18 Ιαν 2012

Διατροφή και ΔΕΠ-Υ


Μια πιο ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να αποδειχτεί ευεργετική για τα παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αν η ιατρική αγωγή ή η θεραπεία δεν είναι επιτυχείς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Φτιάξτε του την δική του σανίδα ισορροπίας!!!

Υλικά: ανακυκλωμένο χαρτόνι, κόλλα και ένα σωσίβιο πισίνας (αφρώδες ρολό). 

Με 3, ίσως και 4, φυλλα από χοντρό χαρτόνι για να αντέξει το βάρος ενός παιδιού, μια ρευστή κόλλα και ένα κομμάτι από το αφρώδες ρολό δείτε στο video από το YourTherapySource την διαδικασία δημιουργίας της σανίδας ισορροπίας. 

Τα παιδιά μπορούν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ισορροπία τους σε όρθια θέση, να καθίσουν σε αυτή, αλλά και να τη βάλουν κάτω από τα πόδια τους όταν κάθονται σε καρέκλα (για παιδιά με υπερδιέγερση/ υπερκινητικότητα/ νευρικότητα). 



Μια άλλη ευχάριστη δραστηριότητα είναι ένα παιδί όρθιο στην σανίδα ισορροπίας να πιάνει και να ρίχνει σε στόχο μια μπάλα ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις δεξιότητες ετοιμότητας, δράσης, και συντονισμού.

Πρωτοπόρο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά υλοποιεί ο Δήμος Βύρωνα

Ξεκινά το Σάββατο 14 Ιανουαρίου το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών του Δήμου Βύρωνα. Το πρόγραμμα διάρκειας σχεδόν τριών μηνών, περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων για τους μικρούς Βυρωνιώτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν και να μάθουν.Οι δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή, περιλαμβάνουν θέατρο σκιών, μαριονέτες, προβολή ταινιών, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων, αναζήτηση του χαμένου θησαυρού, βόλτα στο βουνό, θεατρικό παιχνίδι και πολλά ακόμα, ενώ η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

GCompris - Σουίτα παιχνιδιών εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας


Το GCompris είναι μία συλλογή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά από 2 εώς 10 ετών. Όλες οι δραστηριότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με καθοδήγηση και από παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ίσως και μεγαλύτερων ηλικιών. Πρόκειται για λογισμικό εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας. Είναι ελεύθερο και το βρήκαμε πολύ - πολύ καλό! Με ωραία γραφικά, ωραίους ήχους και πολλές επιλογές παιχνιδιών! Μπορεί να εγκατασταθεί στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα.

Ημερίδα: «Φροντίζουμε, επενδύουμε και ζούμε τη σχέση με τα παιδιά μας» στη Λάρισα

Ο Σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ. Λάρισας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας διοργανώνει την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και ώρα 18:30 εκδήλωση –ημερίδα με θέμα «Φροντίζουμε, επενδύουμε και ζούμε τη σχέση με τα παιδιά μας«.

Το παγόβουνο των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών

 Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές είναι από τις πιο χαρακτηριστικές συμπεριφορές των παιδιών με αυτισμό.  
Μπορούν να είναι ανακουφιστικές και ένας τρόπος να απελευθερωθεί το άγχος, αλλά μερικές φορές καταλήγουν ακατάλληλες ή εμποδίζουν το άτομο από το να κάνει άλλα πράγματα. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται παρέμβαση. Βέβαια, δεν είναι δυνατό αλλά ούτε και σκόπιμο να τις διακόψουμε τελείως και άμεσα, γιατί αυτό θα προκαλέσει πολύ μεγάλη ένταση στο παιδία αλλά και στο περιβάλλον. 
Οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να πηγάζουν από την υποκείμενη μειονεξία του στη φαντασία που παράγει την αντίσταση στην αλλαγή, από την άγνοια του για την κατάλληλη χρήση του αντικειμένου, από την ανάγκη του για αισθητηριακή διέγερση (λ.χ. από την ταχεία επαναλαμβανόμενη κίνηση), από την προσπάθεια του να εστιάσει σε κάτι γνωστό και προβλέψιμο ώστε να αποφύγει το αγχωτικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον γύρω του. Πάλι η προσεκτική παρατήρηση των συνθηκών και των περιστάσεων κατά τις οποίες λαμβάνει χώρα η συμπεριφορά (και στο παρελθόν και στο παρόν), μπορεί, συνήθως, να μας βοηθήσει να βρούμε την πιο πιθανή εξήγηση ώστε να σχεδιάσουμε την παρέμβασή μας .