30 Ιουλ 2012

Όταν τα παιδιά βιώνουντο πένθος...

Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες πενθούν την απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου.
Αντιλαμβάνονται την απουσία και αντιδρούν σε αυτήν, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που εκφράζονται οι ενήλικες. Μάλιστα, τα παιδιά κατανοούν με διαφορετικό τρόπο τον θάνατο και αντιδρούν σε αυτόν ανάλογα το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκονται.

Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά ηλικίας, έως 4 ετών,  δεν αντιλαμβάνονται πλήρων την έννοια του θανάτου και τη μονιμότητα που έχει.  Κυρίως εκδηλώνουν άγχος αποχωρισμού στην απουσία του αγαπημένου ατόμου είτε συμβαίνει για λίγες ώρες, είτε για πάντα. Ακόμα τα παιδιά έχουν την τάση να αποδίδουν τα γεγονότα σε ψυχολογικά κίνητρα.  Για παράδειγμα πιστεύουν πως τα ίδια ευθύνονται με έναν τρόπο για ένα άσχημο συμβάν.

Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής περιόδου δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους με τον λόγο, επομένως συχνά εκδηλώνονται με το σώμα τους. Μερικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι η απώλεια της όρεξης, ανήσυχος ύπνος, ενούρηση, προσκόλληση σε άτομα της οικογένειας, έντονη ευαισθησία σε ασθένειες.

Δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής από το Δήμο Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διέθεσε στον Σύλλογο Εργαζομένων δέκα θέσεις για δωρεάν 12ήμερη φιλοξενία σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής, παιδιών των δημοτικών υπαλλήλων, ηλικίας 5 έως 14 ετών, για το χρονικό διάστημα από 16-27 Αυγούστου 2012.

Κάντε το, όπως οι μπαμπάδες!

Κι όμως υπάρχουν πράγματα που οι μπαμπάδες κάνουν καλύτερα από τις μαμάδες κι ας κακοφανεί η διαπίστωση αυτή σε κάποιες από τις αναγνώστριές μας!
Μπορεί οι μαμάδες να πιστεύουν ότι τίποτα δεν γίνεται σωστά, αν πρώτα δεν περάσει από το χέρι τους, ωστόσο, αυτή η… ραστώνη, αυτή η… ραθυμία των απανταχού μπαμπάδων, ίσως τελικά και να είναι προτιμότερη σε κάποιες περιπτώσεις.

Τι εννούμε; Για δείτε, λοιπόν…

Ένα παιδί με αυτισμό πάει στον οδοντίατρο

Και η στιγμή έφτασε... Το παιδί με αυτισμό πρέπει να επισκεφτεί τον οδοντίατρο! Τι κάνουμε? Πως το προετοιμάζουμε? Πως θα αντιδράσει? Πως θα διαχειριστεί τα αισθητηριακά ερεθίσματα? 

Υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν, και φυσικά είναι σημαντική η συζήτηση και οι συμβουλές του υπεύθυνου θεραπευτή (π.χ. εργοθεραπευτή) του παιδιού.