψυχοδιαγνωστικό εργαλείο που αποσκοπεί στην εις βάθος διερεύνηση της προσωπικότητας παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, αξιολογώντας 30 διαφορετικές παραμέτρους. Το σεμινάριο απευθύνεται σε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και Φοιτητές Ψυχολογίας.

Ως προβολική δοκιμασία τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων που σχετίζονται με συγκεκριμένες εικόνες-ερεθίσματα (ήρωες παραμυθιών) ξεδιπλώνοντας, έτσι, σκέψεις και συναισθήματα. Οι απαντήσεις που αναδύονται αξιολογούνται εν συνεχεία βάσει ενός συστήματος αριθμητικά κωδικοποιημένης βαθμολόγησης. Ο τρόπος αυτός κωδικοποίησης απεδείχθη ότι επιτρέπει στον εξεταστή να σχηματίσει μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα τόσο των αναγκών, επιθυμιών, επιθετικών διαθέσεων και της εικόνας εαυτού του παιδιού όσο και των μηχανισμών άμυνας που ενεργοποιούνται όταν αυτές οι τάσεις διακινούν έντονο άγχος στο ίδιο το παιδί.

Τι φοβούνται τα παιδιά;

Οι φοβίες στα μικρά παιδιά είναι φυσιολογικές αντιδράσεις στο άγνωστο και στο νέο και δεν πρόκειται για διαταραχές η προβληματικές καταστάσεις, παρά για συμπεριφορές που συνοδεύουν τη συνεχή προσαρμογή στο περιβάλλον.

Στη νηπιακή ηλικία οι φόβοι είναι στενά συνδεδεμένοι με τη σχέση του παιδιού με τους γονείς του (συνηθέστερα της μητέρας) και την εξάρτηση του απ' αυτή. Το παιδί αρχίζει να κάνει τα πρώτα βήματα «αυτονόμησης». Αρχίζει να λέει «εγώ» και να κατανοεί τον εαυτό σαν ξέχωρο άτομο, ξεκινάει να βιώνει την αίσθηση της μονάδας μέσα στην οικογένεια.