6 Σεπ 2012

Βλαστοκύτταρα κατά του αυτισμού...

Έναρξη κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα ώστε να μειώσουν τα επίπεδα της φλεγμονής στον εγκέφαλο

Τα νέα είναι ενθαρρυντικά για τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αυτισμό. Επιστήμονες στις ΗΠΑ ξεκίνησαν από τον Αύγουστο δοκιμές σε 30 παιδιά με αυτισμό, ηλικίας δύο έως επτά ετών. Στόχος τους είναι να αξιολογήσουν τις αλλαγές που ενδεχομένως θα υπάρξουν από τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αλλαγές αυτές αναμένεται να εμφανιστούν στο λόγο και στην κατανόηση του λεξιλογίου

Η χορήγηση αντιβιοτικών σε βρέφη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία

Θα σκεφτόσασταν ποτέ ότι τα αντιβιοτικά, που δίνετε στο μωρό σας, μπορεί να σκοτώσουν κάποια σημαντικά βακτήρια στο έντερό του, τα οποία του είναι χρήσιμα, για να παραμείνει αδύνατο;

Κι όμως, πρόσφατη έρευνα συσχέτισε την κατανάλωση αντιβιοτικών σε βρέφη με το μετέπειτα βάρος τους, καθώς οι μελετητές αποφάνθηκαν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών από την βρεφική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε παιδικά παχυσαρκία!

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΦΥΤΡΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΡΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η παιδική σκηνή του Θεάτρου «Πρόβα», παρουσιάζει τη σπαρταριστή κωμωδία «Παραμύθια φύτρωσαν στον Κήπο», την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.30 μ.μ. στο θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου.

Το άγχος του αποχωρισμού

Το άγχος του αποχωρισμού, από το νήπιο, το παιδί, τον φοιτητή, η διαταραχή και τρόποι αντιμετώπισης.
Η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι μια έντονη περίοδος στη ζωή κάθε οικογένειας και κυρίως στην περίπτωση που το παιδί πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο.
Το ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς είναι ένα γεγονός που επιφέρει μια σχετική αναστάτωση στους γονείς. Η αρχή της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη νηπιακή στη παιδική ηλικία. Η στιγμή που το παιδί ξεκινάει το σχολείο ισοδυναμεί με ένα δεύτερο απογαλακτισμό. Όμως εξίσου έντονη είναι και η στιγμή που ο έφηβος φοιτητής ξεκινά να μεταβεί για τις σπουδές του σε μια άλλη πόλη ή ακόμα περισσότερο σε μια άλλη χώρα.

Η προσαρμογή των παιδιών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και τα παιδιά πρέπει να προσαρμοστούν ξανά στο ωράριο του παιδικού σταθμού και του σχολείου, ώστε να γυρίσουν ως άλλοι «κατεργάρηδες» στον...πάγκο τους. 

Οι παιδικοί σταθμοί ήδη λειτουργούν, ενώ και τα σχολεία ανοίγουν άμεσα, επιφέροντας μεγάλη αλλαγή στην ζωή των μικρών μαθητών  μετά την πλήρη  αποδιοργάνωση και την απόλυτη ραστώνη των καλοκαιρινών διακοπών. 

Αυτή η προσαρμογή και η επιστροφή σε ένα πιο αυστηρό ωράριο είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα νήπια  και τα μικρά παιδιά που  όπως είναι φυσικό δεν ακολουθούσαν κανένα πρόγραμμα  στον ύπνο και το φαγητό  όσο βρίσκονταν σε καλοκαιρινές διακοπές, μαζί με τους γονείς τους. Έτσι, συνήθισαν να ξυπνούν αργά το πρωί, να κοιμούνται πολύ μετά την συνηθισμένη τους ώρα το βράδυ και να τρώνε άστατα, όχι πάντοτε σε τραπέζι.

Για να προσαρμοστούν στο ωράριο  του παιδικού σταθμού, του νηπιαγωγείου ή του σχολείου, τα  νήπια και τα παιδιά χρειάζονται οπωσδήποτε ένα μεταβατικό στάδιο  προσαρμογής, το οποίο πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα. Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος Μαρία Λασσιθιωτάκη: «Το διάστημα προσαρμογής είναι  απαραίτητο στα παιδιά για να επιστρέψουν στο ωράριο και να δεχτούν κάποιους κανόνες στην καθημερινή τους ρουτίνα. Άλλωστε η εικόνα της πλήρους αποδιοργάνωσης που έχουμε όλοι -μικροί και μεγάλοι- στις καλοκαιρινές διακοπές  δείχνει ξεκάθαρα ότι το ωράριο και οι κανόνες δεν είναι στη φύση μας, αλλά  επιβάλλονται από την κοινωνία και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικοποίησης μας».

Μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας για τα παιδιά εργαζόμενων μητέρων

Νέα έρευνα αποτυπώνει τις αλλαγές στην οικογενειακή καθημερινότητα
Τα παιδιά των οποίων η μητέρα εργάζεται αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας ακόμα και αν ο μπαμπάς τους βρίσκεται στο σπίτι και δεν λείπει για δουλειά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ευρήματα προηγούμενων ερευνών έδειχναν πως τα παιδιά των οποίων οι μητέρες εργάζονται με πλήρη απασχόληση είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα αλλά μία νέα μελέτη δείχνει πως ακόμα κι αν ο μπαμπάς μένει στο σπίτι, δεν τα καταφέρνει στη σπουδαιότητα των διατροφικών συνηθειών τους.