13 Φεβ 2012

Ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου για καλύτερη μνήμη

Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), με επικεφαλής τον Δρ Ιτζχάκ Φράιντ, διαπίστωσαν ότι υποβάλλοντας σε μικρής ισχύος «ηλεκτροσόκ» τον εγκέφαλο, πέτυχαν τον ευκολότερο σχηματισμό και καλύτερη διατήρηση της μνήμης.

Έτοιμο το Τμήμα Θεραπευτικής Κολύμβησης της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια στις 17/2  
Περισσότερα παιδιά με αναπηρίες απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα θα μπορεί να φιλοξενεί πλέον ο ανακαινισμένος χώρος του Τμήματος Θεραπευτικής Κολύμβησης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) Θεσσαλονίκης.

Όπως εξηγεί η αναπληρώτρια διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ, Λένα Βράνη, ο χώρος της πισίνας και τα αποδυτήρια αναβαθμίστηκαν για να μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερα παιδιά.

«Μέχρι τώρα συμμετείχαν στα προγράμματα θεραπευτικής κολύμβησης περίπου 50 παιδιά εβδομαδιαίως ενώ τώρα θα μπορούν να έρχονται 90» αναφέρει, τονίζοντας ότι ελλείψει υποδομών, παλαιότερα υπήρχε ακόμα και πολύμηνη λίστα αναμονής.

Η μετακόμιση «πληγώνει» τα παιδιά

Τα παιδιά που αλλάζουν συχνά σπίτι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν κακή υγεία και να αντιμετωπίσουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα μεγαλώνοντας, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 850 εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μετακόμιση δύο ή τρεις φορές πριν από την ηλικία των 18 ετών έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στην ψυχοσωματική υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης ουσιών.

Η διατροφή του παιδιού με διαβήτη

Ο ανθρωπος είναι ό,τι τρώει όπως είχε πει και ο Φοιερμπαχ. Η διατροφή επηρεάζει τον άνθρωπο τόσο οργανικά, όσο και ψυχικά, από τη στιγμή που γεννιέται και για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η γλυκαιμική ισορροπία του ατόμου με νεανικό διαβήτη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό απο τη διατροφή του.Οι οδηγίες υγιεινής διατροφής που προτείνονται στο άτομο με διαβήτη δε διαφέρουν απο αυτές που δίνονται σε κάθε άτομο που θέλει να εξασφαλίσει μια καλή υγεία και μία ποιότητα ζωής, μακριά απο τις παγίδες της σύγχρονης διατροφής που είναι γεμάτη σε λιπαρά.

2 ΗΜΕΡΟ WORKSHOP στην «Ειδική Γλωσσική Διαταραχή»

26-27 ΜΑΙΟΥ 2012.
Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε την HILARY GARDNER DPhil, MRCSLT – Καθηγήτρια Πανεπιστημίου SHEFFIELD σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που αφορά μία πολυσυζητημένη διαταραχή που έχει στρέψει το βλέμμα τόσων επιστημόνων παγκοσμίως επάνω της. «Ειδική Γλωσσική Διαταραχή» λοιπόν ή αλλιώς “Specific Language Impairment” (SLI).


Προσφορά από την ODEON στους κατόχους κάρτας ΟΑΕΔ


Η Odeon λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, προχωρά στη θέσπιση ειδικού εισιτηρίου για τους άνεργους με τιμή 6 ευρώ. Ισχύει για όλους τους κινηματογράφους Odeon, για όλες τις προβολές από Δευτέρα έως και Παρασκευή, ενώ οι 3D προβολές έχουν επίσης δραστικά μειωμένο εισιτήριο με τιμή 9 ευρώ. 

Η τσίχλα καταπολεμά την ωτίτιδα

Οι ωτίτιδες μπορεί να είναι από τα πιο επίμονα προβλήματα της παιδικής ηλικίας, προσβάλλοντας συχνά τα παιδιά και προκαλώντας τους εξαντλητικό πόνο. Πολλοί γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσονται ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ενα προληπτικό μέτρο που δείχνει να υπόσχεται πολλά είναι η μάσηση τσίχλας με ξυλιτόλη, ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οι τσίχλες με ξυλιτόλη προωθούνται για την πρόληψη της τερηδόνας, αλλά οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως η ουσία αυτή ενδέχεται να αναστέλλει και την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για πολλά κρούσματα ωτίτιδας.

Ερωτηματολόγιο άγχους για γονείς με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού


Διαθέτοντας 3 λεπτά από το χρόνο σας, συμμετέχετε στην έρευνα που διεξάγει το τμήμα Ειδικής Αγωγής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το περιοδικό Special Life. Η Μαρία Τζέμη είναι μέλος της διεξαγωγής της έρευνας, είναι κι εκείνη γονέας παιδιού με αυτισμό. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο www.specialife.gr και στο www.noesi.gr. Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο σε μορφή .docx - Συμπληρώστε το ερωτηματόλογιο ηλεκτρονικά και αποστείλλετέ το στη διεύθυνση: m73tzemi@gmail.com (προς Μαρία Τζέμη).
 

Ημερίδα "Σεξουαλικότητα & ΑμεΑ"


Το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας "ΧΛΟΗ" σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: "Σεξουαλικότητα και ΑΜΕΑ". Η ημερίδα θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της Χλόης, το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012. Aπευθύνεται τόσο σε ειδικούς (ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιάτρους κ.τ.λ.) όσο και σε γονείς ΑμεΑ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.