24 Ιαν 2012

Παιχνίδι Μίμησης - Πόσο Σημαντικό Είναι


Όταν βλέπετε το παιδί σας να μιμείται ζωάκια ή άλλους ανθρώπους ή να παριστάνει πως είναι κάποιος που δεν είναι, τότε είναι σίγουρο πως χιλιάδες πράγματα περνάνε από το μυαλό του! Το παιχνίδι μίμησης είναι κάτι παραπάνω από απλή διασκέδαση. Βοηθάει στην ανάπτυξη της σκέψης και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων του παιδιού και ενισχύει την ικανότητά του επικοινωνίας. Επιτρέπει στο παιδί να δοκιμάσει αμέτρητους νέους ρόλους και να δει τον κόσμο διαφορετικά, αναπτύσσοντας παράλληλα τη φαντασία του. Το παιχνίδι μίμησης αποτελεί ένα βασικό σταθμό στην ανάπτυξη του παιδιού!

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

 Το ξέρατε ότι μία πολύ συνηθισμένη πάθηση των βρεφών, που λεγεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορεί να ευθύνεται για το ότι το μωρό σας, δείχνει να μην ηρεμεί όταν κοιμάται;

Τα μωρά που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, βγάζουν το φαγητό που πήραν σε μορφή γουλιάς ή κανονικού εμετού, σε ελάχιστο διάστημα μετά την κατανάλωσή του.

Πότε είναι ανησυχητικό το «βρέξιμο» του κρεβατιού;



Τα περισσότερα περιστασιακά βρεξίματος του κρεβατιού δεν είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά περιστασιακά μπορούν να αποτελέσουν ιατρικό πρόβλημα.

Το Ίδρυμα Nemours σημειώνει ότι θα πρέπει να συμβουλευτείτε παιδίατρο για το βρέξιμο του κρεβατιού αν:

Για ποιο λόγο τα μικρά παιδιά παίζουν τον "γιατρό";


“Πρόσφατα ανακάλυψα την πεντάχρονη κόρη μου να παίζει το γιατρό με το συνομήλικό σας ξάδελφό της”, μου ανέφεραν ανήσυχοι οι γονείς της Ελισάβετ. “Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να τα μαλώσω”, είπε ο πατέρας. “Εγώ ένιωσα ότι ήθελα να το βάλω στα πόδια για να κερδίσω χρόνο και να συνέλθω από την έκπληξή μου”, είπε η μητέρα.
Και συνεχίζουν...
“Προσπαθήσαμε όμως να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Μπήκαμε μέσα στο δωμάτιο σαν να μην συμβαίνει τίποτα και τους αλλάξαμε δραστηριότητα. Ήταν όμως σωστός τρόπος αντίδρασης; Γιατί γίνεται αυτό;”

Ομφάλιος λώρος ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Για πρώτη φορά βλαστικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου μετετράπησαν σε ώριμα κύτταρα του νευρικού συστήματος, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές επιλογές για τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού αλλά και για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Είναι η πρώτη φορά που αυτό επιτυγχάνεται με κύτταρα εκτός των εμβρυϊκών βλαστικών» ανέφερε ο Τζέιμς Χίκμαν, βιοτεχνολόγος και επικεφαλής της νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριδας.

Γιατί διαβάζουμε κλασσικά παραμύθια στα παιδιά?

Η Δάφνη - Τατιάνα Παπανικολάου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MSc Ψυχολογία της Επικοινωνίας - Ατομική Θεραπεία - Συμβουλευτική Παιδιών, Εφήβων, Ζεύγους, Οικογένειας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τους λόγους που πρέπει να διαβάζουμε κλασικά παραμύθια στα παιδιά.

Γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη των ανθρώπων και το δυσκολότερο κατόρθωμα είναι να ανακαλύψουν το νόημα της ζωής. Κανείς δεν κατανοεί το νόημα της ζωής του ξαφνικά. Η σοφία δομείται βήμα-βήμα και μέσα από τις εμπειρίες μας στον κόσμο. Κατά συνέπεια, δε μπορούμε να περιμένουμε το μυαλό των παιδιών μας, να λειτουργεί όπως το δικό μας, ούτε να θέλουμε να δεχτούν αυτά που τους υπαγορεύουμε από τις εμπειρίες μας ως δεδομένα, γιατί και αυτά έχουν την ανάγκη να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία προς την ώριμη κατανόηση του εαυτού τους και του κόσμου.

Σχολικοί «τσαμπουκάδες»: Η καθημερινότητα του Έλληνα μαθητή

Έρευνα του ΕΠΙΨΥ

Η επιθετική συμπεριφορά και η βία, ιδιαίτερα στο σχολείο, εμφανίζονται με υψηλή συχνότητα στη διάρκεια της εφηβείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελληνικού σκέλους της μελέτης «Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών», που διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health Behaviour in School-Aged Children».

Πότε τα μωρά αναγνωρίζουν τη μητέρα τους;

Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει η άποψη ότι οι μητέρες αναγνωρίζονται από τα μωρά τους αμέσως μετά από τη γέννησή τους, βασισμένα ως επί το πλείστον στη φωνή της.
Η «οπτική» αναγνώριση έρχεται μετά από μερικές εβδομάδες.

«Υπάρχουν στοιχεία ότι τα μωρά αναγνωρίζουν φωνές και πρόσωπα μέσα σε μερικές εβδομάδες από τη γέννησή τους», δηλώνει σχετικά ο Αμερικανός παιδίατρος Χάουαρντ Ρέινστάιν, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

Ο δεκάλογος ενός νηπίου


Έχετε σκεφτεί ποτέ, ποιοι είναι οι «κανόνες» που καθορίζουν τι βρίσκεται στην κατοχή ενός νηπίου και τι όχι; Και δεν μιλάμε γι’ αυτούς που τους οριοθετείτε εσείς, αλλά αυτούς που βάζουν από μόνα τους!