10 Ιαν 2012

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να μη βλέπουν εφιάλτες





Ενώ οι γονείς δεν μπορούν να εμποδίσουν τους εφιάλτες των παιδιών τελείως, μπορούν να λάβουν μέτρα για να βοηθήσουν την εμφάνιση γλυκών ονείρων.


Η έγκαιρη βοήθεια ωφελεί τη συμπεριφορά των πρόωρων νεογνών

Η βοήθεια που δίνεται σε γονείς πρόωρων νεογνών, για να κατανοήσουν και να αλληλεπιδράσουν καλύτερα με τα παιδιά τους, μπορεί να ωφελεί τη συμπεριφορά των παιδιών όταν είναι έτοιμα για το σχολείο, αναφέρει έρευνα από τη Νορβηγία.

Τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα τείνουν να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως διαταραχή έλλειψης προσοχής-υπερκινητικότητας, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Σεμινάρια στην Ελλάδα

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής (ΕΕΑΣΠ), οργανώνει για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2012, σεμινάρια και διαλέξεις για παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές και Μαθησιακές Δυσκολίες.

Επικίνδυνα τα Mp3 και iPod για τους εφήβους

 Οι σημερινοί χρήστες των φορητών συσκευών MP3 και iPod ακούνε πιο κρυστάλλινους ήχους από τα παλαιότερα «Γουόκμαν» και μάλιστα στη διαπασών και για πολλές ώρες, όμως αυτή η εξέλιξη έχει την αρνητική πλευρά της, σύμφωνα με μια νέα έρευνα ισραηλινών επιστημόνων, που προειδοποιούν ότι ιδιαίτερα οι έφηβοι κινδυνεύουν να κάνουν σοβαρή ζημιά στην ακοή τους.

Ευεργετική η ισορροπημένη διατροφή στα παιδιά με υπερκινητικότητα

Μια πιο ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να αποδειχτεί ευεργετική για τα παιδιά με υπερκινητικότητα, αυτά που παρουσιάζουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADHD), αν η ιατρική αγωγή ή η θεραπεία δεν είναι επιτυχείς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η αμερικανική επιθεώρηση Pediatrics
Σύμφωνα με τους συντάκτες που έκαναν μια επισκόπηση πρόσφατα δημοσιευμένων μελετών για το θέμα αυτό, τα οφέλη της διατροφής με συμπληρώματα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν και περιορίζονται μερικές φορές στο λεγόμενο “placebo effect”, δηλαδή στην ίαση με ψευδοφάρμακο.

Θεραπεία για το σύνδρομο Angelman?

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό επιστημονικό περιοδικό "Nature" έχει ανακαλύψει μια πιθανή θεραπεία για το σύνδρομο Angelman, μια νευρο-γενετική διαταραχή παρόμοια με αυτισμό που εμφανίζεται σε μία στις 15.000 γεννήσεις. Η έρευνα, που χρηματοδοτείται από το 2009 από το Angelman Syndrome Foundation (ASF), έχει αποκαλύψει ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στη θεραπεία του συνδρόμου Angelman.

Η έρευνα έχει βρει μια πιθανή θεραπεία μέσω της "ενεργοποίησης" (unsilence) του αδρανές (silenced) γονιδίου με το όνομα UBE3A, το οποίο θεωρείται ότι σχετίζεται με τη νευρο-γενετική διαταραχή του συνδρόμου Angelman.

Χοροθεραπεία για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους

Τα βρέφη, τα παιδιά και οι έφηβοι μοιράζονται το φαινόμενο μιας ραγδαίας αλλαγής του σώματος με την οποία βιώνουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο και μέσω της οποίας ολοκληρώνουν τις βιολογικές, συναισθηματικές και νοητικές διαδικασίες. Οι δημιουργικές και αυθόρμητες πλευρές της κινητικής θεραπείας προσφέρουν ένα φυσικό θεραπευτικό τρόπο ειδικά κατάλληλο για την ανάπτυξη του σωματοκεντρικού βρέφους, παιδιού, ή εφήβου.

Ο αυξημένος χρόνος στο σχολείο αυξάνει το IQ

Ο επιπλέον χρόνος στο σχολείο μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την εξυπνάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Νορβηγούς άντρες.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, υπέδειξε ότι ένας επιπλέον χρόνος στο σχολείο μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει το IQ σχεδόν κατά 4 μονάδες.

Όταν «αρνείται» το σχολείο

Όλα τα παιδιά μερικές φορές εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το σχολείο. Κάποια λίγο πιο έντονα και κάποια άλλα λιγότερο. Καθώς όμως τα χρόνια περνούν, τα παιδιά μαθαίνουν να προσαρμόζονται και αποδέχονται ότι το σχολείο καταλαμβάνει βασικό πλέον κομμάτι της ζωής τους.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν το παιδί συνεχίζει να εκφράζει έντονα άρνηση για τον σχολικό χώρο και αναζητά συνεχώς τρόπους για να μένει στο σπίτι;