24 Σεπ 2012

Απώλεια Ακοής στα Παιδιά: Πώς να την Εντοπίσετε Νωρίς

Οι γονείς συνήθως ζουν πολυάσχολες ζωές και είναι πολύ εύκολο να τους διαφύγουν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας ακοής του παιδιού. Ο πρώιμος εντοπισμός του ελλείμματος ακοής μπορεί να αποτρέψει την δημιουργία κενών στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού και στην εκπαίδευσή του.

Διαβάστε παρακάτω κάποια ορόσημα στην ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων και δεξιότητες που σχετίζονται με την ακοή που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τυχόν παρεκκλίσεις. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, πως τα χρονικά όρια μπορεί να διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί δεν ακούει καλά απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρό σας ή σε παιδό-ωτο-ρινο-λαρυγγολόγο.

Η πιπίλα εμπόδιο στην συναισθηματική ανάπτυξη των αγοριών

Η πιπίλα μπορεί να μοιάζει με την ιδανική λύση για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει, αλλά μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να εμποδίζει την συναισθηματική ανάπτυξη των αγοριών.

Τα βρέφη μαθαίνουν σε μεγάλο βαθμό να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους μέσω της μίμησης, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η υπερβολική χρήση της πιπίλας διαταράσσει αυτή την αλληλεπίδραση καθώς εμποδίζει τα μωρά να «αντιγράψουν» τις διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου των γύρω τους.

Όταν τα παιδιά γίνονται δημοσιογράφοι


Το Kidpress.gr είναι μια ηλεκτρονική εφημερίδα που γράφεται από παιδιά και απευθύνεται σε παιδιά – και όχι μόνο. Θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την τεχνολογία, τις επιστήμες, το περιβάλλον προβάλλονται μέσα από τη φρέσκια ματιά των παιδιών, προσφέροντας σωστή ενημέρωση. Σας προτείνουμε να «ξεφυλλίσετε» τις σελίδες της, να τη διαβάζετε, αλλά και αν θέλετε να γίνετε δημοσιογράφοι της, αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα!

Το κράτος τιμωρεί κοριτσάκι με σπάνιο νόσημα

Την ώρα που το μπλακάουτ στην υγεία γενικεύεται, το κράτος οδηγεί στην απόγνωση όσους υποφέρουν από σπάνια νοσήματα. Μέσα από την αφήγηση της Άννας Κυρώζη-Γερογιάννη, μητέρας ενός 8χρονου κοριτσιού που πάσχει από το σπάνιο σύνδρομο Οκαμότο, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας οικογένειας η οποία αγωνίζεται για το αυτονόητο: την αναγνώριση της ασθένειας από τον ΕΟΠΥΥ, το δικαίωμα του κοριτσιού σε μια αξιοπρεπή διαβίωση και την οικονομική στήριξη της ίδιας και των γονιών της από τους αρμόδιους φορείς. 

Όπως εξηγεί στην «F.S.» η κ. Κυρώζη-Γερογιάννη, η 8χρονη Μαριλένα γεννήθηκε το 2004 με το σύνδρομο Οκαμότο και αποτελεί τη μοναδική εν ζωή ασθενή στην Ευρώπη – υπάρχει μόνο άλλος ένας ασθενής στην Ιαπωνία. Η πάθησή της αφορά ένα σπανιότατο γενετικό σύνδρομο, που εμποδίζει την ψυχοσωματική ανάπτυξη και προκαλεί σοβαρές παρενέργειες σε ζωτικά όργανα του σώματος, ενώ απαιτούνται δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα σοβαρότερα προβλήματα.