3 Μαΐ 2012

Ένας παιδότοπος στο σπίτι

Πολλοί είναι οι γονείς που θα ήθελαν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε βόλτες και εξορμήσεις σε παιδότοπους με τα μικρά τους. Δυστυχώς, όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής το καθιστά απαγορευτικό. Υπάρχουν, όμως, ευκαιρίες που οι “έξυπνες μαμάδες” μπορούν να εκμεταλλευτούν, ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο που περνάνε στο σπίτι με τα “δραστήρια παιδιά” τους.

Πιστεύετε ότι το παιχνίδι περιορίζεται μόνο στο παιδικό δωμάτιο; Ήρθε η στιγμή να αλλάξετε γνώμη, εκμεταλλευόμενες το σαλόνι, την κουζίνα, ακόμη και το μπαλκόνι. Μάλιστα, μπορείτε να συνδυάσετε το παιχνίδι με τις δουλειές του σπιτιού.

Επτά "κλειδιά" σχολικής ετοιμότητας


Πριν από είκοσι χρόνια, μοναδικό κριτήριο σχολικής ετοιμότητας αποτελούσε η ηλικία του παιδιού. Σήμερα δεν αρκεί. Από πλήθος παιδαγωγικών μελετών φαίνεται ότι η προσχολική εκπαίδευση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όταν γίνεται από ειδικευμένους παιδαγωγούς, αυξάνει σημαντικά την ετοιμότητα των παιδιών και διασφαλίζει αργότερα στο σχολείο πολύ καλύτερες επιδόσεις. Εκτός όμως από τα δύο κριτήρια της ηλικίας και της προσχολικής εκπαίδευσης, σημαντικά κριτήρια αποτελούν:

Online Workshop σχετικά με την Αναπτυξιακή Διαταραχή Συντονισμού

Το CanChild (Centre for Childhood Disability Research) έχει διαθέσιμο ένα online workshop που διατίθενται ειδικά για γονείς παιδιών με Αναπτυξιακή Διαταραχή Συντονισμού (Developmental Coordination Disorder or DCD). Διαρκεί περίπου 60 λεπτά, που προσφέρουν εκτενείς πληροφορίες, παραδείγματα και videos σχετικά με την Αναπτυξιακή Διαταραχή Συντονισμού.

Τα πεταχτά αυτιά και η ψυχολογία του παιδιού

Ο τρόπος, που μας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντος μας, έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογία μας. Λίγο έως πολύ, όλοι επηρεαζόμαστε από τη γνώμη, που έχει το περιβάλλον μας για εμάς. Όσο λιγότερο διαμορφωμένος είναι ένας χαρακτήρας, τόσο περισσότερο επηρεάζεται.

Στην παιδική ηλικία, όπου δεν έχει ακόμα δομηθεί ένας ισχυρός χαρακτήρας, ο βαθμός επηρεασμού είναι πολύ μεγαλύτερος. Τα παιδιά λαμβάνουν πολύ έντονα υπόψη την άποψη, που έχει το περιβάλλον τους για αυτά και πολλές φορές αυτό σημαδεύει ανεπανόρθωτα τον ψυχισμό τους. Οποιοδήποτε σωματικό πρόβλημα έχει ένα παιδί, μπορεί να γίνει αντικείμενο σχολιασμού από το περιβάλλον του. Τα διαρκή σχόλια, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στον ψυχισμό του.

Τα «ψιλά γράμματα» των παιχνιδιών


Ποια είναι τα σηματάκια που βοηθούν τους γονείς να προχωρήσουν στη σωστή αγορά για το παιδί τους;

Οι ετικέτες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών λένε πολλά. Ακόμη κι αν οι γονείς δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπορούν να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις - όπως να αγοράσουν ένα βίαιο παιχνίδι σε... οκτάχρονο - χάρη στα σηματάκια που έχει καθιερώσει στις συσκευασίες τους το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια.

Το στρες στα παιδιά


Το στρες είναι γεγονός στη ζωή και τα παιδιά δεν είναι λιγότερο άτρωτα από τους γονείς τους.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν το παιδί μας έχει στρες; 
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων αναφέρει τα ακόλουθα προειδοποιητικά σημάδια.