2 Μαρ 2012

Ο Αυτισμός στο Grey's Anatomy

Spread the word λένε οι Αγγλοσάξονες σαν προτροπή για την διάδοση κάποιου πράγματος. Οι παραγωγοί της γνωστής σειράς Grey's Anatomy του Αμερικάνικου καναλιού abc, το έκαναν πράξη στο πρόσφατο επεισόδιο της σειράς (S08E15 - το βλέπουμε φανατικά) δείχνοντας ένα πολύ σύντομο στιγμιότυπο στο οποίο εμφανίζεται ένας από τους πρωταγωνιστές της σειράς με φόντο μια αφίσα του οργανισμού Autism Speaks.

Και τι με αυτό θα αναρωτηθείτε... "Προφανώς θα πλήρωσαν για αυτή τη διαφήμιση..."

Ένα συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ!

Το ντοκυμαντέρ αυτό έχει διάρκεια 52 λεπτών. Είναι το αποτέλεσμα ερευνών διάρκειας τεσσάρων ετών, μεταξύ ψυχιάτρων, ψυχαναλυτών και λοιπών Γάλλων ειδικών θεραπευτών, σχετικά με την άποψή τους για τον αυτισμό και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά με αυτισμό. Το ντοκυμαντέρ είναι στα γαλλικά, ωστόσο έχει αγγλικούς υπότιτλους.

Άρχισε να προβάλλεται στη Γαλλία το 2011, ωστόσο πολλές από τις απόψεις που εκφράζονται θα μπορούσαν να προέρχονται από τη ρατσιστική Γερμανία της δεκετίας του '40. Τρεις από τους (περισσότερους από 40) ειδικούς που συμμετείχαν στην έρευνα, τώρα μηνύουν την παραγωγό του ντοκυμαντέρ προκειμένου να εμποδίσουν την προβολή του. Ωστόσο, ο σάλος που έχει προκληθεί έχει πλέον ξεπεράσει τα γαλλικά σύνορα και έχει αποκτήσει παγκόσμια προβολή. 


Στην ιστοσελίδα http://www.supportthewall.org/ μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά βίντεο, καθώς και να υπογράψετε την αίτηση για την προστασία των αυτιστικών ατόμων στη Γαλλία.

Δραστηριότητες στον "Ελληνικό κόσμο"

Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται κάθε Σάββατο και Κυριακή τους μικρούς του φίλους, για να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες! Το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας διαμορφώνεται ως εξής:

Η αναθεώρηση του DSM

Τα άτακτα και φωνακλάδικα παιδιά μπορεί σύντομα να χαρακτηρίζονται ως ψυχικά ασθενή, σύμφωνα με την αμφιλεγόμενη νέα αναθεώρηση της «βίβλου» που ακολουθούν οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι.
Έχετε μήπως παιδί ανυπάκουο που περνά πολλές ώρες στο Internet; Ε, τότε το τέκνο σας πάσχει όχι από μία αλλά από δύο ψυχικές διαταραχές. 
Μήπως κοκκινίζετε από ντροπή μπροστά στους άλλους; Ε, τότε πάσχετε και εσείς από ψυχική διαταραχή. 
Προσοχή επίσης σε περίπτωση που πενθείτε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, να το πενθήσετε επί δύο εβδομάδες, διότι μεγαλύτερο από αυτό το διάστημα παραπέμπει σε ψυχική νόσο! 

Οχι, δεν σας τα γράφουμε όλα αυτά επειδή είμαστε ψυχικώς διαταραγμένοι, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Οι συγκεκριμένες αναφορές περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της αναθεωρημένης πέμπτης έκδοσης του «ευαγγελίου» που ακολουθούν εκατομμύρια ειδικοί του τομέα της ψυχικής υγείας ανά τον κόσμο (πρόκειται για το αποκαλούμενο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών - Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM).

Τα λέμε, αλλά δεν ωφελούν!

Εχετε σκεφτεί πόσες «άτοπες» εκφράσεις έχετε υιοθετήσει προς τα παιδιά σας, οι οποίες μάλιστα ουδόλως βοηθούν την προσπάθειά σας να τα διαπαιδαγωγήσετε ορθά και να τους βάλετε όρια.

Είναι πολύ κοινές προτάσεις που όλες μας χρησιμοποιοούμε αλλά δεν φαίνεται να βοηθούν τελικά ούτε τους δικούς μας σκοπούς, αλλά ούτε και την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού μας.

Κακή baby sitter: Αναγνωρίστε και απορρίψτε την

Από μόνο του το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να αφήσουμε το παιδί μας πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας γιατί πρέπει να πάμε στην δουλειά είναι στρεσογόνο και στενάχωρο. Πόσο μάλλον όταν δεν νιώθουμε σιγουριά και ασφάλεια για το άτομο που έχει αναλάβει να το «κρατάει».

Το να βρεις την τέλεια baby sitter που θα προσέχει πραγματικά και θα δίνει χαρά στο παιδί είναι τύχη-βουνό και δεν συμβαίνει συχνά. Το να αποφύγεις, όμως μία κακή baby sitter απαιτεί καλή προετοιμασία και «εκπαίδευση».

Δείτε παρακάτω τα «τεστ» που πρέπει να περάσει μία baby sitter από το πρώτο κιόλας ραντεβού μέχρι να καταφέρει να κερδίσει την έγκρισή σας.

"Τα μυστήρια του εγκεφάλου"


Τον Μάρτιο (και το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου), η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια διαδρομή στα μυστήρια μονοπάτια του εγκεφάλου! Μέσα από πειράματα, δραστηριότητες και μια ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή στα διαδραστικά εκθέματα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πώς λειτουργεί το νευρικό μας σύστημα, ο εγκέφαλος και οι αισθήσεις. Παράλληλα, μέσα από μια αφήγηση μεταφερόμαστε στις αινιγματικές περιόδους του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και ανακαλύπτουμε τι μορφή είχε τότε η Ιατρική.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Μαρτίου το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Σεμινάριο "Οργανώνοντας έναν Παιδότοπο διαφορετικό..."

Ο Γιάννης Μπίστας, εκπαιδευτικός, και η Δέσποινα Γιαμώδη, ειδική παιδαγωγός, επαναλαμβάνουν τον κύκλο του επιμορφωτικού Σεμιναρίου: "Οργανώνοντας έναν Παιδότοπο διαφορετικό..."

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά, βρεφο-νηπιαγωγούς, δασκάλους, ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές.

Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης θα κατασκευαστούν χειροποίητα παιχνίδια, μουσικά όργανα και κούκλες με απλά υλικά. Επίσης, στο εργαστήρι ζωγραφικής θα γίνει ειδική επίδειξη τεχνικών ζωγραφικής για παιδιά.

Άρωμα από παιχνίδια που δεν υπάρχουν πια, στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Την έκθεση «30 Xρόνια “Mοντέρνα” Παιδικά Παιχνίδια» του συλλέκτη Γιάννη Γιαννακάκη-Σεϊτανίδη φιλοξενεί από 1-18 Μαρτίου 2012 το Ίδρυμα Ευγενίδου και γεμίζει τους χώρους του με τα παιχνίδια που κάποιοι από εμάς, τους γονείς και τους παππούδες μας είχαν την ευκαιρία ή την τύχη, να κρατήσουν στα χέρια τους και να παίξουν άλλοτε μόνοι τους κι άλλοτε παρέα με τους φίλους, στην αυλή, ή στη γειτονιά.