17 Σεπ 2011

Δέκα ώρες ύπνου για καλές σχολικές επιδόσεις

Τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά το βράδυ τα καταφέρνουν καλά στα μαθήματα

Λονδίνο
Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά το βράδυ έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα παιδιά και ειδικά τα «πρωτάκια» που κοιμούνται περισσότερες από εννέα ώρες τα καταφέρουν καλύτερα και μάλιστα όχι σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα αλλά σε διάφορα γνωστικά πεδία.

Καλός ύπνος = καλός μαθητής
Ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης συγκέντρωσαν όλα τα σχετικά στοιχεία (τις ώρες ύπνου, τις σχολικές επιδόσεις κλπ) για 142 παιδιά ηλικίας 6-7 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνα που κοιμούνται λιγότερο από εννέα ώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μια σειρά από τομείς (μαθηματικά, γραμματική, ορθογραφία) ενώ παρουσιάζουν γενικότερα προβλήματα στην κατανόηση της διδακτικής ύλης αλλά και την επικοινωνία.

Αντίθετα η έλλειψη ύπνου δεν φαίνεται σύμφωνα με τους ερευνητές να επηρεάζεται η μνήμη αλλά και η ικανότητα εκμάθησης των παιδιών. Τονίζουν μάλιστα ότι δεν είναι απαραίτητη μόνο η ποσότητα του ύπνου αλλά και να είναι σταθερή η ώρα που ξαπλώνουν στο κρεβάτι αφού πιστεύουν ότι η σταθερότητα στην ξεκούραση των παιδιών είναι το κλειδί για την ομαλή νοητική τους ανάπτυξη.

Η μελέτη
Οι ερευνητές αποφάσισαν να διενεργήσουν τη μελέτη θέλοντας να διαπιστώσουν αν ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει τα παιδιά ειδικά στο πόσο ξεκουράζονται και πότε πάνε για ύπνο. Στις αναπτυγμένες χώρες οι υποχρεώσεις των γονιών τις περισσότερες φορές δεν τους επιτρέπουν να είναι νωρίς στο σπίτι ώστε να ελέγχουν, να παρακολουθούν και τελικά να βάζουν τα παιδιά νωρίς για ύπνο. Επίσης στα περισσότερα παιδικά δωμάτια υπάρχουν πλέον υπολογιστές και τηλεοράσεις η χρήση των οποίων καθυστερεί τον ύπνο των παιδιών.

«Τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται λιγότερο από αυτό που απαιτείται για την ομαλή νοητική τους ανάπτυξη η οποία παρεμποδίζεται από την έλλειψη του ύπνου. Ο χαμένος ύπνος δεν αναπληρώνεται. Οι μαθητές που κοιμούνται 8-9 ώρες έχουν χειρότερες επιδόσεις από εκείνα που κοιμούνται 9-11. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία επειδή τη σημερινή εποχή τα παιδιά περνούν πολλές ώρες βλέποντας τηλεόραση, χρησιμοποιώντας υπολογιστές ή παίζοντας videogames ενώ παράλληλα δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή στο να κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ» δηλώνει ο Ραμόν Κλαντέγιας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. 

Πηγή

Έρχεται ο 2ος μαραθώνιος αγάπης DANCE FOR A CAUSE


8-9/10/2011 – Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Αυτή τη φορά τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στη ΜΚΟ “ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ” και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων με Νεοπασματικές Παθήσεις “Η ΠΙΣΤΗ“.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Α & στο Κλειστό Γήπεδο Βόλευ.

Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο γυμναστική και διασκέδαση για όλους εμάς, και τους μικρούς μας φίλους μας.

Θα γυμναστούμε κάνοντας yoga, pilates, aerobic, hip hop, fight bo, capoeira, και δυναμικά προγράμματα και χορεύοντας στο ρυθμό του zumba !!

Μαζί μας θα είναι και ο Pau Castellsaque’ για ένα τριώρο πρόγραμμα ACROYOGA !!

Και για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν τα εξής προγράμματα :
- Γυμναστικής :yoga, pilates,hip hop, zumba, μοντέρνου και δημιουργικού χορού και latin !
- Παραμυθιού (θα διαβαστούν τα παραμύθια της Φωτεινής Μπουτούρη)
- Ζωγραφικής
- Δημιουργικής απασχόλησης και παιχνιδιών
- Μουσικής/Τραγουδιού
- Show χορού από παιδάκια, με χορογραφίες που θα παρουσιάσουν σχολές χορού.

Και δεν ξεχνάμε ότι θα γελάσουμε όλοι μαζί κάνοντας Laughter yoga !!!
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστούν δώρα ενώ θα διασκεδάσουμε με κλόουν, μάγους και ξυλοπόδαρους και πολλά πολλά δημιουργικά παιχνίδια.

Η είσοδος θα είναι 10 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για τους γονείς που απλά θα συνοδεύουν τα παιδιά χωρίς να συμμετάσχουν σε κάποιο πρόγραμμα θα είναι δωρεάν. Το ίδιο θα ισχύει και για το τρίτο παιδί.


Για περισσότερες πληροφορίες και για όποιον θέλει να βοηθήσει εθελοντικά, να είναι χορηγός ή υποστηρικτής της εκδήλωσης, να δημιουργήσει ομάδες χορευτικές για show με παιδάκια ως 12 ετών επισκεφτείτε το dance for a cause