17 Μαΐ 2012

Θύματα του παθητικού καπνίσματος τα παιδιά

Περισσότερα από τα μισά παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε βαθμό τέτοιον που οι επιπτώσεις εντοπίζονται στο αίμα τους, αλλά πολύ λιγότεροι γονείς παραδέχονται ότι καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους ή αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους εκτίθεται με άλλους τρόπους στον καπνό των γύρω τους.

Η δυσλεξία δεν είναι εμπόδιο στις ξένες γλώσσες

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλεξίας είναι ικανά να μάθουν μία και δύο ξένες γλώσσες. Αρκεί να μην υπάρχει βιασύνη και πίεση. Αρκεί γονείς και δάσκαλοι να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τα ειδικά προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών σε παιδιά με προβλήματα δυσλεξίας.

Στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί ειδικά προγράμματα για την εκμάθηση δεύτερης γλώσσας σε δυσλεκτικά παιδιά. Αυτό αποτελεί μια αναγκαιότητα αφού η δεύτερη γλώσσα είναι ένα από τα βασικά μαθήματα του σχολικού προγράμματος.

"Κηφισοπαιχνιδίσματα"



Την Κυριακή 20 Μαίου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να διασκεδάσουν με την ψυχή τους συμμετέχοντας στην καθιερωμένη εκπαιδευτική δράση του δήμου Κηφισιάς-Ερυθραίας-Εκάλης "Κηφισοπαιχνιδίσματα". 

Μουσικοθεραπεία: φάρμακο για παιδιά με ΔΕΠΥ

Η θεραπεία μέσω μουσικής συμβάλλει στη βελτιωμένη εστίαση, στον αυξημένο αυτοέλεγχο και στην ενδυνάμωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών με διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητα.

"Τίποτα δεν καταφέρνει να διεγείρει τον εγκέφαλο τόσο εκτεταμένα όσο η μουσική" σύμφωνα με τον Oliver Sacks, καθηγητή νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia και συγγραφέα του βιβλίου Musicophilia . Κάτι παραπάνω ξέρει από εμάς. Ο Sacks έχει καταφέρει να καταγράψει τη δύναμη που έχει η μουσική στην πρόκληση κίνησης παράλυτων ασθενών με Πάρκινσον, στην καταπράυνση των τικ ασθενών με σύνδρομο Τουρέτ και στην ρύθμιση των ατόμων με αυτισμό. 

17 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά και Εφήβους

Οι γραμμές βοήθειας για παιδιά αποτελούν συχνά την πρώτη επαφή του νεαρού ατόμου με τις υπηρεσίες προστασίας, και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνήσουν όταν εκείνα το χρειάζονται. Άμεσα και σε πραγματικό χρόνο, τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν με κάποιον σε ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον.

Δωρεάν τηλεφωνικές γραμμές, chat rooms στο διαδίκτυο, μηνύματα από κινητά και emails σε απομακρυσμένες περιοχές παρέχουν στα παιδιά προσβάσιμα και εμπιστευτικά μέσα ώστε να αναζητήσουν βοήθεια. Σε χώρες όπου το σύστημα προστασίας παιδιών είναι ελλιπές, οι γραμμές βοήθειας επεκτείνουν το έργο τους και πραγματοποιούν άμεσες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα προσφέρουν καταφύγιο, φροντίδα, στέγαση, φάρμακα, και υπηρεσίες αποκατάστασης και ένταξης σε παιδιά και εφήβους που αναζητούν και χρειάζονται βοήθεια.

Βοηθήστε το παιδί σας να μιλήσει πιο γρήγορα

Πολλές μητέρες ρωτάνε πως θα βοηθήσουν το παιδί τους να μιλήσει πιο γρήγορα. Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι εμείς οι γονείς με την συμπεριφορά μας μπορούμε να ωθήσουμε τα παιδιά μας να μιλήσουν πιο γρήγορα, να αγαπήσουν τα γράμματα και αργότερα να μάθουν να διαβάζουν γρηγορότερα από τα άλλα.
Παρακάτω θα βρείτε κάποια βασικά tips προς αυτήν την κατεύθυνση.