9 Αυγ 2011

Προειδοποιητικά σημάδια σκολίωσης στα παιδιά

Η σκολίωση, που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική κλίση της σπονδυλικής στήλης, συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.
Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών αναφέρει τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια σκολίωσης στα παιδιά.
Σύμφωνα με την Ακαδημία, οι γονείς θα πρέπει να αρχίζουν να ελέγχουν για τέτοια συμπτώματα με έναρξη την ηλικία των 8 ετών περίπου:
  • Ώμοι που φαίνονται άνισοι

  • Ωμοπλάτες που φαίνονται να προεξέχουν πολύ

  • Μέση που εμφανίζεται ασύμμετρη

  • Ανασηκωμένοι γοφοί

  • Στάση σώματος που χαρακτηρίζεται από κλίση στη μια πλευρά. 
Πηγή: http://www.iatronet.gr

Στρουμφάκια 3D




ΑΠΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

Σε ένα μαγεμένο δάσος στα βάθη της Ευρώπης, όπου ο μοχθηρός μάγιστρος Δρακουμέλ έχει καταφέρει να ανακαλύψει επιτέλους το χωριό των Στρουμφ, των αξιαγάπητων μικροκαμωμένων μπλε πλασμάτων που έχουν για ηγέτη και καθοδηγητή τους τον ένα και μοναδικό Μπαρμπαστρούμφ. Αμέσως στο Στρουμφοχωριό σημαίνει συναγερμός και τα Στρουμφάκια σκορπίζουν ένα γύρω, προκειμένου να μην πέσουν στα νύχια του σατανικού μάγου, ο οποίος θέλει να «ρουφήξει» την πεμπτουσία τους, για να γίνει πανίσχυρος. Λίγες στιγμές αργότερα, ωστόσο, χάρη σε ένα μαγικό πέρασμα, το οποίο ανακαλύπτουν τυχαία, ο Μπαρμπαστρούμφ, η Στρουμφίτα, ο Χαχανούλης και μερικά ακόμη Στρουμφάκια καταλήγουν στη σημερινή Νέα Υόρκη, καταμεσής του Σέντραλ Παρκ. Η πραγματική τους περιπέτεια μόλις ξεκίνησε!
Τα αγαπημένα μας Στρουμφάκια ετοιμάζονται να κατακλύσουν για πρώτη φορά τις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του κόσμου και μάλιστα σε τρισδιάστατη εκδοχή, αποφασισμένα να μας προσφέρουν άφθονες στιγμές γέλιου με τα απίθανα στρουμφο-καμώματά τους, μέσα από ένα εκρηκτικό υβρίδιο CGI animation και live action! Τα δημοφιλέστατα μπλε δημιουργήματα του Βέλγου καρτουνίστα Peyo παίρνουν ψηφιακή σάρκα και οστά υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του εξπέρ στο είδος της οικογενειακής κωμωδίας Ράτζα Γκόσνελ («Δε Με Φίλησαν Ποτέ», «Scooby-Doo: Ένας Τετράποδος Ήρωας»), έχοντας στο κατόπι τους τον Χανκ Αζάρια, ο οποίος υποδύεται με άψογο μισανθρωπικό στιλ τον προαιώνιο εχθρό τους Δρακουμέλ. Μαζί τους, σε πρώτη κινηματογραφική «εμφάνιση», η pop star Κέιτι Πέρι ως η… ναζιάρικη φωνή της Στρουμφίτας!  

Σκηνοθεσία: Ράτζα Γκόσνελ
Σενάριο: Τζ. Ντέιβιντ Στεμ, Ντέιβιντ Ν. Γουάις, Τζέι Σέρικ & Ντέιβιντ Ρον
Πρωταγωνιστούν: Χανκ Αζάρια, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Τζέιμα Μέις, Σοφία Βεργκάρα
Ακούγονται: Άντον Γέλτσιν, Άλαν Κάμινγκ, Τζόναθαν Γουίντερς, Κέιτι Πέρι, Τζορτζ Λόπεζ, Πολ Ρούμπενς




Facebook και εφηβεία

"Το πολύ το Κύριε Ελέησον, το βαριέται κι ο παπάς" λέει η γνωστή παροιμία, δε φαίνεται ωστόσο να ισχύει το ίδιο όσον αφορά τους εφήβους και το facebook ή τα λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία νέα έρευνα εξετάζει το φαινόμενο αυτό και αποκαλύπτει τις ψυχολογικές επιπτώσεις του στους νέους.

Τα νέα είναι και καλά και κακά, σύμφωνα με τον Larry Rosen του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της California. Αν και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν περισσότερο από το σύνηθες το facebook παρουσιάζουν αυξημένες ναρκισσιστικές τάσεις, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μάθουν πώς να κοινωνικοποιηθούν, ειδικά όσοι είναι ντροπαλοί. Επίσης, παρόλο που το facebook τους αποσπά από τα μαθήματά τους και γενικά συνδέεται με μειωμένες σχολικές επιδόσεις, παράλληλα μπορεί ν' αποτελέσει το μέσο για πιο ελκυστικούς τρόπους διδασκαλίας.
Σύμφωνα με τον Rosen, ο καλύτερος τρόπος "εποπτείας" της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών είναι η εμπιστοσύνη. "Εάν χρησιμοποιήσεις κάποιο λογισμικό για να ελέγξεις την κοινωνική δικτύωση των παιδιών, απλά χάνεις το χρόνο σου. Είναι θέμα λεπτών να βρουν κάποιο τρόπο να το παρακάμψουν.  Η καλύτερη λύση είναι το "χτίσιμο" μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ώστε όταν το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα, να έρχεται σ' εσένα (το γονιό) για συμβουλές".
Η έρευνα του Rosen έδειξε ότι η κοινωνική δικτύωση μέσω υπολογιστή έχει αρκετά πλεονεκτήματα. "Μπορεί να μην αισθανόμαστε (άμεσα) ότι επικοινωνούμε, ωστόσο ερχόμαστε πιο κοντά", εξηγεί. Επίσης, βοηθά τα ντροπαλά παιδιά να επικοινωνήσουν, κάτι που θα δυσκολεύονταν να κάνουν υπό κανονικές συνθήκες.


Διαβάστε εδώ πώς θα μπορούσε το facebook ν' αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός εφήβου με σύνδρομο Asperger.

Δραστηριότητα: Πιάσε το ψάρι

Μια καλοκαιρινή δραστηριότητα για να συγκεντρώσετε τα μικρά παιδιά γύρω από την παιδική πισίνα.

O πρόωρος τοκετός σύμμαχος της υπερκινητικότητας


Όσο πιο πρόωρα γεννιέται ένα μωρό, τόσο πιο πιθανό είναι αργότερα να διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και να χρειαστεί να ακολουθήσει τη σχετική φαρμακευτική αγωγή , σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι σουηδοί επιστήμονες συστήνουν σε όσες γυναίκες σχεδιάζουν να γεννήσουν πρόωρα με καισαρική, να αναθεωρήσουν τον προγραμματισμό τους, προκειμένου να γεννήσουν όσο γίνεται πιο κοντά στην κανονική ημερομηνία, δηλαδή στην 40ή εβδομάδα της κύησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννιούνται μέχρι τρεις εβδομάδες πρόωρα σε σχέση με την κανονική ημερομηνία γέννησής τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη διαταραχή. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους σε μια εργασία ή να ελέγξουν την παρορμητική συμπεριφορά τους, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο και στα μαθήματά τους. Περίπου το 3% έως 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Άλλοι παράγοντες, όπως το μειωμένο βάρος του μωρού κατά τη γέννα, οι συνήθειες της εγκύου μητέρας (κυρίως αν καπνίζει), αλλά και γενετικές αιτίες, παίζουν επίσης ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΔΕΠΥ. Η φυσιολογία που στην πραγματικότητα προκαλεί τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι, όταν ένα παιδί γεννιέται πρόωρα, διαταράσσεται η ομαλή σταδιακή ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Επειδή οι γιατροί έχουν καταφέρει να κρατούν στη ζωή όλο και πιο πρόωρα μωρά, το πρόβλημα της ΔΕΠΥ αναμένεται να γίνει συχνότερο διαχρονικά.

Ορολογία: Γενίκευση δεξιότητας



Τι είναι η ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ?

Vinci Tab




Με λειτουργικό Android
Ωραίες οι εφαρμογές του iPad για παιδιά,  αλλά φοβάμαι πως αν το δώσω στο παιδί μου μπορεί να μου το σπάσει.

Δεν είστε οι μόνοι που το σκέφτηκαν αυτό. Και σίγουρα δεν έχετε άδικο. Γι' αυτό το λόγο σας παρουσιάζουμε το Vinci Tab, έναν υπολογιστή tablet σχεδιασμένο ειδικά για χρήση από μικρά παιδιά.
Πρόκειται για έναν υπολογιστή με οθόνη αφής, κατασκευασμένο από μη τοξικά υλικά (έχουν σκεφθεί μέχρι και το γεγονός ότι τα μωρά θα το βάλουν στο στόμα τους). Διαθέτει περιμετρική πλαστική λαβή ειδικά σχεδιασμένη για να μπορούν να την πιάνουν τα μωρά και οθόνη με γυαλί που δεν θρυματίζεται (σαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου) ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα τραυματισμού σε περίπτωση θραύσης.
Αυτό που δεν διαθέτει είναι σύνδεση WiFi ή 3G, για δύο λόγους: προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιβλαβείς εκπομπές, αλλά και για να προστατευθεί το παιδί σας από κακόβουλο λογισμικό και αγορές μέσω διαδικτύου.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του. Στην Ελλάδα ακόμα δεν πωλείται, ωστόσο θα το βρείτε στο Amazon.