21 Νοε 2011

Όταν το παιδί έχει φοβίες

Στη νηπιακή ηλικία οι φόβοι είναι στενά συνδεδεμένοι με τη σχέση του παιδιού με τους γονείς του (συνηθέστερα με τη μητέρα) και την εξάρτηση του απ' αυτή.

Κάποιο τυχαίο γεγονός είναι δυνατό σ' αυτή τη φάση να τρομάξει το παιδί και να δημιουργήσει κάποιο φόβο σαν αντίδραση. Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν το κλάμα στην πόρτα του νηπιαγωγείου ή τα κλάματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις νυχτερινές επισκέψεις στο κρεβάτι τους. Αυτό που πολλές φορές χαρακτηρίζουμε σαν «άγχος αποχωρισμού» είναι στην ουσία φοβία αποχωρισμού, φοβία για το άγνωστο και νέο.

Ανατρέφοντας και ενθαρρύνοντας μικρούς καλλιτέχνες

Το ψυγείο σας είναι γεμάτο ζωγραφιές... Πιθανόν να έχετε ζωγραφιές και πλαστελίνες στους τοίχους του σπιτιού σας... Οπότε σας φαίνεται περιττό να χρειάζεται έστω και ένα λεπτό για να ενθαρρύνετε την καλλιτεχνική πλευρά του παιδιού σας. Τα παιδιά και η τέχνη δεν πάνε μαζί;

Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Την ίδια στιγμή που τα περισσότερα παιδιά νιώθουν λιγότερες δυσκολίες στο να δημιουργήσουν μέσω της τέχνης από ότι οι ενήλικες και είναι συνήθως πιο ανυπόμονα και ενθουσιασμένα για να δημιουργήσουν , κάποιες φορές εμπόδια τα συγκρατούν από το να αξιοποιήσουν πλήρως τις ικανότητές τους. Και πολλές φορές τα εμπόδια αυτά είναι οι ενήλικες που έχουν γύρω τους.

Δραστηριότητα: Δρόμος μετ' εμποδίων

Το παιδικό δωμάτιο είναι άνω κάτω, καθώς το πιτσιρίκι σας έχει αραδιάσει όλα τα παιχνίδια στο πάτωμα, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να γκρινιάζει που δεν παίζετε μαζί του. Ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε το σωρό των παιχνιδιών και να δημιουργήσετε μια διαδρομή μετ΄εμποδίων. 

Ορολογία: Προσαρμοστική αντίδραση



Τι είναι η ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ?

Πιο εύκολα είναι τα κορίτσια ή τα αγόρια;

Οι περισσότεροι γονείς έχουν τη δική τους άποψη για το ποιο από τα δύο φύλα είναι πιο δύσκολο στο μεγάλωμα. Άλλοι λένε ότι πολύ δυσκολότερα μεγαλώνεις ένα αγόρι, ενώ άλλοι είναι κάθετοι και απόλυτοι ότι τα κορίτσια είναι δυσκολότερα. Τελικά τι από τα δύο ισχύει;

Στην πραγματικότητα κανένα εκ των δύο δεν είναι σωστό, αφού όλα είναι θέμα χειρισμού και οπτικής γωνίας.

Θα μπορούσε να πει κανείς με ευκολία ότι τα αγοράκια, λόγω του ζωηρού της φύσης τους, προκαλούν περισσότερα προβλήματα στους γονείς τους, όμως τα κοριτσάκια, αν και δεν κάνουν –συνήθως- πολύ φασαρία, λειτουργούν με πιο «ύπουλο» τρόπο, παίρνοντας τελικά αυτό που θέλουν, χωρίς όμως να το "φωνάζουν", όπως τα αγόρια. Οπότε το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Οι γονείς υποκύπτουν, και μάλιστα κατάκοποι, από τη χαμένη μάχη!

Κοινωνικά τα παιδιά με δύο γονείς

Πιο κοινωνικά είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς τους σε σύγκριση με αυτά που μεγαλώνουν σε μονογονεικές οικογένειες.

Νέα έρευνα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Οικογένειας υποστήριζει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σ ένα υγιες οικογενειακό περιβάλλον με δύο γονείς είναι πιο κοινωνικά από τα παιδιά που οι γονείς τους δεν ήταν παντρεμένοι και μεγαλώνουν σε μονογονεικές οικογένειας. 
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 5000 παιδιά και σύμφωνα με τον ερευνητή Ρουθ Γουέστον ''Η μελέτη έδειξε ότι 31% των παντρεμένων μητέρων είχαν πανεπιστημιακό πτυχίο ή υψηλότερου επιπέδου εκπαίδευση, σε σύγκριση με το 15% των ανύπαντρων μητέρων ή αυτών που απλά συζούν'' ενώ πρόσθεσε ''Η οικονομική κατάσταση μιας οικογένειας είναι σαφώς πολύ σημαντική για την ευημερία των παιδιών''.

Χαρίζοντας μια αγκαλιά

Όταν το μικρό σας φαίνεται αναστατωμένο, είτε γιατί δείχνει κάτι να φοβάται, είτε γιατί κάτι το ενόχλησε, ανοίξτε τα χέρια σας για να το αγκαλιάσετε και να σας νιώσει κοντά του!

Πραγματικά είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Τα παιδιά είναι καλό να δείχνουν το πώς αισθάνονται και να χαίρεστε γι’ αυτό. Μην το αποτρέπετε από το να… νιώθει, μη χρησιμοποιείτε εκφράσεις, όπως «είσαι μεγάλο παιδί, μην κλαις», γιατί έτσι το προτρέπετε να ντρέπεται για τα συναισθήματά του.