10 Φεβ 2015

Προβλήματα συμπεριφοράς: Αναμενόμενα ή Ανησυχητικά;

Καμιά φορά, είναι αρκετά δύσκολο για τους γονείς να διακρίνουν αν η συμπεριφορά του παιδιού βρίσκεται εντός του φυσιολογικού πλαισίου της "κακής συμπεριφοράς" που όλα τα παιδιά ενίοτε έχουν, ή αν πρόκειται για συμπεριφορά που ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια και χρίζει σοβαρότερης αντιμετώπισης. Τα παιδιά δεν είναι ρομπότ. Μεγαλώνουν, μαθαίνουν και αναζητούν τα όριά τους. Θα παραβούν τους κανόνες του σπιτιού, απλά και μόνο για να ελέγξουν την αντίδρασή σας.

Η απάντηση στο ερώτημα "πότε τα προβλήματα στη συμπεριφορά είναι φυσιολογικά;", βρίσκεται στην εξέταση κάθε ηλικιακής ομάδας ξεχωριστά. Οι έννοιες του "επιτρεπόμενου" και του "φυσιολογικού" μεταβάλλονται όσο το παιδί μεγαλώνει κι αναπτύσσεται κοινωνικά, γνωσιακά, σεξουαλικά και συναισθηματικά.

Ανησυχητικά σημάδια

10 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω ως γονέας

Δεν μπορείτε να μας εντοπίσετε στο πλήθος. Δεν έχουμε κάποιο μυστικό χαιρετισμό. Αλλά με κάποιο τρόπο οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, πάντα καταφέρνουμε να βρίσκουμε ο ένας τον άλλον. Πιθανόν να είναι αυτό το αλάνθαστο βλέμμα εξάντλησης αλλά και της αποφασιστικότητας που έχουμε όλοι μας. ‘Ο, τι και να είναι, είναι μέρος της οικογένειας μας για 20 χρόνια.