29 Νοε 2011

Πρωινό ξύπνημα στο Παιδικό Μουσείο! Νοέμβριος 2011

Τα Σαββατοκύριακα, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο προσκαλεί παιδιά ηλικίας 5-12 χρόνων και τις οικογένειές τους να ξεκινήσουν την ημέρα τους συμμετέχοντας στα πρωινά εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει σχεδιάσει και πραγματοποιούνται από τις 10:00 έως τις 11:00, στο Παιδικό Μουσείο.

Αναλυτικότερα, οι θεματικές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι οι εξής:

Ενισχύουμε τους λεπτούς χειρισμούς με εύκολα παιχνίδια!

Η χρήση του ενός μόνο χεριού για το μάζεμα συνδετήρων, κερμάτων, πλαστικών πινεζών, χαντρών και άλλων μικροαντικειμένων -ένα κάθε φορά-, είναι αρκετά ωφέλιμη για παιδιά με δυσκολίες στον χειρισμό μικροαντικειμένων, στον λεπτό συντονισμό και τις συλλήψεις. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά διαφορετικών υφών για την τόνωση της απτικής ενημερότητας.

Παράκατω θα δείτε ένα βιντεάκι που δείχνει μια δραστηριότητα με το μάζεμα συνδετήρων. Το βίντεο είναι από το blog ΟΤ in public shools.



Μιλώντας στα παιδιά για το θάνατο.....

Ο μέσος άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει πολλές απώλειες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κι όμως, παρά τη συνεχή αναμέτρηση με την απώλεια που βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως, έχουμε εκπαιδευθεί κοινωνικά να προσπερνάμε τα συναισθήματα που αυτή μας προκαλεί, είτε εκλογικεύοντάς τα, είτε απωθώντας τα βαθιά μέσα μας.

Συνέπεια αυτού είναι ότι και τα παιδιά δεν εξοικειώνονται με την απώλεια και δεν μαθαίνουν πώς να την αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε ενήλικες που δυσκολεύονται να χειριστούν πληθώρα καταστάσεων που ενέχουν απώλεια (π.χ. χωρισμός, αλλαγή εργασίας, θάνατος, κλπ).

Κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο να αντιλαμβάνεται το θάνατο, και μάλιστα αυτός ο τρόπος μεταβάλλεται ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται.

«To Άστρο των Χριστουγέννων»

Άστρο λαμπρό μας οδηγεί και φέτος στο Ίδρυμα Ευγενίδου, για να παρακολουθήσουμε την καθιερωμένη, εντυπωσιακή παράσταση για όλη την οικογένεια, «To Άστρο των Χριστουγέννων». Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου υποδέχεται την περίοδο των Χριστουγέννων 2011 και την Πρωτοχρονιά 2012με την εορταστική όσο και… ευαίσθητη ψηφιακή παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων» που θα γεμίσει και φέτος την ατμόσφαιρα – αλλά και τις καρδιές μικρών και μεγάλων – με το πνεύμα των Χριστουγέννων!

Καθοριστικά τα 3 πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών

Ερευνητής παγκόσμιας εμβέλειας και κύρους σε θέματα πνευματικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης των παιδιών, αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική που προσφέρει ένα μόνο χρόνο προσχολικής παιδείας, ισχυριζόμενος ότι δεν αρκεί για να καλύψει το χάσμα που δημιουργείται σε παιδιά από χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

Ο επίτιμος καθηγητής Παιδείας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, Τζόζεφ Σπάρλινγκ, δήλωσε ότι τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι αποφασιστικά για την πνευματική του ανάπτυξη, χαρακτήρισε, δε, την παρούσα πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που προσφέρει ένα χρόνο μόνο προσχολικής παιδείας, ως «αμέλεια».

Οδηγίες προς μικρούς τηλεθεατές…

Πολλοί γονείς ανησυχούν τόσο για τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους μπροστά στην τηλεόραση όσο και για τα προγράμματα που παρακολουθούν.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και προφυλάξτε το παιδί σας από τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η τηλεόραση:

Παιχνίδια από τη χώρα της proderm στο «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ»


Φέτος τις γιορτές, η Proderm μάς καλεί να φέρουμε παιχνίδια με τα οποία δεν παίζουν πια τα παιδιά μας, τα οποία συγκεντρώνει για το «Μαζί για το Παιδί». Τα ειδικά διαμορφωμένα «δωροκουτιά» της Proderm θα βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο Golden Hall και στο Carrefour Planet στο Γέρακα.