30 Ιαν 2012

«Γνωρίζω την πόλη μου»

Ένα διαδραστικό παιχνίδι περιήγησης στα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Τα παιδιά, μέσω ψυχοκινητικών παιχνιδιών και εικαστικών ασκήσεων, εξερευνούν την ιδέα της εντοπιότητας και του ταξιδιού. 
 
Επιπλέον, μέσα από την περιήγηση των μνημείων γνωρίζουν την πλούσια ιστορία της πόλης τους με παιγνιώδη τρόπο. 
 

Ξεχάστε τη διόρθωση της μυωπίας όσο είστε έγκυος

Αν έχετε μυωπία και σκεφτόσασταν να τη διορθώσετε αλλά μείνατε έγκυος, τότε πρέπει να περιμένετε να γεννήσετε και κατόπιν να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε παρέμβαση.

Η μέθοδος Lasik που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση της μυωπίας δεν ενδείκνυται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Κι αυτό γιατί η περίοδος της εγκυμοσύνης σε μία γυναίκα διαταράσει τόσο τις ορμόνες που επιδράει και στα μάτια.

Σταδιακή η ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μωρά

Σύμφωνα με επιστημονική άποψη 100 εκατομμύρια νεύρωνες πλεγμένοι μεσα στον εγκέφαλο του παιδιού σας μεταδίδουν τα μηνύματα που λαμβάνει ένα παιδί από το περιβάλλον του σε άλλους χιλιάδες νεύρωνες, κι έτσι ολοκληρώνεται το παιχνίδι της… μάθησης από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωή του.

Από τη στιγμή που ένα μωρό δύο μηνών ξεκινάει να παρακολουθεί την κίνηση ενός αντικειμένου που βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους, λαμβάνει χώρα και η όλη διαδικασία του ερεθίσματος του εγκεφάλου που οδηγεί στην εκπαίδευσή του.

Γιατί δε μου λέει πώς πέρασε στο σχολείο;


Πολλοί γονείς παραπονιούνται ότι το παιδί τους δεν τους λέει τι έκανε στον παιδικό σταθμό. Εκείνοι το περιμένουν με ανυπομονησία και, όταν γυρίζει, το ρωτούν με χαρά : «Τι κάνατε σήμερα στο σχολείο;» «Τι έφαγες;» «Διασκέδασες;» Το παιδί, όμως, δεν απαντά ή λέει: «Αφήστε με ήσυχο, δε θα σου πω» ή αλλάζει συζήτηση.
Αναρωτιέστε τι να κάνετε. Άλλοτε το αφήνετε λίγο και μετά το ξαναρωτάτε ή μερικές φορές εκνευρίζεστε και το μαλώνετε, σπανιότερα δε, αποδέχεστε την αδιάφορη στάση του. Ωστόσο, σας ενδιαφέρει να ξέρετε πως πέρασε τη μέρα του στον παιδικό σταθμό.

Τι θα πρέπει να κάνετε για να σας «ανοιχτεί»;

Δραστηριότητα: Αισθητηριακό puzzle

Μετατρέψτε ένα απλό παζλ σε μια ευχάριστη δραστηριότητα για τις αισθήσεις! Το μονο που θα χρειαστείτε είναι ένα μεγάλο κουτί, το οποίο θα πρέπει να γεμίσετε με ρύζι ή μακαρόνια ή φασόλια. 

Ανίχνευση του αυτισμού από τους 6 μήνες ζωής

Η μέτρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας βρεφών μπορεί να δείξει τη διαταραχή
Τα σημάδια του αυτισμού μπορούν να ανιχνευθούν σε βρέφη έξι μηνών μέσω της μέτρησης της εγκεφαλικής δραστηριότητάς τους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ανακάλυψη δίνει σύμφωνα με τους ειδικούς υπόσχεση για πρώιμη διάγνωση της διαταραχής.

Ορολογία: Χιασμός της μέσης γραμμής του σώματος





Τι είναι ο ΧΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ?



Δεν βρίσκετε τα κλειδιά σας; Ο εγκέφαλός σας είναι ασυγχρόνιστος!

Το κινητικό σύστημα προηγείται και το οπτικό δεν μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις

Εχετε αργήσει στη δουλειά και ψάχνετε σαν τρελοί το κλειδί του αυτοκινήτου σας μέσα στο σπίτι. Το χειρότερο μέσα σε όλα αυτά είναι ότι ενώ συνεχίζετε να ψάχνετε σαν τρελοί, έχετε βρει τα κλειδιά εδώ και ώρα και τα κρατάτε στο χέρι σας χωρίς να το έχετε συνειδητοποιήσει. Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό; Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο του Καναδά πιστεύουν τώρα ότι έχουν την απάντηση.

Όπως λένε, το σουρεαλιστικό αυτό «κυνήγι» κρυμμένων… θησαυρών που βρίσκονται όμως μπροστά στα μάτια μας, οφείλεται στο ότι τα συστήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διαδικασία της αναζήτησης λειτουργούν σε διαφορετικές ταχύτητες. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο εγκέφαλος αποδεικνύεται… ασυγχρόνιστος καθώς το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την αντίληψη εμφανίζει «χρονοκαθυστέρηση» σε σύγκριση με εκείνο που αφορά την κίνηση.

Η πρώτη διάγνωση με "διάβασμα" του DNA



Η αλληλούχηση του DNA χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε κλινικό επίπεδο για τη διάγνωση παθήσεων που εντοπίζονται πολύ δύσκιολα με τις συμβατικές μεθόδους

Η αλληλούχηση του DNA χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως μέσο για τη διάγνωση «δύσκολων» ασθενειών σε κλινικό επίπεδο – και μάλιστα με σημαντική επιτυχία. Τα αποτελέσματα δείχνουν μάλιστα ότι μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την εξιχνίαση ορισμένων «μυστηριωδών» ιατρικών περιστατικών.

Ως τώρα η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμοζόταν στο εργαστήριο για τον εντοπισμό γονιδίων που ενδέχεται να συνδέονται με διάφορες ασθένειες. Ερευνητές ωστόσο τη χρησιμοποίησαν για να διαγνώσουν σε παιδιά μιτοχονδριακές παθήσεις – ασθένειες οι οποίες ενδέχεται να έχουν πολύ σοβαρά συμπτώματα αλλά είναι δύσκολο να διαγνωσθούν με τα υπάρχοντα μέσα.

Τα εγκεφαλικά απειλούν και τα παιδιά

Τα εγκεφαλικά δεν απειλούν μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Μία από τις 10 κυριότερες αιτίες θανάτου κατά την παιδική ηλικία παγκοσμίως, είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η γενική συχνότητα των οποίων αυξήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια. Το 10% των παιδιών που παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο πεθαίνουν, το 20% επιβιώνουν αλλά εμφανίζουν υποτροπές και περίπου τα 70% εμφανίζουν σπασμούς και άλλες νευρολογικές επιπλοκές.

Στο Περιστέρι δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μαθητών

Το Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» μετά τις συναντήσεις με το διοικητή του ΙΚΑ Περιστερίου, και τη διοίκηση του Κέντρου Υγείας Περιστερίου σχετικά με τους ανασφάλιστους μαθητές μας ενημερώνει ότι:

Όσοι γονείς είναι ανασφάλιστοι μπορούν να απευθύνονται στο ΙΚΑ για να εξεταστεί το παιδί τους. Απαραίτητα είναι: