20 Ιαν 2012

Βελτίωση εμφανίζουν παιδιά με δυο κοχλιακά εμφυτεύματα

Παιδιά με πρόβλημα ακοής, που ήδη είχαν ένα κοχλιακό εμφύτευμα παρουσίασαν βελτίωση στο λόγο, την ακοή και τη σχετική ποιότητα ζωής μετά την εμφύτευση και στο δεύτερο αυτί, αναφέρουν ερευνητές από την Ολλανδία.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Otolaryngology-Head & Neck Surgery’, αναφέρεται ότι ο βαθμός βελτίωσης δεν εξαρτιόταν από την ηλικία των παιδιών κατά τη δεύτερη εμφύτευση.

Η σημασία του προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου

Η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης ιατρικής παρέμβασης και βασική συνιστώσα σε αυτό που ονομάζουμε ποιότητα ζωής. Η πρόληψη βοηθά στην αποτροπή ή την μείωση των επιπτώσεων ασθενειών που ταλανίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό και αυξάνουν τη θνησιμότητα ή τη νοσηρότητα μιας πληθυσμιακής ομάδας.

Ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, θα πρέπει να ξεκινά νωρίς. Όλα τα νεογέννητα παιδιά στις προηγμένες χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα, υποβάλλονται σε οφθαλμολογικό έλεγχο για να αποκλεισθούν συγγενείς παθήσεις που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο συγγενής καταρράκτης (συχνότητα 1 στις 400 γεννήσεις) και το συγγενές γλαύκωμα (συχνότητα 1 στις 10.000 γεννήσεις), η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (είναι υπεύθυνη για το 25% περίπου των τυφλών παιδιών), αλλά και ποικίλες άλλες συγγενείς οφθαλμικές ανωμαλίες. Παιδιά χωρίς κάποιο αποδεδειγμένο κλινικό πρόβλημα αλλά με κληρονομικό ιστορικό ή με κάποια ευρήματα που εγείρουν πιθανότητες για υποκείμενη νόσο (π.χ. συγγενής εσωτροπία, συγγενής απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου, κ.ά.), επανελέγχονται γύρω στον 3ο μήνα της ζωής.

Θέατρο από χαρτί



Κάθε Κυριακή από 29 Ιανουαρίου έως 19 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 11:00 – 12:30 στο Μουσείο Ηρακλειδών, η Βασιλεία Βαξεβάνη χρησιμοποιώντας την τεχνική του kamishibai*, πρόδρομου των γιαπωνέζικων comics, ξεδιπλώνει ιστορίες από όλο τον κόσμο και καλεί τα παιδιά να δημιουργήσουν μαζί της το δικό τους “θέατρο από χαρτί”.

Κέντρα ή Σύλλογοι όπου μπορείτε να χαρίσετε ό,τι δεν σας είναι απαραίτητο



Αν θέλετε να προσφέρετε είδη, πολύτιμα για κάποιους ανθρώπους που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες. Κρατήστε τες, μπορεί να σας χρειαστούν, ή στείλτε τις σε κάποιον, μπορεί να τις χρειάζεται τώρα! 

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που προκαλεί μιαμορφή επιληψίας στα βρέφη

Ομάδα αυστραλιανών εμπειρογνωμόνων ανακάλυψε ποια είναι η αιτία των επιληπτικών κρίσεων στα βρέφη. Πρόκειται για το γονίδιο (PRRT2). Σε αρκετές οικογένειες, τα μωρά υποφέρουν από επιληπτικές κρίσεις. Το πρόβλημα ξεκινά από την ηλικία των 6 μηνών και εξαφανίζεται συνήθως όταν το παιδί φτάνει τα 2 χρόνια.

Ενημέρωση διασωστών για τον αυτισμό

 της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT
 
Δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή να βάλω τα κλάμματα. Εκεί που έψαχνα για ειδήσεις και θέματα σχετικά με τον αυτισμό, το μάτι μου έπεσε σε μια ανακοίνωση του πυροσβεστικού σώματος της Νέας Υόρκης. 
Διοργάνωσε στις 18/1/2012 σεμινάριο σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδράσουν οι πυροσβέστες και οι διασώστες όταν ανταποκριθούν σε επείγον περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται άτομο με αυτισμό.
Χρειάστηκε να το ξαναδιαβάσω για να το πιστέψω. Εμείς στην Ελλάδα δυσκολευόμαστε να πείσουμε (σε αρκετές περιπτώσεις) τους γονείς να συνεχίσουν να φέρνουν το παιδί τους στις συνεδρίες και δεν προσλαμβάνουμε πυροσβέστες επειδή δεν έχουμε τα χρήματα να τους πληρώσουμε και στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια τόσο σπάνια και ιδιαίτερη περίπτωση. Μπράβο τους, με κάτι τέτοιες κινήσεις δείχνουν γιατί είναι τόσο μπροστά ως χώρα. Η σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα είναι αυτή που με έκανε να θέλω να βάλω τα κλάμματα.

Δημιουργικά Σαββατοκύριακα

Τα σαββατοκύριακα αποκτούν ενδιαφέρον χάρη στα εργαστήρια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει το Παιδικό Μουσείο για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Το προσεχές σαββατοκύριακο, τα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών θα ασχοληθούν με το πρόγραμμα «Το σώμα μου μια ορχήστρα». Πόσους διαφορετικούς ήχους παράγει το σώμα μας; Με πόσα μέλη του σώματός μας μπορούμε να παίξουμε μουσική; Τα παιδιά αναγνωρίζουν ήχους και δημιουργούν μουσικά όργανα με απλά υλικά.