14 Δεκ 2011

Πως αντιμετωπίζεται η νόσος croup στα παιδιά;

Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία οξείας απόφραξης των ανωτέρων αναπνευστικών οδών στα βρέφη και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι συνήθως ήπια νόσος με γρήγορη και πλήρη ανάρρωση.

Που οφείλεται;

Το croup οφείλεται σε διάφορους ιούς ή σε σπασμό του λάρυγγα. Ιοί πλήττουν παιδιά 6μηνών με 3 χρονών συνήθως στις αρχές φθινοπώρου και το χειμώνα. Συνηθέστερος ιός που προκαλεί λαρυγγίτιδα είναι ο ιός της παρα-ινφλουέντσας, αλλά την ίδια εικόνα μπορούν να προκαλέσουν και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο ιός της ινφλουέντσας, αδενο-ιοί, εντερο-ιοί, ο ιός της ιλαράς κα.

Ο σπασμός του λάρυγγα μπορεί να συμβεί όλο το χρόνο σε παιδιά μέχρι 5 χρονών και είναι πιθανώς αλλεργική αντίδραση.

Οκτώ περιπτώσεις που «φωνάζουν» παιδίατρο!

Εντάξει καλό είναι να αντιμετωπίζετε χωρίς ιδιαίτερο πανικό μία απλή ίωση του παιδιού σας, αλλά πάντα πρέπει να αξιολογείτε τις καταστάσεις και να καταφεύγετε στη… σίγουρη λύση του παιδιάτρου σας, ιδιαίτερα όταν κάποια πράγματα είναι δύσκολο να εξηγηθούν.

Παραδείγματος χάρη…

Και τώρα παίζουμε..

Ένας τρόπος για να δώσετε την ευκαιρία στα παιδιά σας να απασχοληθούν με κάτι διασκεδαστικό και δημιουργικό είναι να ετοιμάσετε και να μαζεύετε σιγά σιγά υλικά τα οποία άλλες φορές θα τοποθετούσατε σε κάδους ανακύκλωσης ή στα σκουπίδια.

Σε συνδυασμό με μαρκαδόρους ψαλίδια και κόλλες θα μπορέσουν τα παιδιά σας να κατασκευάσουν καταπληκτικά πράγματα, αλλά και να παίξουν συμβολικά με αυτά τα αντικείμενα.

Θα χρειαστείτε 4 κουτιά παπουτσιών και ένα μικρότερο κουτί για να συλλέξετε και να οργανώσετε τα διάφορα υλικά.

8 μύθοι για τον αυτισμό

Είμαι βέβαιη ότι όλοι έχετε ακούσει πολλά για τον αυτισμό και πως κατά πάσα πιθανότητα να έχετε ήδη διαμορφώσει κάποια άποψη για το θέμα. Δυστυχώς άποψη εκφράζουν όλοι, ειδικοί και άσχετοι. Γι’ αυτό και πολλές φορές είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα. 

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε αυτή την πιθανότητα, συνέταξα μία λίστα με τη βοήθεια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού autismspeaks.org με ορισμένους μύθους σχετικά με τον αυτισμό. Ο αυτισμός δεν είναι κάτι που αφορά τους “άλλους”. 

Το ποσοστό των αυτιστικών ατόμων έχει αυξηθεί κατά 600% τα τελευταία 20 χρόνια. Το 1975, 1/1.500 άτομα ανήκαν στο φάσμα του αυτισμού. Το 2009, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 1/110.

Οι νέοι λένε «ναι» στο pc και «όχι» στη γυμναστική…

Σύμφωνα με μία πανελλήνια έρευνα σε μαθητές του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, οι νέοι δεν ασκούνται πλέον και προτιμούν να περνούν τον χρόνο τους μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών ή των τηλεοράσεων…

Οι ειδικοί επιστήμονες, αναλύοντας τα στοιχεία, παρατηρούν μείωση του ποσοστού των μαθητών που ασκείται σωματικά τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, την τελευταία δωδεκαετία.

Παιδική κατάθλιψη

H κατάθλιψη δεν είναι μία πάθηση των μεγάλων, μια και δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρείται και στα παιδιά, ιδιαίτερα ύστερα από καταστάσεις, όπως ένα διαζύγιο, μία μετακόμιση, μία αρρώστια ή ένας θάνατος αγαπημένου προσώπου.

Ασχέτως αν το παιδί σας είναι στεναχωρημένο ή ευέξαπτο κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να ανησυχήσετε και να αναζητήσετε βοήθεια, πρέπει να παρατηρήσετε και τουλάχιστον πέντε από τα συμπτώματα που καταγράφουμε παρακάτω.