12 Σεπ 2012

Συντονισμός χεριού και ματιού στα παιδιά

Η ικανότητα του παιδιού να συντονίζει το χέρι και το μάτι του, να κατευθύνει το χέρι του οπτικά και να πιάνει αντικείμενα στο χώρο, ακολουθεί καθορισμένα αναπτυξιακά στάδια. Η ικανότητα αυτή ονομάζεται οπτικοκινητικός συντονισμός.

Αν τοποθετήσουμε ένα παιχνιδάκι στο οπτικό πεδίο του βρέφους τότε τον :

    1ο μήνα θα το κοιτάξει χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να το πιάσει
    2ο μήνα θα τεντώσει το χέρι του να το πιάσει αλλά θα είναι εκτός στόχου
   4ο μήνα θα κινήσει το χέρι του προς την κατεύθυνση του παιχνιδιού, θα εναλάσσει το βλέμμα του μεταξύ χεριού και αντικειμένου και προοδευτικά θα καθοδηγεί το χέρι του προς το αντικείμενο και πιθανώς θα το φτάσει
  5ο μήνα μπορεί πλέον με ευστοχία να κατευθύνει το χέρι του προς το στόχο και να πιάσει το αντικείμενο.

Παίζοντας στο νερό με το μωρό σας

Μπορεί να μπήκε ο Σεπτέμβρης αλλά ακόμη καλοκαίρι είναι! Τι καλύτερο λοιπόν για μία δροσιστική βουτιά στη θάλασσα με το μωράκι σας!

Το κολύμπι στο ζεστό νερό είναι οικείο στα μικρά παιδιά, καθώς μοιάζει με την κατάσταση  που βιώνει το έμβρυο μέσα στο «υδάτινο περιβάλλον» της μητρικής κοιλιάς.

Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε να παίρνετε το μικρό σας στη θάλασσα είναι περίπου στους 6 μήνες, αφού έχει ακόμα τα βιώματα από την κοιλιά της μαμάς του και δεν έχει ακόμα αναπτύξει το αίσθημα του φόβου.

Βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά από το Μουσείο Πειραμάτων



Για 8η συνεχή χρονιά το Μουσείο Πειραμάτων σχεδιάζει και διοργανώνει ψυχαγωγικές εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές 5-17 ετών, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 20.000 παιδιά το χρόνο.

Μοναδικά εκπαιδευμένο σκυλί

Είναι αλήθεια ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.
Για τα άτομα με αναπηρίες οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής, επειδή απλοποιούν πολύ τη ζωή των ιδιοκτητών τους.
Δείτε.....

Ω!! Κρίση ταυτότητας!

 Οι εργοθεραπευτές, που τόσο αγαπάμε αυτό που κάνουμε και γνωρίζουμε την σημαντικότητα της ειδικότητάς μας, απογοητευόμαστε όταν διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι αγνοούν ή συγχέουν την δραστηριότητά μας με αυτή κάποιου άλλου θεραπευτή -όπως του λογοθεραπευτή, του φυσικοθεραπευτή...


Συχνά ακούμε: Ε, τι κάνεις δηλαδή? Παίζεις με τα παιδιά... Σιγά το δύσκολο!!! Αυτό το κάνω και εγώ...