9 Ιαν 2012

Στράτα- στρατούλα




Οι στράτες έχουν χρησιμοποιηθεί πολλάκις στο παρελθόν για να παρέχουν στα μωρά μία αίσθηση ανεξαρτηρίας, μια και πάνω σε αυτές καταφέρνουν να στέκονται χωρίς να χρειάζεται να είστε συνέχεια πίσω τους. Αλλά είναι τελικά έτσι; Και κατά πόσον τα παιδιά είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούν μία στράτα;

Η άσκηση ωφελεί τη σχολική επίδοση των παιδιών

Ολλανδική επισκόπηση προηγούμενων ερευνών, αποκαλύπτει ότι όσο περισσότερο σωματικά δραστήρια είναι τα παιδιά σχολικής ηλικίας τόσο καλύτερη επίδοση έχουν στο σχολείο.

Οι περισσότερες έρευνες στην επισκόπηση πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ μια στον Καναδά και άλλη στη νότιο Αφρική.

Η ερευνήτρια Amika Singh, από το Vrije Universiteit University Medical Center του EMGO Institute for Health and Care Research, στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι ανακάλυψε ισχυρές ενδείξεις σημαντικά θετικής σχέσης μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και των ακαδημαϊκών επιδόσεων. Τα ευρήματα δυο ερευνών υψηλής ποιότητας υποδεικνύουν ότι το να είναι κάποιος περισσότερο δραστήριος σωματικά σχετίζεται με τη βελτιωμένη σχολική επίδοση στα παιδιά, σημειώνουν οι ερευνητές.

Λύστε τη γλώσσα του μωρού σας!

Τα μωρά επικοινωνούν μαζί μας από τη στιγμή που γεννιούνται! Πως; Μα φυσικά με το κλάμα τους!

Από την πρώτη στιγμή το μωρό σας έχει τη δύναμη της επικοινωνίας, εκπέμπει τα… σήματά του και αντιλαμβάνεται την ανταπόκρισή σας.

Περίπου στους δύο μήνες, το μωρό σας ανταποκρίνεται στο βλέμμα σας. Επομένως όταν του λέτε κάτι γλυκό κοιτώντας το στα μάτια, σας ανταποδίδει τη ματιά. Σε αυτήν την ηλικία συνδέει το τι ακούει με το τι θέλει να πει!

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού

Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλ. bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.

Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

Έως τα 3 του χρόνια ελλοχεύει ο κίνδυνος πνιγμού

Από τους 24 μήνες κι έπειτα, δηλαδή αφού το μωρό σας κλείσει τα δύο του χρόνια, τα πράγματα με το πώς και με το τι τρέφεται γίνονται απλούστερα.

Ωστόσο, πάντα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ο κίνδυνος πνιγμού δεν έχει εξαλειφθεί και καλό θα ήταν να αποφεύγεται να τρώει ενώ περπατάει, τρέχει, παίζει, βλέπει τηλεόραση ή κάνει ο,τιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή.

Μετά τα τρία, το παιδί είναι ικανό να φάει μόνο του και να διαχειριστεί την τροφή του.

Δραστηριότητα: Ρουφώντας με καλαμάκι!


Με τη δραστηριότητα αυτή μπορείτε να διασκεδάσετε με το παιδί σας, ενώ ταυτόχρονα βοηθάτε το παιδί να ρυθμιστεί, να ενισχύσει τον στοματό- κινητικό του έλεγχο και να αποκτήσει τον έλεγχο της αναπνοής.

Η συμπεριφορά των παιδιών

Τα παιδιά συχνά επαναλαμβάνουν μια συμπεριφορά όταν ανταμείβεται και τη σταματούν όταν αγνοείται, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενθαρρύνουν την καλή συμπεριφορά; Η Aκαδημία προσφέρει τις παρακάτω συμβουλές.