12 Ιαν 2012

Τηλεόραση: Aπαραίτητο κομφόρ για το παιδικό δωμάτιο;

Ένα από τα συχνότερα λάθη των γονιών είναι το να εξοπλίζουν τα δωμάτια των παιδιών τους με τηλεόραση. Αν βρίσκεστε σε περίοδο που προβληματίζεστε για το αν πρέπει πραγματικά να υπάρχει η εν λόγω συσκευή στο παιδικό δωμάτιο, τα παρακάτω αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών σας βγάζουν από το δίλλημα.

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει καταγραφεί ότι τα παιδιά ή έφηβοι που έχουν στο δωμάτιό τους τηλεόραση περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά της, αμελούν περισσότερο τις υποχρεώσεις και τα μαθήματά τους, ενώ περνούν λιγότερο χρόνο με τους φίλους τους και την οικογένειά τους.

Τα μωρά "ακούν" αλλιώς τη φωνή τους!

Ακόμα αναρωτιέστε γιατί το μωρό σας δεν έχει τη σωστή προφορά σε κάποιες λέξεις;

Οι επιστήμονες φαίνεται ότι βρήκαν την απάντηση!

Οι άνθρωποι υποσυνείδητα «ηχογραφούν», στην πραγματικότητα παρακολουθούν τις φωνές τους για να εξασφαλίσουν ότι οι ήχοι που παράγουν είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν!

Εκπαιδευτικά προγράμματα τον Ιανουάριο στο Παιδικό Μουσείο!

Τον Ιανουάριο, τα παιδιά 3-12 χρόνων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι τα εξής:

Για παιδιά 3-6 χρόνων

Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012, «Ήχοι-γρίφοι»

Πού κρύβεται η μουσική; Με ποιο τρόπο θα βρούμε τη λύση του γρίφου; Τα παιδιά ανακαλύπτουν το μουσικό θησαυρό και με τα στοιχεία του δημιουργούν ένα κινητό μουσικό στολίδι.

Περιορίστε τις παιδικές αλλεργίες

Είναι δεδομένο ότι οι αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή μεταξύ της παιδικής, της εφηβικής και της ενήλικης ζωής του ανθρώπου, αλλά εμείς ως γονείς μπορούμε να πάρουμε κάποια μέτρα, ούτως ώστε να μειώσουμε, όσο μπορούμε και όσο τελικά είναι εφικτό, την πιθανότητα τα παιδιά μας να αναπτύξουν κάποιου είδους αλλεργίας.

Τα βήματα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να μειώσουμε την έκθεση των μωρών και των νηπίων μας σε αλλεργιογόνα, δηλαδή ουσίες που προκαλούν αλλεργίες, είναι:

Twister δαχτύλων!!!

Πολλοί ενήλικες, αλλά κυρίως παιδιά, γνωρίζουν το παιχνίδι της φωτογραφίας -το λεγόμενο twister.

Πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι που ενισχύει σημαντικά τον αδρό συντονισμό, την κιναίσθηση, τον οπτικοκινητικό και αμφίπλευρο συντονισμό, το σχήμα του σώματος αλλά και τον κινητικό σχεδιασμό.

Μπορούμε όμως εναλλακτικά να φτιάξουμε ένα παρόμοιο επιτραπέζιο παιχνίδι για την εξάσκηση της κινητικότητας και απομόνωσης των δαχτύλων...

Κάνει κρύο... ε και!

Επιασε κρύο! Επιτέλους, χειμώνας και όσες έχετε μικρά παιδιά, μην επιλέξετε το… σπίτι με το φόβο μη σας κρυώσουν!
Μείνετε σπίτι μόνο αν πραγματικά έχετε όρεξη να χαρείτε λίγο την οικογενειακή θαλπωρή.

Οι γιατροί είναι σαφείς και κατηγορηματικοί: «Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν βρίσκονται διαρκώς σε κλειστούς χώρους, και λιγότερα εκείνα που βγαίνουν καλά ντυμένα στο κρύο». Κι όταν λέμε καλά ντυμένα δεν εννοούμε να τα βγάλουμε έξω με τρεις μπλούζες, δύο παντελόνια, και άλλες παρόμοιες υπερβολές.

Το πεισματάρικο παιδί!


Αυτός συνήθως ο χαρακτηρισμός αρχίζει να αποδίδεται και καμιά φορά να επικολλάται εφ όρου ζωής στα παιδιά εκεί γύρω στα 2 με 3 έτη και αυτό καθόλου τυχαία και συμπτωματικά. Πραγματικά, σε αυτή την αναπτυξιακή φάση, τα παιδιά γίνονται, ορισμένοι γονείς χρησιμοποιούν το ρήμα μεταμορφώνονται, σε πλάσματα επιθετικά και πεισματάρικα «το παιδί μου απο αγγελάκι έγινε διαολάκι» λένε. Μόνιμη απάντηση στα περισσότερα από όσα τους ζητούνται ή τους προτείνονται είναι το «όχι».

Κακομαθαίνουν τις γιορτές!

Μία πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε στο Ίντερνετ και απευθυνόταν σε γονείς, κατέδειξε ότι τα τρία τέταρτα του γονιών πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστούγεννων τα παιδιά τους "κακομαθαίνουν"!

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο parenting.com εξετάστηκαν περίπου 6000 γονείς και το 60% δήλωσε ότι θεωρεί ότι τα παιδιά αυτής της γενιάς είναι πολύ πιο κακομαθημένα από τις προηγούμενες.

Πότε η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού αποτελεί πρόβλημα

Τα παιδιά μπορεί ενδεχομένως να συμπεριφερθούν με επιθετικό τρόπο επειδή έχουν σύγχυση ή δεν γνωρίζουν πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που είναι σοφό για έναν γονιό να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος επιθετικότητας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, σημειώνει ότι θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό αν: