6 Σεπ 2013

Πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του συνδρόμου Ντάουν;

Επιστήμονες δοκίμασαν επιτυχώς σε ποντίκια που έπασχαν από το σύνδρομο Ντάουν ουσία που αποκαθιστά τη βλάβη που υπάρχει στον εγκέφαλο και ευθύνεται για τις μαθησιακές δυσκολίες των παθόντων.

Θεραπεία που φαίνεται ότι μπορεί να θεραπεύσει το σύνδρομο Ντάουν, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Τί είναι η σχολική ετοιμότητα;

Όλα τα παιδιά δεν είναι έτοιμα την ίδια χρονική στιγμή, δηλαδή όταν κλείσουν τα έξι. Χρειάζεται η δική μας υπομονή και η βοήθεια μέσα από τη χρήση ποικίλου εποπτικού υλικού (παραμύθια, κατασκευές, ζωγραφική, μικρές ασκησούλες κατάλληλες για την ηλικία τους) για να το βοηθήσουμε να προετοιμαστεί επαρκώς ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα αργότερα.

Μέχρι πριν λίγο καιρό μοναδικό κριτήριο για τη σχολική ετοιμότητα ήταν η ηλικία του παιδιού. Πολύ συχνά όμως οι γονείς ανησυχούν για το κατά πόσο είναι έτοιμο το παιδί τους να πάει στο σχολείο ακόμα κι αν είναι στη «σωστή» ηλικία. Η Σχολική ετοιμότητα είναι μια πιο σύνθετη λειτουργία που δεν συνδέεται άμεσα με την ηλικία. Είναι μια ικανότητα που αναπτύσσεται από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί και ωριμάζει σε διαφορετική χρονική ηλικία το κάθε ένα.