28 Φεβ 2012

Προσκόλληση- Συναισθηματικό δέσιμο παιδιών με γονείς

Δύσκολες είναι οι μέρες που περνάει η Ελλάδα. Ειδικά οι γονείς βιώνουν υπερβολικό άγχος που ξεκινά από την «τσέπη» τους και εκφράζεται με τις συζητήσεις, λόγω της φτώχιας, της απόλυσης και της πλήρους ανασφάλειας για το σήμερα και για αυτό που έρχεται αύριο. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά τους ακούνε και αρχίζουν να φοβούνται. Νιώθουν ότι το ενδιαφέρον και ο κοινός χρόνος με τους γονείς λιγοστεύει, όπως και ο ισχυρός συναισθηματικός δεσμός που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους.

Και μετά, τι; Το παιδί, από τον 7ο μήνα της ζωής του διαμορφώνει το φαινόμενο της προσκόλλησης με την μητέρα, ως προστάτης και ως τροφός. Από το 13ο-18ο μήνα, η προσκόλληση κορυφώνεται. Αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά έως την ηλικία των 3 ετών. Η υπερνίκηση του άγχους του αποχωρισμού σηματοδοτεί την συναισθηματική ανεξαρτητοποίηση, την αυτοπεποίθηση και την ωριμότητά τού παιδιού. Ο πατέρας λειτουργεί ως υποκατάστατο της μητέρας ή έχει ρόλο υπερπροστασίας.

«Παιδική βία: Δεν κλείνουμε τα μάτια»

Ποιες μορφές βίας μπορούν να στιγματίσουν ένα παιδί στα πρώτα στάδια της κοινωνικοποίησής του; Πότε η βία αποκτά μιμητές και ποιες μορφές της «εντυπώνονται» στο ευαίσθητο μυαλό των παιδιών;

Πώς «μεταφράζουν» τα παιδιά την επιθετικότητα και τον ανταγωνισμό; Σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, αυξημένου άγχους και «εισόδου» των νέων στις σύγχρονες παγκόσμιες κοινότητες κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η ανάγκη εκπαιδευτικής παρέμβασης γίνεται προτεραιότητα.
Το θέμα του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας (bullying) αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο που αναζητεί λύσεις, ενώ στην Ελλάδα η 6η Μαρτίου συνιστά πλέον και επίσημα ημέρα δράσεων κατά της βίας στο σχολείο.

Η Ελληνογερμανική Αγωγή, συμμετέχοντας στον παραπάνω προβληματισμό, διοργανώνει ημερίδα - εκδήλωση την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, στις 12.00 το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο (αίθουσα 2 και 3) στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα τελευταίας μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων V PRC για την παιδική βία ειδικά για την ημερίδα.

Συγκινητικό και αληθινό

Της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT.

Ένα εκπληκτικό video για την διαφορετικότητα και όχι μόνο... Μας συγκίνησε και σκεφτήκαμε να το μοιραστούμε με όλους όσους έχουν παρόμοιες ευαισθησίες και όχι μόνο...
Γιατί η ουσία δεν είναι μόνο το φαίνεσθαι!


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ: συμβουλές για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά

Όλες οι τεχνικές μελέτης για κάποια παιδιά δεν αρκούν ώστε να δώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο διάβασμα. Το πώς είναι ο χώρος που διαβάζει, τι τρώει, πώς διαβάζει και διάφορα άλλα είναι πρωταρχικής σημασίας για το διάβασμα.

Καταρχάς πρέπει να έχει σεταριστεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για όλα. Πότε θα γυρίσει από το σχολείο, πότε θα φάει, πότε θα ξεκουραστεί, πότε θα πάει στις εξωσχολικές δραστηριότητες, πότε θα γυρίσει, πότε θα διαβάσει, πότε θα ξεκουραστεί, πότε θα παίξει, πότε θα κοιμηθεί.

Τι συμβαίνει, όταν το παιδί δε μιλάει καθαρά;

Πολύ συχνά θα έχετε προσέξει πως πολλά παιδιά, κυριώς μικρής ηλικίας, δεν μιλούν καθαρά ή παραλείπουν κάποια φωνήματα (όπως το "ρ" "σ" "δ" κ.ά.) ή αντικαθιστούν γράμματα και συλλαβές μέσα σε μια λέξη.

Μάθετε τα παιδιά να ξεπερνούν τα εμπόδια

Η ζωή μας είναι γεμάτη από εμπόδια, που συνήθως ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία και βρίσκονται μπροστά μας καθόλη τη διαδρομή μας, προσωπική ή επαγγελματική.

Αυτά τα εμπόδια και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε μας δίνουν την εμπειρία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε και να προετοιμαστούμε για τα επόμενα βήματα στη ζωή μας.

Καλό θα ήταν λοιπόν να διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας με έναν τέτοιο τρόπο που να τους δίνουμε να καταλάβουν ότι τα εμπόδια που θα συναντήσουν μπροστά τους είναι κομμάτι της ζωής και αρκεί να μάθουν να αντεπεξέρχονται σε αυτά για να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Παιδί και ενδοοικογενειακή βία

Τι είναι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά, πως εξελίσσεται και με ποια μέτρα μπορεί να προληφθεί.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι μία από τις μορφές της επιθετικότητας, της σκόπιμης δηλαδή πρόκλησης βλάβης κάποιας μορφής σε άλλους. Η βία περιλαμβάνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική βλάβη και εκφράζεται λεκτικά, σωματικά και ψυχολογικά. Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και κατά συνέπεια της παιδικής κακοποίησης, είναι διαχρονικό, διαταξικό και διαγενεαλογικό. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος παράγοντας που να το προκαλεί ή να το καθορίζει.

Συμβουλές για εύκολο πρωινό ξύπνημα

Με οργάνωση και χιούμορ τα πρωινά σας θα γίνουν ολοένα και πιο ευχάριστα! Δοκιμάστε τα παρακάτω προτεινόμενα βήματα.