30 Νοε 2011

Παραλλαγή γνωστού παιχνιδιού!!

Δημοφιλές παιχνίδι των εργοθεραπευτών είναι το ταμπλο με τα πλαστικά καρφάκια. Το χρησιμοποιούμε με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα τον στόχο που έχουμε θέση, αλλά είναι τόσο οικείο πλέον στα παιδιά που μπορεί να γίνει βαρετό.
 Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν μικρό ή μεγάλο πίνακα από φελλό και πινέζες, όπως αυτή στην φωτογραφία (Σημαντική είναι η επίβλεψη από ενήλικα, κυρίως αν το παιδί είναι μικρό σε ηλικία).

Προτιμήστε τον μαυροπίνακα!

Στα σχολεία ο μαθησιακός πυρετός κορυφώνεται, καθώς το πρώτο τρίμηνο έχει φθάσει σχεδόν στο τέλος του. Οι επιδόσεις άρχισαν ήδη να δοκιμάζονται και να μοιράζονται οι πρώτοι βαθμοί. Και αν τα μαθητικά χρόνια φαντάζουν ξέγνοιαστα για τους μεγαλύτερους, για τα παιδιά ίσως και να μην είναι τόσο ρόδινα. Σε μια υπερσύγχρονη κοινωνία όπου καθημερινά οι μαθητές βομβαρδίζονται από τεχνολογικούς πειρασμούς και από συνεχείς προσθήκες στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά τους, πώς μπορούν άραγε να βελτιώσουν τους βαθμούς τους και παράλληλα να «γυμνάσουν» τον εγκέφαλό τους ώστε να αφομοιώνει όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις; Ο αυστριακός «γκουρού» της ψυχιατρικής και επικεφαλής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ουλμ δρ Μάνφρεντ Σπίτσερ βρέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή τη διάλεξή του στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες στο διάβασμα» που διοργάνωσε το Ιδρυμα Ευγενίδου και μας ταξίδεψε στα άδυτα του εγκεφάλου. Εκεί όπου πραγματοποιούνται οι διεργασίες τις οποίες ονομάζουμε μάθηση. {AR}

Σεμινάριο: Η μουσική στην εγκυμοσύνη

Το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο που στόχο του έχει να αναδείξει τη σπουδαιότητα της μουσικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενημερώσει για τη σπουδαιότητα της μουσικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να απαντήσει στα ερωτήματα:

Τι είναι μουσική; Ποια είναι η σπουδαιότητά της στην εγκυμοσύνη; Ακούει το έμβρυο και πότε; Ποια μουσική είναι κατάλληλη για το έμβρυο; Γιατί είναι σημαντικό να μάθουμε όλοι μουσική;

Έκθεση για παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια

Πολύτιμα κεντήματα- έργα τέχνης- έφτιαξαν οι γυναίκες-μέλη του Συλλόγου Γονιών-Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» στην 'Ήπειρο, τα οποία θα εκτεθούν στο πνευματικό κέντρο Ηγουμενίτσας.

Η έκθεση θα ξεκινήσει την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. Κάθε αγορά συμβάλλει στη λειτουργία του σπιτιού των παιδιών της «Φλόγας» που βρίσκεται στην Αθήνα, όπου φιλοξενούνται οικογένειες από όλη την Ελλάδα, για όσο διάστημα τα παιδιά υποβάλλονται σε θεραπεία στα ογκολογικά τμήματα της Αθήνας.

“Strike στη διαφορετικότητα”

Ελάτε να κάνουμε όλοι μαζί ένα “strike” γκρεμίζοντας τα εμπόδια της προκατάληψης, ανοίγοντας το δρόμο σε ένα καλύτερο αύριο την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο Super Bowl Ρέντη από τις 10:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων “ALMA”, με κεντρικό σύνθημα “Strike στη διαφορετικότητα” μας καλεί να συμμετέχουμε στο Φιλικό Αγώνα Bowling με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία που τιμάται κάθε χρόνο 3 Δεκεμβρίου και της ημέρας εορτής του Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου. 
 

Προσοχή στην τσάντα που κουβαλάει το παιδί σας


Ερευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας γύρω από τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις και τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, κατέδειξε ως υπεύθυνη για προβλήματα στα παιδιά τη σχολική τσάντα!

Νέα δεδομένα για τη θεραπεία του αυτισμού(;)

Αναλύοντας δερματικά κύτταρα από άτομα που πάσχουν από το σπάνιο σύνδρομο «Timothy», που μοιάζει με τον αυτισμό, Αμερικανοί ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εξηγήσουν τις ρίζες της πάθησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου Στανφορντ κατάφερε να μετατρέψει δερματικά κύτταρα πασχόντων από το σύνδρομο «Timothy» σε πλήρως λειτουργικά εγκεφαλικά κύτταρα. Η μη φυσιολογική δραστηριότητα που εντοπίστηκε στα συγκεκριμένα κύτταρα μπορεί μερικώς να διορθωθεί με τη χορήγηση ενός πειραματικού φαρμάκου.

Αντιψυχωτικά φάρμακα συνδέονται με την πρόκληση διαβήτη


Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση διαταραχών όπως το διπολικό σύνδρομο και ο αυτισμός στα παιδιά, συνοδεύονται από αυξημένες πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη.