11 Νοε 2011

Το διάβασμα με τους γονείς φαίνεται ότι βελτιώνει τις σχολικές επιδόσεις

Τη σημαντική συμβολή που μπορούν να έχουν οι γονείς στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών αναδεικνύουν στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία επεξεργάστηκαν ειδικοί του διεθνούς προγράμματος αξιολόγησης μαθητών του οργανισμού (PISA).

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιείται την Τετάρτη, οι μαθητές που διάβαζαν με τους γονείς τους στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου στατιστικά εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις στα 15 τους χρόνια, συγκριτικά με τους μαθητές που ξεκίνησαν τη μαθητική τους ζωή με λίγη ή καθόλου βοήθεια από τους γονείς.

Τα παιχνίδια των εικόνων!!

Μπορείς να δεις 5 άλογα?
Μπορείς να δεις ένα δελφίνι?

Τεμπλ Γκράντιν: Μητέρα και κόρη μοιράζονται ιστορίες αυτισμού

Η Γκράντιν Τέμπλ διαγνώστηκε με αυτισμό το 1950 και δεν μίλησε μέχρι που έφτασε τεσσάρων περίπου χρονών. Η Γκράντιν όμως, κατάφερε να πάρει διδακτορικό και να αλλάξει τη βιομηχανία της κτηνοτροφίας, με τη μελέτη της για τη συμπεριφορά των ζώων. Η μεταχείριση των μισών βοοειδών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά γίνεται με εξοπλισμό που έχει σχεδιάσει η Γκράντιν για τις φάρμες. Επιπλέον, κατάφερε να γίνει Καθηγήτρια σε Κολέγιο, συγγραφέας με σημαντικές πωλήσεις στα βιβλία της και ομιλήτρια και για τη ζωική επιστήμη και για τον αυτισμό. Το HBO έκανε ταινία για τη ζωή της η οποία κέρδισε Emmy.

Παίζοντας με τουβλάκια


Πώς το παιχνίδι κατασκευών με τα γνωστά τουβλάκια μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εξελίξουν την αντίληψή τους στο χώρο;

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Mind, Brain and Education παρέχει στοιχεία για τα οφέλη που έχει το παιχνίδι με τουβλάκια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όταν ένα παιδί παίζει με τουβλάκια και αλληλεπιδρά μέσα από το παιχνίδι με τον γονιό, μαθαίνει καλύτερα τις έννοιες του χώρου, όπως «επάνω», «πίσω» κτλ. 

Όταν του διαβάζετε ένα βιβλίο


Το διάβασμα ενός βιβλίου σάς φέρνει πιο κοντά με το παιδί σας, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στη διανοητική του ανάπτυξη. Ποιος είναι, όμως, ο κατάλληλος τρόπος για να διαβάσει ο γονιός ένα βιβλίο στο παιδί του και πώς γίνεται η σωστή επιλογή αυτού;

H εταιρία "safebebe"

Η παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες babyproofing.
Babyproofing ονομάζεται η διαδικασία αναβάθμισης της ασφάλειας ενός χώρου, έναντι παιδικών τραυματισμών.

Οι υπηρεσίες καλύπτουν όλο το φάσμα των babyproofing αναγκών σας, από συμβουλευτική, προμήθεια υλικών, εγκατάσταση από τα εξειδικευμένα συνεργεία μας, συντήρηση, και τεχνική υποστήριξη κάθε είδους.

Σύμφωνα διεθνείς έρευνες, τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών από 1 έως 4 ετών είναι πιο πιθανό να τραυματισμούν στο σπίτι, παρά σε εξωτερικό χώρο. Σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των τραυματισμών παιδιών έως 3 ετών, που συμβαίνουν στο σπίτι, απαιτούν επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. (Πηγή: National Safe Kids Campaign) 

"Γράφουμε με εικόνες"

Η τέχνη των comics αποτελεί ένα αφηγηματικό μέσο που συνδυάζει την εικόνα και το λόγο με τρόπο μοναδικό. Και σαν ξεχωριστή τέχνη έχει και αυτή τους μυστικούς «κώδικές» της και τις τεχνικές της. Αυτούς τους κώδικες και τις τεχνικές θα αναλύσουμε και θα μεταδώσουμε στους μαθητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Τα τελευταία χρόνια η αξία των comics σαν μέσο εκπαίδευσης έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και πλέον η τέχνη αυτή έχει ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προσχολική ηλικία μέχρι και την ανώτατη εκπαίδευση. Η τάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η μάθηση γίνεται ευκολότερη και διασκεδαστική. Όταν η τέχνη των comics συνδυάζεται με τη δύναμη του ζωντανού προφορικού λόγου μέσα από την αφήγηση, το αποτέλεσμα είναι ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα.

Με το πρόγραμμα «Λόγος και Εικόνα» που διοργανώνει το Μουσείο Ηρακλειδών θα συνδυαστούν τα δύο αυτά αφηγηματικά μέσα με τον πιο αρμονικό τρόπο. Από τη μία θα συστήσουμε στους μαθητές την τέχνη των comics, τη δομή και τη λειτουργία τους ενώ ταυτόχρονα θα αναλύσουμε τη δύναμη της εικόνας. Με αυτό τον τρόπο θα αναδείξουμε ότι μια εικόνα λέει μια ιστορία και θα καθ οδηγήσουμε τα παιδιά να πλάσουν τη δική τους ιστορία. Στη συνέχεια θα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να φτιάξουν τη δική τους εικόνα που λέει τη δική τους ιστορία. Το επόμενο βήμα είναι να πλάσουν μια σειρά από εικόνες που λένε μια ολοκληρωμένη ιστορία με αρχή μέση και τέλος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.

Ειδική περιγραφή ενοτήτων: Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερις αυτοτελείς ενότητες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά εισάγονται στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics και μαθαίνουν να δημιουργούν μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες χρησιμοποιώντας τη “γραμματική” και το “συντακτικό” της 9ης τέχνης. Η κάθε ενότητα λειτουργεί ως αυτόνομο εργαστήριο, αλλά και οι τέσσερις μαζί συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι ενότητες είναι:

Γερασμένα παιδιά!

Ελπίδες για θεραπεία της γενετικής ασθένειας που προκαλεί πρόωρη γήρανση στον άνθρωπο δίνουν δοκιμές Βρετανών ερευνητών με ένα φάρμακο γνωστό ως αζωτο-ακετυλοκυστεϊνη.

Πρόκειται για ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σήμερα σε ασθενείς με δηλητηρίαση με υπερβολική δόση παρακεταμόλη.

Η ασθένεια που στο εξωτερικό είναι γνωστή ως progeria συσσωρεύει τοξικά σκουπίδια παράγωγα του κυτταρικού μεταβολισμού. Με απλά λόγια ότι ζημιά θα γινόταν «φυσιολογικά» στον ανθρώπινο οργανισμό με την πάροδο του χρόνου, σε αυτή την περίπτωση γίνεται επί 8 κάθε χρόνο που περνά από τη γέννηση.

Έτσι ένα παιδί στην ηλικία των 10 ετών μοιάζει αλλά και είναι βιολογικά περίπου στα 80. Είναι τόσο σπάνιο νόσημα που μόνο 78 παιδιά ζουν με αυτή την ασθένεια σε όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη ασθένεια επιφέρει τέτοια ζημιά στη καρδιά αλλά και σε άλλα όργανα ώστε κανένα παιδί δεν ζει πάνω από 13 χρόνια.

Αν οι δοκιμές με το συγκεκριμένο φάρμακο έχουν θετικά αποτελέσματα, τότε οι γιατροί θα έχουν βάλει πιθανόν κι ένα λιθαράκι στην αποκωδικοποίηση της γήρανσης. Λέτε και για τη θεραπεία της;

Πρόληψη στις οφθαλμολογικές παθήσεις παιδικής ηλικίας

Το σοφό ρητό ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν καλύπτει όλη την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Εφαρμόζοντας την πρόληψη στο πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την όραση, κάθε υπεύθυνος για το παιδί οφείλει να γνωρίζει τα εξής: