19 Οκτ 2011

Νέα οδηγία για τα βρέφη: ύπνος ανάσκελα

Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται τη νύχτα μόνο σε ύπτια θέση ώστε να έχουν ασφαλή ύπνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Μια από τις πιο καλές λύσεις για ασφαλή ύπνο των βρεφών είναι η τοποθέτησή τους ανάσκελα μέσα στην κούνια τους που θα πρέπει να έχει σκληρό στρώμα, στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς.

Αυτή είναι η νέα σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής η οποία αρχικώς το 1992 είχε συστήσει στους γονείς να τοποθετούν τα βρέφη τους είτε σε ύπτια θέση είτε στο πλάι αλλά σε καμία περίπτωση μπρούμυτα το βράδυ, προκειμένου να αποφεύγεται ο κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΔΑΧΤΥΛΑ

Διασκευή παραδοσιακού Νορβηγικού μύθου

Σε έναν παλιό νερόμυλο δίπλα σε ένα ποτάμι σε ένα μέρος μακρινό, που η φαντασία δε φτάνει, ζεί ένας τεμπέλης γιός μαζί με τον πατέρα έναν στριμμένο μυλωνά που πίνει όλη μέρα. Μαζί τους ζει και ο Στρατής, τον έχουν ψυχοπαίδι, είναι καλός κι εργατικός, μόνο αυτός δουλεύει θέλει να γίνει βιολιστής. Ο γερο-μυλωνάς του λέει να κάτσει στα αυγά του και να ξεχάσει το βιολί, να κάνει τη δουλειά του. Μα δεν απογοητεύεται, έχει μεγάλο στόχο έχει και θέληση πολλή που φτάνει για ένα λόχο. Κάποτε άρχισε ο Στρατής να παίζει το δοξάρι κι η φύση γύρω σιώπησε, ο ήλιος, το φεγγάρι, έμειναν όλα ακίνητα κι είπαν «αυτό το αγόρι δάχτυλα έχει μαγικά»...

Το χαμηλό σωματικό βάρος προδιαθέτει στην εκδήλωση αυτισμού

Τα νεογνά που γεννιούνται με σωματικό βάρος μικρότερο των 1.800 γραμματίων ενδεχομένως να είναι επιρρεπέστερα στην εκδήλωση αυτισμού, συγκριτικά με τα βρέφη με φυσιολογικό βάρος γέννησης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 862 παιδιά από το Νιου Τζέρσεϊ, που είχαν γεννηθεί με χαμηλό σωματικό βάρος, μέχρι την συμπλήρωση του 21ου έτους ζωής. Το 5% αυτών διαγνώστηκε με αυτισμό, συγκριτικά με το 1% του γενικού πληθυσμού.

Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος

To σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (ΣΑΒΘ) είναι σπάνιο μεν, αλλά στις ανεπτυγμένες χώρες συνιστά την συχνότερη αιτία θανάτου στα βρέφη άνω του ενός μηνός. Οι αιτίες του δεν έχουν εξακριβωθεί, αλλά παράγοντες όπως η θέση ύπνου (με πιο προστατευτική την ύπτια – ανάσκελα) και η βρεφική διατροφή φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνισή του.
Ερευνητές του τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, ΗΠΑ, έκαναν μια λεπτομερή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού ως προς την εμφάνιση ΣΑΒΘ. Είναι γνωστά τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στην μείωση του κινδύνου θνητότητας του μωρού κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, ακόμα και στον ανεπτυγμένο κόσμο.