13 Σεπ 2011

Ομοιοπαθητική: μια αληθινή μαρτυρία!

της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρικής Εργοθεραπεύτριας, SIT.


Διάβασα την παρακάτω εμπειρία μίας μητέρας (στο noesi.gr), η οποία διηγείται πόσο μεγάλη βελτίωση σημείωσε ο γιός της μετά από χρήση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων και ενθουσιάστηκα! Αν στο μέλλον ο κλάδος της Ομοιπαθητικής μπορεί επίσημα να θεραπεύει ή έστω να μειώνει συμπτώματα ασθενειών μέσω "φυσικών φαρμάκων" θα είναι ευχής έργον.

Ευχάριστη δραστηριότητα για δύσκολους στόχους...

 
Ξεκινώντας τις συνεδρίες εργοθεραπείας κάθε Σεπτέμβρη, ψάχνω να βρω νέες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τα παιδιά. Εκτός από ευχάριστες για εκείνα, θέλω να επιτυγχάνουν τον στόχο που θέτω για κάθε μια όσο πιο άμεσα και  αποτελεσματικά γίνεται...

Τεστ πρόβλεψης του πρόωρου τοκετού


Το πρώτο προγνωστικό τεστ για τον πρόωρο τοκετό αναμένεται να κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το τεστ, το οποίο θα γίνεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης, συνίσταται σε μια απλή εξέταση αίματος. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει επιτυχία πρόβλεψης 80%.

Τρία πεπτίδια - δείκτες

Ο βασικός δείκτης του νέου τεστ είναι τα επίπεδα ορισμένων πεπτιδίων _ μικρών τμημάτων πρωτεϊνών _ στον ορό του αίματος των εγκύων. Όπως περιγράφεται στη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από πολλά αμερικανικά εργαστήρια και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Obstetrics and Gynaecology», οι επιστήμονες πήραν δείγμα ορού από 160 εγκύους στο διάστημα μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της κύησης.

Οι μισές από τις εθελόντριες στις οποίες έγινε η δειγματοληψία γέννησαν πρόωρα. Συγκρίνοντας τα δείγματα οι ειδικοί είδαν ότι οι γυναίκες αυτές παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα τριών πεπτιδίων μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης σε σχέση με εκείνες που γέννησαν όταν είχε ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εμβρύου.

Σημαντικό ποσοστό επιτυχίας

Συνδυάζοντας τους δείκτες των πεπτιδίων με έξι ακόμη δείκτες που έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν ότι σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό οι ερευνητές είδαν ότι το τεστ είχε ευαισθησία 86,5% και ακρίβεια 80,6% στις 28 εβδομάδες κύησης.

Η ύπαρξη ενός τεστ που θα μπορεί να εντοπίσει τον πρόωρο τοκετό τόσο έγκαιρα και σε όλες τις εγκύους θεωρείται ενθαρρυντική από τους ειδικούς. Σημειώνεται ότι οι υπάρχουσες μέθοδοι για την πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού αφορούν μόνο γυναίκες που είχαν στο παρελθόν μια τέτοια εμπειρία ή εμφανίζουν ήδη συμπτώματα που μαρτυρούν πρόωρη γέννα.

«Γνωρίζοντας τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού αν μπορέσουμε να παρατείνουμε μια εγκυμοσύνη έστω και για μια ή δυο εβδομάδες μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλη διαφορά στον αριθμό των μωρών που επιζούν και να εξασφαλίσουμε ότι τα μωρά που επιζούν είναι υγιή» τόνισε ο Σον Εσπλιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Εγκέφαλος και δίγλωσσο περιβάλλον

Τα μωρά που ζουν σε δίγλωσσο περιβάλλον περνούν μεγαλύτερο διάστημα στο οποίο ο εγκέφαλός τους είναι περισσότερο ευλύγιστος σε διαφορετικές γλώσσες, σε σχέση με μωρά που ζουν σε περιβάλλον όπου μιλιέται μόνο μια γλώσσα.
Η νέα έρευνα εστίασε σε νεογνά που ζούσαν σε δίγλωσσο (Αγγλικά και Ισπανικά) και μονόγλωσσο σπίτι και ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλος στην πρώτη ομάδα παρέμενε ευλύγιστος σε γλώσσες μέχρι την ηλικία των 10 έως 12 μηνών σε σύγκριση με 6 έως 9 μήνες για τα μωρά που ζούσαν σε σπίτι που μιλιέται μια μόνο γλώσσα.

Η παρατεταμένη ευλυγισία του εγκεφάλου σε μωρά που ζούσαν σε δίγλωσσο περιβάλλον μπορεί να οφείλεται στην έκθεση σε μεγαλύτερη ποικιλία ήχων, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η σχετική ποσότητα Αγγλικών ή Ισπανικών στην οποία εκτέθηκαν τα μωρά επηρέαζε το λεξιλόγιό τους ως παιδιά. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο άκουγαν την Ισπανική γλώσσα ως νεογνά τόσο περισσότερες ισπανικές λέξεις γνώριζαν στην ηλικία των 15 μηνών.

Η Patricia Kuhl, δήλωσε ότι ο δίγλωσσος εγκέφαλος είναι συναρπαστικός επειδή αντανακλά τις ανθρώπινες ικανότητες για ευέλικτη σκέψη. Τα δίγλωσσα μωρά μαθαίνουν ότι αντικείμενα και γεγονότα στον κόσμο έχουν 2 ονόματα και με ευλυγισία επιλέγουν μεταξύ των ονομάτων, δίνοντας στον εγκέφαλο μια καλή ευκαιρία για άσκηση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατανόηση περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που επιτρέπουν στα παιδιά να μάθουν πολλές γλώσσες μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην ενίσχυση της διγλωσσίας στους ενήλικες.

Πηγή
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Phonetics’.

Διαδικτυακό Ενημερωτικό site-Ραδιόφωνο για όλες τις αναπηρίες


Το Διαδικτυακό ραδιόφωνο www.ameagreek.gr είναι το διαδικτυακό ‘στέκι’ που αναφέρεται σε ΟΛΕΣ τις αναπηρίες. Είναι το ‘στέκι’ που ακούγοντας καλή μουσική ενημερώνεσαι για ότι νέο υπάρχει στον χώρο των αναπήρων. 
‘Έχοντας ‘στήσει’ έναν ξεχωριστό διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό www.ameagreek.gr με ποιοτική μουσική όλο το 24ωρο και μέλη όλους τους συλλόγους ΑΜΕΑ της ελληνικής επικρατείας, δίνουμε τη δυνατότητα να ‘ακουστεί’ η φωνή και το μήνυμα των ανθρώπων με αναπηρία παγκόσμια, αφού οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας βρίσκονται παντού ανά τον πλανήτη, ενώ μέσω του Internet είναι γνωστό ότι καταργούνται τα όποια σύνορα με το πάτημα ενός απλού κουμπιού και έναν απλό προγραμματισμό.’ 
Επίσης εκτός από ψυχαγωγικό είναι και ενημερωτικό παρέχοντας δωρεάν νομικές συμβουλές, νομοσχέδια , πληροφορίες για τις εφημερίες φαρμακείων, εφημερεύοντα νοσοκομεία, συνοδούς / οδηγούς για τις εξόδους σας, καθώς επίσης και συνέδρια / ημερίδες / εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν και ότι άλλο αναφέρεται σε Α.Μ.Ε.Α. Το υπουργείο υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης το έχει περιλάβει στο site του αναγνωρίζοντας το έργο που έχει προσφερθεί στο χώρο των ατόμων με αναπηρίες.

Δ/νση: Νέας Ελβετίας 13, Βύρωνας τηλ: 210 7640870/6974644003