5 Αυγ 2011

Γενετικά τα αίτια για τον αυτισμό, ή όχι;

Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε σε blogs και sites του εξωτερικού για την έντονη συζήτηση που έχει προκύψει γύρω από τα αίτια του Αυτισμού.
Μετά από πρόσφατες μελέτες (τις διαβάσατε και εδώ) που αφορούσαν αφ' ενός τη συσχέτιση του αυτισμού και της λήψης αντικαταθλιπτικών από τη μητέρα, αλλά και μελέτης σχετικά με δίδυμα εκ των οποίων μόνο το ένα εμφανίζει αυτιστικά στοιχεία, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο δρόμος για την πλήρη εξήγηση του φαινομένου είναι ακόμα μακρύς και ίσως με πολλές εκπλήξεις.
Η συσχέτιση του αυτισμού με περιβαλλοντικά αίτια κερδίζει έδαφος.
Φαίνεται ότι στο φώς των νέων μελετών (βλ. Πηγές), η γενετική εξήγηση για τον αυτισμό χάνει έδαφος και η σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων στην εμφάνιση και εξέλιξη του αυτισμού αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε παράγοντα μείζονος σημασίας.
Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη και θα σας ενημερώνουμε για ό,τι νεότερο από τα διεθνή site και όχι μόνο.

Μείνετε συντονισμένοι.


Σχετικές μελέτες:

Genetic heritability and shared environmental factors among twin pairs with autism. Hallmayer J, Cleveland S, Torres A, Phillips J, Cohen B, Torigoe T, Miller J, Fedele A, Collins J, Smith K, Lotspeich L, Croen LA, Ozonoff S, Lajonchere C, Grether JK, Risch N. Archives of General Psychiatry. 2011 July.

Παιδικά καθίσματα περιέχουν επικίνδυνα χημικά

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας είναι να του αγοράσετε ένα ειδικό παιδικό κάθισμα για να ταξιδεύει με ασφάλεια στο αυτοκίνητο, σωστά;

"Λάθος" είναι η σωστή απάντηση, σύμφωνα με μία νέα έρευνα μιας μη κερδοσκοπικής οικολογικής οργάνωσης από τις ΗΠΑ. Η οργάνωση αυτή εξέτασε 150 περιπτώσεις παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου προκειμένου να διαπιστώσει εάν περιέχουν βραδυφλεγή χημικά, μεταξύ των οποίων βρώμιο, χλώριο, μόλυβδο και άλλες ουσίες οι οποίες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με μαθησιακές δυσκολίες και αναπτυξιακά προβλήματα.
Τα αποτελέσματα (εδώ θα τα βρείτε αναλυτικά) δεν ήταν και τόσο ενθαρυντικά. Ωστόσο, ακόμα κι αν το κάθισμα που χρησιμοποιείτε είναι μεταξύ των χειρότερων, μη βιαστείτε να το πετάξετε στα σκουπίδια. Τα παιδικά καθίσματα ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ σώζουν ζωές. Η επίπτωση των χημικών ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι. Απλά, δρομολογήστε την αντικατάστασή του σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εάν από την άλλη σκέπτεστε να αγοράσετε κάποιο παιδικό κάθισμα ή ν' αλλάξετε αυτό που χρησιμοποιείτε, καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε τη λίστα.

Ανακλήσεις: κρουασάν Molto με γυαλί

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, ενημερώθηκε για καταγγελία που αφορούσε στη διακίνηση κρουασάν σοκολάτας, στο οποίο εντοπίστηκε ξένο σώμα (γυαλί).
Συγκεκριμένα, πρόκειται για προϊόν «Molto Croissant σφολιάτας, ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ», σε συσκευασία των 80 g, με ημερομηνία λήξης 24.08.2011. Το προϊόν παρασκευάζεται από την επιχείρηση «CHIPITA A.E.» (12ο χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, Τ.Κ. 14452, Μεταμόρφωση Αττικής).
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., παράλληλα με την άμεση δρομολόγηση ελέγχου στην εγκατάσταση παραγωγής από κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, απαίτησε από την παραγωγό εταιρεία την προληπτική ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Η επιχείρηση «CHIPITA A.E.», ανταποκρινόμενη άμεσα, προέβη στην προληπτική ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, για προληπτικούς λόγους, να μη το καταναλώσουν.

Οι υπέρβαροι μαθητές έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η κακή εικόνα των υπέρβαρων και παχύσαρκων μαθητών για το σώμα τους οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, γεγονός που οδηγεί τους μαθητές αυτούς στο να φοβούνται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, καθώς μπαίνουν, ενδεχομένως, στη διαδικασία να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συμμαθητές τους, που ανήκουν στην κατηγορία του φυσιολογικού βάρους.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν, εξετάζοντας τη φυσική κατάσταση, τις διατροφικές συνήθειες και τις καθημερινές κινητικές δραστηριότητες παχύσαρκων -και μη- μαθητών των Ε' και ΣΤ' τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, διαφόρων σχολικών μονάδων της χώρας.

Η έρευνα, την οποία "υπογράφουν" ο Νίκος Διγγελίδης, επίκουρος καθηγητής στο παραπάνω τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Σπύρος Κάμτσιος έδειξε -μεταξύ άλλων- ότι σχεδόν το 1/3 των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν (28,3%) χαρακτηρίστηκαν από σωματικό υπέρβαρο και παχυσαρκία, γεγονός που επιβεβαιώνει πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα και δείχνουν ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας, που ξεκινά ήδη από την παιδική ηλικία, τείνει να εξελιχθεί σε μια επιδημική ασθένεια του σύγχρονου κόσμου.

Οι κυρίαρχοι λόγοι για τα παραπάνω, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι τα σχετικά χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει κάποιος παχύσαρκος ή υπέρβαρος, αλλά και ο τρόπος ζωής της σύγχρονης κοινωνίας, που χαρακτηρίζεται από καθιστικές καθημερινές συνήθειες και ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Εξαιτίας, λοιπόν, των αλλαγών στον τρόπο ζωής, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση, τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, καταναλώνουν τροφές με μικρή διατροφική αξία και αθλούνται από ελάχιστα έως καθόλου.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αναφέρουν οι δύο ερευνητές, φάνηκε ότι τα παιδιά που κατατάσσονται στην κατηγορία των υπέρβαρων και παχύσαρκων υστερούν σε σύγκριση με αυτά με φυσιολογικό σωματικό βάρος στην ταχύτητα, τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, που προσδιορίζει την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα, τη ρίψη μπάλας πάνω από το κεφάλι και το άλμα σε μήκος άνευ φοράς, ενώ δεν διαπιστώθηκαν διαφορές στη δύναμη των κοιλιακών μυών και τη δοκιμασία της ευλυγισίας /ευκινησίας, ευρήματα που έρχονται σε συμφωνία με αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών.

Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν φαίνεται να έχει σχέση με την παχυσαρκία και αυτό γιατί, ενδεχομένως, αυτή η δραστηριότητα δεν είναι τόσο παθητική όσο η παρακολούθηση τηλεόρασης και ίσως γιατί τα παιδιά δεν τρώνε, όταν ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς δεν έχουν τα χέρια τους ελεύθερα.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο συμπέρασμα της έρευνας, ότι δηλαδή οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι μαθητές δεν έχουν καλή εικόνα για το σώμα τους, οι δύο ερευνητές επισημαίνουν πως για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να παρακινηθούν οι μαθητές και να ενθαρρύνονται από όλους για να συμμετέχουν σε καθημερινές φυσικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η καλλιέργεια ενός σχολικού κλίματος, με έμφαση στην προσωπική βελτίωση και τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών και όχι στην κοινωνική σύγκριση.

Από όλα τα παραπάνω φάνηκε ότι η καθιστική, μη δραστήρια ζωή, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και οι πολλές ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση και τη γενίκευση της παχυσαρκίας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο περιβάλλον για τα παιδιά περιλαμβάνει λίγες ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα και πολλές ευκαιρίες για καθιστική ζωή και υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο πρέπει, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Διγγελίδης, να στραφούμε όλοι στην αλλαγή των στάσεων και των αντιλήψεων για τη φυσική δραστηριότητα.

"Σε έναν κόσμο, όπου τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, τα σχολεία θα πρέπει να είναι ο πρώτος χώρος, όπου θα διδαχθούν οι μαθητές την αξία της φυσικής δραστηριότητας και των υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών. Γίνεται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων παρέμβασης σε θέματα υγείας- και όχι μόνο- από πολύ μικρές ηλικίες, ώστε να ενισχύσουμε τα βιώματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή τους, κάτι που θα επηρεάσει θετικά την υγεία τους σε μακροχρόνια βάση", επισημαίνει.

Απλό τεστ ανίχνευσης καρδιακών ανωμαλιών στα μωρά

Σύμφωνα με δημοσιεύμα του ιατρικού περιοδικού "The Lancet", όλα τα μωρά θα έπρεπε να ελέγχονται τακτικά για απειλητικές για τη ζωή τους καρδιακές ανωμαλίες, με ένα απλό και ανώδυνο τεστ. Το παλμικό οξύμετρο (που φαίνεται στην φωτογραφία) μετρά τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα των νεογέννητων.
Η μέτρηση αυτή μπορεί να φανερώσει σημαντικές καρδιοπάθειες, τις οποίες ενδέχεται να μην εντοπίσουν τα τεστ υπερήχων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Ειδικά στην περίπτωση που συνδυαστεί με σωματικές εξετάσεις και τεστ υπερήχων, φανερώνει σε ποσοστό 92% τις όποιες ανωμαλίες στη λειτουργία της καρδιάς και βοηθά στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Τα παιδία παίζει, υποχρεωτικά

Τα παιδιά δεν ασκούνται όσο πιστεύουν οι γονείς τους, γι' αυτό θα πρέπει να τα παροτρύνουμε να παίζουν όσο περισσότερο γίνεται.

 Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παιδιά παίζουν ενεργά (εξαιρούνται δηλαδή τα πάσης φύσεως ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζονται στον καναπέ ή τον υπολογιστή) για περίπου 30 λεπτά ημερησίως. Δηλαδή περίπου το μισό απ' ότι θα έπρεπε για να παραμένουν υγιή και σε φόρμα ή περίπου το 1/8 του χρόνου που οι γονείς τους πιστεύουν ότι παίζουν (271 λεπτά/ημερησίως).

Ο καθηγητής Peter Helms του Τμήματος Παιδικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Aberdeen προειδοποιεί για τις συνέπειες: "Έχουμε γίνει σαν την Αμερική. Για πρώτη φορά, βλέπουμε διαβήτη σε παχύσαρκα παιδιά". Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα. Τα πιο ενεργά παιδιά από την άλλη, έχουν λιγότερο λίπος στο σώμα τους, κοιμούνται καλύτερα και έχουν ισχυρότερα κόκκαλα και μύες. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, η άσκηση τονώνει το πνεύμα ομαδικότητας, βελτιώνει τη διάθεση, καθώς και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Δεν γνωρίζουμε για παρόμοιες έρευνες στην Ελλάδα, ωστόσο τα συμπεράσματα αυτά δεν απέχουν και πολύ από την ελληνική πραγματικότητα. Γι' αυτό και προτείνουμε ορισμένους τρόπους ώστε ν' αυξήσουμε την ημερήσια άσκηση για εμάς και τα παιδιά μας.
Ευκαιρία για περπάτημα
Τα επίπεδα ρεκόρ της τιμής της βενζίνης αποτελούν την καλύτερη δυνατή δικαιολογία για περπάτημα ή τη χρήση ποδηλάτου. Πηγαίνετε βόλτα στα μαγαζιά, στο πάρκο, στο σχολείο χωρίς το αυτοκίνητο ή τη μηχανή. Αυτό το λίγο περπάτημα κάνει καλό στην υγεία τη δική σας και του παιδιού σας. 
Γίνετε το καλό παράδειγμα
Δεν έχει νόημα να λέτε στο παιδί σας να παίζει, όταν σας βλέπει συνέχεια στον καναπέ. Ένα παιδί με παχύσαρκους γονείς έχει 80% περισσότερες πιθανότητες να γίνει κι εκείνο παχύσαρκο ως ενήλικας συγκριτικά με ένα παιδί με κανονικού βάρους γονείς. Παίξτε λοιπόν μαζί του, τρέξτε μαζί στο πάρκο, αθληθείτε, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν έχετε τις ίδιες αντοχές.
Παίξτε με παρέα
Στα παιδιά αρέσει να παίζουν, όχι όμως μόνα τους. Κανονίστε λοιπόν με γνωστούς που έχουν παιδιά της ίδιας ηλικίας να πηγαίνετε όλοι μαζί για παιχνίδι. Μία άλλη λύση είναι οι παιδότοποι ή οι λέσχες των διαφόρων αθλημάτων.
Αξιοποιήστε τον κήπο σας
Ο κήπος ή η βεράντα μπορούν να γίνουν μίνι-παιδότοποι. Αξιοποιήστε το χώρο για να μπορούν να παίξουν τα παιδιά σας με τους φίλους τους, ειδικά στην περίπτωση που έχετε πισίνα.

Ορολογία: Έναρξη δραστηριότητας




Τι είναι η ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ?