2 Απρ 2012

Είναι κολλητικός ο αυτισμός;

Για πολλές δεκαετίες η λέξη αυτισμός στην Ελλάδα ακουγόταν πολύ τρομακτική. Γι’ αυτό και όταν κάποιο παιδί βρισκόταν στο φάσμα του αυτισμού, συχνά αποφεύγαμε να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη λέξη ως γονείς, αλλά και ως εκπαιδευτικοί. Τα δεδομένα ωστόσο, έχουν την τάση να αλλάζουν τα τελευταία χρόνια, πιθανόν και επειδή η ίδια η κοινωνία είναι ώριμη πια να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ο αυτισμός μάλιστα ως διαταραχή, είναι από τις λίγες που δικαιούται πολύ πιο εύκολα συνεκπαίδευση σε γενικό σχολείο, όταν το παιδί μπορεί να αντεπεξέλθει.

Η απομάκρυνση από τη φύση δημιουργεί διαταραχές στα παιδιά

Τα βρετανόπουλα χάνουν σταδιακά την επαφή με τη φύση σε δραματικά επίπεδα με αποτέλεσμα αυτό να έχει επιπτώσεις στην υγεία και τη μόρφωσή τους, λέει ανακοίνωση του Φορέα Natural Trust.

Η επικινδυνότητα των δρόμων, η δελεαστική «οθόνη» και η ανησυχία των γονέων έχουν ως συνέπεια να εγκλωβίζουν τα παιδιά στο σπίτι, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο στη Μεγάλη Βρετανία συγκριτικά με άλλα μέρη της Ευρώπης και σε αυτό αποδίδονται τα χαμηλά επίπεδα στις έρευνες για την ικανοποίηση των παιδιών.

Σε ιστορικό υψηλό το ποσοστό αυτισμού στις ΗΠΑ

Συχνές και οι συναφείς διαταραχές 

Σχεδόν ένα στα 88 παιδιά στις ΗΠΑ διαγιγνώσκεται με αυτισμό ή κάποια διαταραχή που σχετίζεται με τον αυτισμό, ποσοστό που διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και αναζωπυρώνει τη συζήτηση για το πώς η διαταραχή διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται.

Ανάψτε ένα μπλε φως για τον αυτισμό

Τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Ανάψτε λοιπόν κι εσείς ένα μπλε φως στο σπίτι ή το γραφείο σας για να συμβάλλετε σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια που συντονίζεται από τον οργανισμό Autism Speaks.