16 Αυγ 2011

Ορολογία: Σύνδρομο Asperger






 Τι είναι το ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER?


Η διατροφή στην περίοδο της εγκυμοσύνης επηρεάζει το φύλο του παιδιού


Το πόσο τρώει μια γυναίκα, ιδίως κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης της, επηρεάζει το φύλο και την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία υποστηρίζει ότι όσες έγκυες τρώνε ένα "γεμάτο" πρωινό κάθε μέρα και επίσης κάνουν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, κατά τη στιγμή της σύλληψης και κατά την πρώτη περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν αγόρι.
Αντίθετα, μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και περίοδοι νηστειών αυξάνουν την πιθανότητα γέννησης κοριτσιού.

Η έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει παρόμοιες λαϊκές αντιλήψεις, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μισούρι, υπό τη δρα Τσέριλ Ρόζενφελντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ". Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια διατροφή με πολλές θερμίδες ευνοεί τα αγόρια, ενώ όσο πιο λίγες είναι οι θερμίδες τόσο πιθανότερη είναι η γέννηση κοριτσιού.

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε πειράματα και ανάλυση γονιδίων σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι τα θηλυκά έμβρυα είναι γενικά πιο ευαίσθητα στη μητρική διατροφή, με συνέπεια τα γονίδιά τους να είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τη δίαιτα της μητέρας. Έπειτα από 12 μέρες εγκυμοσύνης (περίπου το μισό της συνολικής εγκυμοσύνης του ποντικιού) παρατηρήθηκαν αλλαγές σε σχεδόν 2.000 γονίδια του εμβρύου, που σχετίζονταν με τη διατροφή της μητέρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πέρα από το φύλο, τα αγόρια και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν διαφορετικό βαθμό κινδύνου για την εμφάνιση ασθενειών στην ενήλικη ζωή τους, ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας στην αρχική φάση της εγκυμοσύνης. Έτσι, για παράδειγμα, οι υιοί παχύσαρκων μητέρων είναι πιθανότερο να γίνουν και οι ίδιοι παχύσαρκοι και να παρουσιάσουν διαβήτη, όταν μεγαλώσουν, σε σχέση με τις κόρες της ίδιας μητέρας.

Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμα για ποιο λόγο η διατροφή μιας μητέρας επηρεάζει αν το παιδί της θα γεννηθεί αγόρι ή κορίτσι. Είναι όμως σίγουροι ότι "όσο περισσότερο τρώει μια γυναίκα τόσο πιθανότερο είναι να γεννήσει αγόρι". Ειδικά το τακτικό πρωινό με δημητριακά φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο.

Δραστηριότητα: Παίζοντας με μακαρόνια

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια μικρή ποσότητα βρασμένων μακαρονιών τύπου spaghetti.